
Franţa şi Statele Unite au lansat un apel vineri seară cetăţenilor lor din Turcia să dea dovadă de "vigilenţă" în faţa riscului de atentate, ca represalii la exemplarele din Coran arse în Suedia şi Danemarca în cursul unor manifestaţii antiturce, notează AFP.
"În lumina recentelor incidente de ardere a unor exemplare din Coran în Europa, guvernul american îşi avertizează cetăţenii cu privire la posibile atentate teroriste vizând lăcaşuri de cult ca măsură de represalii în Turcia", a indicat ambasada americană la Ankara.
"Teroriştii ar putea ataca fără avertisment şi pot viza lăcaşuri de cult frecventate de occidentali", a adăugat aceasta.
Reprezentanţa americană le recomandă să rămână "vigilenţi, să evite aglomeraţiile şi să păstreze discreţie".
Concomitent, reprezentanţa Franţei la Ankara a transmis un mesaj similar prin e-mail cetăţenilor săi prezenţi în ţară, cu referire la alerta Statelor Unite.
"Riscul de atentat terorist în Turcia rămânând ridicat, după cum se aminteşte de alerta de securitate emisă de Ambasada Statelor Unite pe 27 ianuarie 2023, francezii care locuiesc sau sunt în trecere prin Turcia sunt îndemnaţi să dea dovadă de vigilenţă maximă, în special în locurile de adunare susceptibile să fie frecventate de cetăţeni străini, inclusiv de lăcaşurile de cult", a indicat aceasta.
Acest comunicat urma să fie pus online în cursul serii pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi cel al Ambasadei Franţei la Ankara, a declarat un diplomat pentru AFP.
Mai multe manifestaţii au avut loc săptămâna trecută la Stockholm şi vineri la Copenhaga, în timpul cărora exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor, au fost arse de un extremist care a pretins că protestează împotriva veto-ului Turciei la intrarea în Suedia în NATO.
Ankara blochează din mai extinderea Alianţei Noord-Atlantice la această ţară, precum şi la Finlanda, cerând autorităţilor de la Stockholm extrădarea unor refugiaţi kurzi pe care îi consideră "terorişti".
Aceste incidente au fost denunţate şi condamnate de guvernele în cauză şi de capitalele occidentale, în special de Washington.
Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu mai poate conta pe "sprijinul" Turciei pentru a adera la NATO, iar negocierile sunt suspendate oficial.
Arderea Coranului în faţa ambasadei Turciei la Stockholm ar fi fost pusă la cale de un fost colaborator al unui canal TV de propagandă rusă. Acțiunea i-a înfuriat pe musulmanii din mai multe state care au organizat proteste și au ars steaguri suedeze, dar și pe președintele turc Recep Tayip Erdogan, care a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea sa la NATO după această provocare, relatează publicația EurActiv.
Acțiunea de ardere a Coranului din Stockholm sâmbăta trecută a fost plătită de Chang Frick, jurnalist și fost colaborator la Russia Today, care este proprietarul unui site web de extremă dreaptă și prezentator al canalului de televiziune de extremă dreapta Suedia Democrats Riks.
Publicația suedeză SVT a raportat că Frick a cerut unui site naționalist „să-l pună în legătură cu cineva care ar putea arde Coranul”. Acesta a plătit apoi 320 de coroane suedeze (28,70 Euro) pentru permisul oficial de organizare a demonstrației care a avut loc la Stockholm, lângă ambasada Turciei.
Actul, realizat de extremistul Rasmus Paludan, un avocat danez, care are şi naţionalitate suedeză, a recunoscut că a avut ideea (şi banii) de la Chang Frick. De asemenea, Frick a recunoscut că a plătit cheltuielile pentru autorizarea de a organiza demonstraţia:
„Dacă am reuşit să sabotez procesul de aderare la NATO plătind o taxă administrativă de 320 de coroane (circa 32 de euro), atunci nu ştii dacă problema sunt eu sau dacă este vorba despre procesul de aderare la NATO de la început”, a spus el, adăugând, provocator, „la urma urmei, nu i-am spus să ardă Coranul, ci mai degrabă un anumit steag. Am vrut ca acţiunea să fie împotriva Turciei, nimic altceva”.
Frick este cunoscut a fi un admirator al lui Vladimir Putin, ale cărui calendare şi tricouri le colecţionează, fiind un susţinător al cauzei Moscovei, ostilă extinderii NATO.
Rusia s-a distanțat, condamnând mișcarea. „Acțiunea a fost realizată cu cunoștințele autorităților suedeze de aplicare a legii, ascunzându-se în spatele „libertății de exprimare””, a spus un oficial rus.
Însă, potrivit Euractiv negarea plauzibilă a fost marca comercială a multor acțiuni hibride rusești din întreaga lume, notând că „Rusia are toate motivele pentru a împiedica Suedia să adere la NATO și un interes personal să alimenteze sentimentele anti-occidentale”.
„Arderea Coranului la Stockholm este în mod clar opera serviciilor speciale ruse” – a spus Oleksandr Daniliuk, consilier al Ministerului Apărării ucrainean – „astfel de acţiuni nu ar trebui să rămână fără răspuns”.
kriminalul krakanel ar fi fost singurul care ar fi... Vezi tot