Suedia, țară intrată în NATO în anul 2024, a decis să-și majoreze cheltuielile militare până la nivelul de 2,4 la sută din PIB.
Guvernul de la Stockholm a anunţat, la data de 17 septembrie 2024, că va spori cu 13 miliarde de coroane (1,15 miliarde de euro) cheltuielile pentru apărare în 2025 ca urmare a degradării continue a contextului internaţional, relatează AFP citată de Agerpres.
Bugetul consacrat apărării Suediei în anul viitor va ajunge astfel la 138 de miliarde de coroane (12,20 miliarde de euro), ceea ce înseamnă 2,4% din produsul intern brut (PIB), nivel superior pragului de 2% din PIB fixat de NATO.
După declanşarea agresiunii ruse din Ucraina în 2022, ţara nordică a pus capăt unei perioade de două secole de nealiniere militară şi în martie acest an a aderat la NATO.
„Situaţia securităţii a continuat să se degradeze'', a afirmat ministrul apărării suedez Pal Jonson, într-o conferinţă de presă.
Noi investiţii sunt anunţate până în 2030, ceea ce va aduce bugetul apărării Suediei la 2,6% din PIB în 2028.
În luna aprilie 2024, o comisie parlamentară a recomandat consolidarea forţelor armate suedeze şi alocarea a 2,6% din PIB pentru apărare. Suedia trebuie să se adapteze noilor condiţii, în special tensiunilor crescute în Europa după invadarea Ucrainei de forţele ruse, şi pentru a face faţă integrării sale recente în NATO, potrivit acestei comisii.
Aceasta a recomandat desfăşurarea de noi brigăzi terestre, consolidarea marinei militare, crearea unei unităţi de lansatoare de rachetă şi creşterea numărului de recruţi formaţi în fiecare an.
Guvernul suedez a indicat într-un comunicat că intenţionează să formeze 8.000 de recruţi în 2025.
Suedia şi-a redus net cheltuielile de apărare după încheierea Războiului Rece, însă a inversat această tendinţă după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014.
În martie 2022, după invadarea Ucrainei de forţele ruse, Suedia a anunţat că îşi va spori din nou bugetul militar, pentru a atinge ''cât mai curând posibil'' ţinta de 2% din PIB.
Slava. Vezi tot