Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Agenția de Apărare Psihologică, proaspăt lansată în Suedia. Instituția va contracara propaganda Rusiei, Chinei și Iranului

Luni, 07 Februarie 2022, ora 11:38
2041 citiri
Agenția de Apărare Psihologică, proaspăt lansată în Suedia. Instituția va contracara propaganda Rusiei, Chinei și Iranului
Suporter suedez/ FOTO Captură Yutube

Suedia a lansat o nouă agenție dedicată apărării țării împotriva dezinformării, propagandei și războiului psihologic, ca parte a eforturilor de a aduce apărarea militară și civilă la nivelurile din timpul Războiului Rece.

Deschiderea oficială a Agenției Suedeze de Apărare Psihologică a avut loc în aceeași zi în care președintele Finlandei Sauli Niinistö a acuzat Rusia că cerând garanții de securitate care să excludă „extinderea NATO către est”, Moscova „contestă suveranitatea mai multor state membre ale UE, inclusiv Suedia și Finlanda”.

„Dezinformarea este o amenințare la adresa democrației suedeze, a factorilor noștri de decizie și a independenței noastre”, a declarat ministrul de interne al Suediei, Mikael Damberg, la o conferință de presă în care a anunțat numirea lui Henrik Landerholm, fost vicecancelar al Universității Suedeze de Apărare, în fruntea agenției.

Landerholm a fost ambasador în Letonia și Emiratele Arabe Unite și, de asemenea, deputat pe listele Partidului Moderat de centru-dreapta.

La conferința de presă, Damberg a spus că prima mare sarcină a agenției ar fi să protejeze alegerile din Suedia de tipul de campanii de dezinformare și influențare precum cele duse de Rusia în timpul alegerilor din SUA în 2016 și 2021.

„O sarcină foarte importantă pentru agenție în 2022 va fi să lucreze pentru a întări capacitatea societății de a identifica și gestiona dezinformarea îndreptată împotriva Suediei în legătură cu alegerile generale”, a spus el.

Landerholm a nominalizat Rusia, China și Iran cele trei țări cunoscute pentru că organizează campanii de dezinformare împotriva Suediei, adăugând că propaganda a fost adesea menită pur și simplu de semăna divizare în societate și a submina încrederea în autorități.

„Dacă ne uităm la modul în care se formează narațiunile despre modul în care funcționează sau nu funcționează Suedia, o mare parte din acestea vizează destabilizarea sau subminarea încrederii în agențiile guvernamentale”, a declarat Landerholm la postul de radio suedez.

„Am văzut că acest lucru a funcționat destul de bine în SUA, de exemplu, unde rușii au fost foarte eficienți în a semăna dezbinarea în perioada premergătoare alegerilor”.

Cei 45 de angajați ai agenției vor lucra atât cu Forțele Armate Suedeze, cât și cu membri ai societății civile, precum mass-media, universități și guvernul central, pentru a consolida apărarea psihologică a țării, a spus Landerholm.

„Prima etapă o reprezintă analiza amenințărilor, a doua este evaluarea vulnerabilităților societății suedeze la diferite tipuri de influență, iar a treia construirea rezilienței în societate”, a spus el.

Un studiu care urmează să fie publicat în curând de Agenția pentru Contingențe Civile (MSB) din Suedia a constatat că aproape 10% dintre suedezi citesc articole ale Sputnik News, agenția internațională de propagandă a Rusiei.

Prin articolele sale, Sputnik încearcă să ridiculizeze Suedia pentru pozițiile sale cu privire la feminism și problemele LGBT, să prezinte guvernul și instituțiile suedeze ca fiind slabe și incompetente și să minimizeze amenințarea din partea Rusiei în încercarea de a descuraja aderarea la NATO.

Rapoartele anterioare pentru MSB au plasat campaniile de propagandă ale Rusiei în Suedia într-un efort mai amplu de a polariza dezbaterile și de a semăna dezbinarea în Europa.

Agenția se va strădui să găsească un echilibru între protejarea împotriva propagandei și încercarea de a nu controla informațiile disponibile publicului, a spus el.

„Acesta nu este Ministerul Adevărului sau un Comitet Informațional de Stat, așa cum am avut în timpul Războiului Rece”, a spus el. „Vrem să protejăm libertatea de opinie în țara noastră”.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#suedia, #agentie de aparare psihologica, #propaganda, #Rusia, #dezinformare , #stiri internationale