Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Sulfina Barbu, despre permisul de nemunca al lui Iliescu si schimbarile din Legea asistentei

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:40
2678 citiri

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Legea asistentei sociale va schimba fundamental modul in care sunt ajutati oamenii in Romania, stimulandu-i sa munceasca si inlocuind "permisul de nemunca" al lui Ion Iliescu.

Cea mai importanta schimbare e reducerea numarului de ajutoare sociale la 9, o puternica debirocratizare care face ca statul sa ajunga mai usor la cei care au nevoie de ajutor, ce va fi urmata si de informatizarea intregului sistem.

Sulfina Barbu: Alianta Socialista a incalcat Constitutia - Interviu Ziare.com

O alta modificare importanta e cea a infiintarii unui institut pentru verificarea dizabilitatilor, precum si a unui Observator Social National, destinat sa fie un "laborator" de idei pentru minister.

In fine, reforma mai vine cu externalizarea serviciilor sociale, despre care Sulfina Barbu afirma ca va ajuta la crearea mai multor locuri de munca.

Sulfina Barbu a spus ca a informat FMI, Banca Mondiala si CE despre faptul ca Opozitia a blocat adoptarea acestei legi, in conditiile in care Romania isi asumase pentru luna septembrie adoptarea ei, in fata partenerilor internationali.

"La Camera Deputatilor, in doar o saptamana legea a fost dezbatuta in comisia de munca si votata deja pe articole in plen, in timp ce la Senat a stat la sertar fara nicio dezbatere, mai bine de 6 luni. Daca ne uitam la aceasta diferenta este evident ca nu putem vorbi despre tergiversare la Camera Deputatilor.

Este adevarat ca la votul final mobilizarea parlamentarilor coalitiei de guvernare nu a fost suficient de buna pentru a adopta legea. Important este insa ca am trecut cu bine de toate fazele procedurale si ca am ajuns la votul final intr-un timp scurt", afirma Barbu.

Ea acuza faptul ca neadoptarea Legii asistentei ar aduce "costuri uriase" penru Romania.

"In primul rand credibilitatea externa a Romaniei este extrem de importanta si pierderea ei ar aduce un cost pentru fiecare roman. Nu respectam angajamentul cu FMI, ne pierdem din credibilitatea externa si ne vom imprumuta scump.

In plus, revenirea recesiunii in Europa si inrautatirea prognozelor economice pentru zona euro transforma in obligatie cheltuirea eficienta a banilor publici. Mai ales in aceasta toamna europeana dificila, reforma asistentei sociale este o prioritate presanta. Pentru ca reforma asistentei sociale pune capat manipularii politice a ajutoarelor sociale si face din asistenta sociala ceea ce e de drept: sprijin pentru cei aflati la nevoie.

Pe termen lung insa costurile ar fi uriase. Ar insemna sa pierdem sansa de a schimba din temelii modul cum este asezata societatea noastra. De 20 de ani avem o societate asezata pe principii de stanga populiste si am ajuns ca asistenta sociala pe model Iliescu sa fie un "permis de nemunca", nu ajutor pentru cei in nevoie.

Acum a venit vremea sa croim o societate pe principii de dreapta. In esenta, prin aceasta lege modernizam asistenta sociala din Romania pe baza unor principii de dreapta: responsabilizarea individului, incurajarea muncii, tintirea precisa a grupurilor cu adevarat nevoiase", a spus Sulfina Barbu.

A informat partenerii internationali

Intrebata daca a informat FMI, BM si CE despre blocajul Opozitiei, Barbu a raspuns: "Evident ca da. Legea cadru a asistentei sociale a fost un punct important al discutiilor cu Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana. Le-am explicat ce se intampla cu legea in Parlament si le-am indicat si responsabilii. Pentru ca este corect ca partenerii nostri externi sa stie foarte bine cu cine au de-a face cand se aseaza la masa dialogului cu Opozitia.

Parerea mea despre opozitia din Romania este insa mult mai dura decat ceea ce le-am spus partenerilor nostri externi.

Pentru mine, blocajul legii asistentei sociale este oglinda perfecta a unei opozitii prizoniera a trecutului. Opozitia nu este capabila sa se adapteze schimbarilor din societate si intelege foarte bine ca fiecare reforma adoptata de PDL si de guvern este o noua lovitura pe care o primeste. Poate ca pe termen foarte scurt acest lucru nu se vede, dar in 3, 4 ani in Romania reformata nu va mai fi loc pentru oameni precum Ponta si Antonescu".

Cele mai importante schimbari

"Prin legea cadru clarificam problemele beneficiarilor de asistenta sociala prin noile aranjamente de servicii sociale, prin reducerea numarului de prestatii de la 54 la 9 mari categorii. In plus, debirocratizam intreaga procedura prin introducerea formularului unic de cerere, care ne ofera o imagine de ansamblu asupra situatiei beneficiarilor si asa ii identificam mai bine pe cei care au nevoie de ajutor si care este tipul de ajutor pe il pot primi.

Este un prim pas spre baze de date cu adevarat eficiente, al doilea fiind informatizarea intregului sistem de asistenta sociala. Obiectivul acestor modificari este eliminarea suprapunerilor si a fraudelor din sistem", a explicat Barbu cele mai importante schimbari.

Alte modificari privesc externalizarea serviciilor sociale sau infiintarea unui centru de evaluare a persoanelor cu dizabilitati.

"Cat despre institutii, consolidam Institutul national de expertiza medicala prin infiintarea unui departament de evaluare a dizabilitatii. Infiintam Observatorul Social National in interiorul ministerului care va functiona ca un adevarat think-tank al ministerului si guvernului oferind strategii, analize, statistici sociale pe care sa ne bazam politicile publice.

Externalizarea serviciilor sociale aduce pentru prima data promovarea puternica a parteneriatelor public - privat, pe considerentul ca acestea vor duce la cresterea calitatii serviciilor sociale, precum si la crearea unor noi locuri de munca. In plus, sunt incurajati mai ales cei care vor sa dezvolte serviciile sociale in zona rurala, intrucat aici avem un mare deficit al calitatii acestora.

Desi nu este parte a Legii cadru, consolidarea inspectiei sociale vine ca o completare a modificarilor din lege, destinate sa elimine frauda din sistem. In acest moment, finalizam consolidarea institutionala a inspectiei sociale si in curand vom avea in aceasta structura cea mai eficienta parghie de control si eliminare a fraudei din sistemul de asistenta sociala", a subliniat Sulfina Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Sulfina Barbu permis nemunca, #Sulfina Barbu lege asistenta, #legea asistentei sociale , #ministru Munca