Sulfina Barbu, despre Miscarea Populara si datoriile de la CFR Marfa Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 14:20
5117 citiri
Sulfina Barbu, despre Miscarea Populara si datoriile de la CFR Marfa Interviu

Vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, considera ca Miscarea Populara a ratat din start obiectivul anuntat initial de a atrage oameni noi care nu au facut politica.

"Realitatea ne demonstreaza ca Miscarea Populara ia oameni de la PDL. Apoi am vazut mai multe atacuri la adresa PDL, deci o opozitie la Opozitie, decat la actuala Putere" a declarat Sulfina Barbu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Pe de alta parte, vicepresedintele democrat-liberal atrage atentia ca guvernul nu a obtinut acordul Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor CFR Marfa, desi acest aviz ar fi trebuit sa existe deja in momentul declansarii procesului de privatizare. Lipsa lui compromite intregul proces.

In interviul acordat Ziare.com, Sulfina Barbu a explicat cum vede guvernul alternativa al PDL, cum ar putea fi create noi locuri de munca, dar si care a fost principala eroare a guvernelor PDL in aceasta privinta.

Miscarea Populara s-a inscris ca partid la tribunal. Il priviti ca pe un potential pericol sau, dupa cum va indeamna d-na Udrea, ca pe un potential aliat?

Diferentele dintre declaratii si fapte sunt mari. Initial cand s-a anuntat constituirea unui nou partid politic am zis ca e un lucru bun sa se coaguleze o noua forta de centru dreapta. Plecam de la declaratiile initiale ca vor atrage oameni noi care nu au facut politica.

Dar realitatea ne demonstreaza ca Miscarea Populara ia oameni de la PDL. Faptul ca nu atrag oameni din zona declarata e o lipsa de performanta din start. Apoi am vazut mai multe atacuri la adresa PDL, deci o opozitie la Opozitie, decat la actuala Putere.

Vom vedea care va fi platforma politica. Vom vedea daca sunt alaturi de noi, daca sustin aceleasi valori ca noi. Noi am invitat toate partidele sa ni se alature pe proiecte mari: modificarea Constitutiei, pachetul de legi pentru reducerea fiscalitatii si sustinerea mediului de afaceri, despus in Parlament, si regionalizare. Nu stim nici cum se pozitioneaza MP fata de pactul de coabitare intre presedinte si premier.

Spuneti ca PMP va ia oameni. Acesta e un bat cu doua capete. Ei ii iau si pentru ca dvs ii pierdeti. Ce masuri luati pentru a va tine oamenii, pentru a reconstrui partidul?

Partidele se reconstruiesc in opozitie. In 2005 PSD era in degringolada si a avut nevoie de mai bine de doi ani sa se stabilizeze, sa devina coerent. Nu poti sa tii pe nimeni cu forta. Obiectivul nostru este sa consolidam organizatiile si oamenii dispusi sa faca opozitie si care vor sa reconstruiasca partidul.

Multi, inclusiv dintre cei plecati acuza PDL ca nu faceti opozitie

Va dau doar exemple majore de opozitie eficienta. Legea referendumului. Daca PDL nu ar fi atacat aceasta prevedere la CCR, nu am fi avut amanarea cvorumului de 30% pentru un an si Constitutia ar fi trecut pe repede inainte, fara ca romanii sa intelega ce li se intampla. Statutul parlamentarului - superimunitatea nu a fost aprobata datorita actiunilor PDL.

Am creat comisiile de specialitate, in care pot sa vina si simpatizanti ai partidului. Comisiile sunt laboratoarele pentru alcatuirea proiectelor de lege, politicilor publice si a viitorului program de guvernare. Urmeaza constituirea guvernului alternativa.

Il avem pe dl. Catalin Predoiu care ni s-a alaturat, a inteles perfect procesul de reconstructie si pune umarul la el. Pana la sfarsitul lunii septembrie comisiile de specialitalte vor selecta ministrii din guvernul alternativa.

Cum vedeti acest guvern alternativa. Oameni noi, oameni vechi?

Trebuie sa fie oameni competenti. Se se regaseasca oameni cu experienta care au performat in functii, dar si oameni noi. Eu sunt convinsa ca ni se vor alatura oameni cu un cuvant de spus si cu experienta. Trebuie sa existe un bun echilibru intre veterani si oameni noi.

Se vorbeste despre o nostalgie in PDL dupa Traian Basescu. O simtiti in partid?

A trecut perioada liderilor locomotiva. Au exista doi astfel de lideri Ion Iliescu si Traian Basescu. Acum trecem la etapa partidelor de echipa, structurale, care sunt conduse de echipe nu de lideri providentiali. Atat PDL a avut de castigat datorita lui Traian Basescu, ca lider, dar si presedintele a avut un partid puternic in spate, care l-a sustinut in toate campaniile. A existat un parteneriat pe o etapa extrem de dificila in care, umar la umar, ne-am asumat pierderi electorale pentru a duce Romania unde trebuie.

Cum apreciati planul lui Victor Ponta de a crea 50 de mii de noi locuri de munca. Este fezabil?

Mi-ar fi placut sa fie fezabil. Pana la sfarsitul lui 2013 mai sunt vreo 5 luni. De unde iei bani pana atunci? Ei nu exista, executia bugetara ne arata ca incasarile sunt cu 6 miliarde de lei mai mici decat previzionatul pe primele 6 luni. Dar sa zicem ca ar exista banii. Nu exista timp.

Ca sa apara efectiv locul de munca omul trebuie sa faca efectiv ceva, sa sape, sa puna teava, etc. Prentru investitiile publice licitatiile dureaza 52 de zile doar anuntul in MO. Asta inseamna inceputul lui octombrie. Pana cand se semneaza mai dureaza inca cel putin 15 zile. Asta inseamna mijlocul lui octombrie. Ce lucrare poate incepe in 15 octombrie? Din noiembrie nu se mai poate lucra. Pentru 2013 este o fatasmagorie.

Apoi sa facem o comparatie cu documentul trimis de guvern la Bruxelles pentru Acordul de parteneriat 2014-2020. Dupa a treia forma, exasperata, CE a dat un comunicat in care a explicat ca nu exista viziune, nu exista strategie, nu exista planificare pentru banii alocati in acea perioada.

Acordul nu se semneaza in orice conditii. Trebuie respectate angajamentele, strategiile UE, iar proiectele trebuie sa fie eligibile. De exemplu, guvernul a cerut 1 miliard de euro pentru planul national de cadastru, dar nu a fundamentat in niciun fel. Guvernul a cerut inclusiv realocari de fonduri care sunt interzise de regulamentele europene si evident ca au fost respinse.

In chestiunea fondurilor europene nu ati performant nici dvs. De ce credeti ca de cand am intrat in UE nu suntem in stare sa luam banii, indiferent cine a fost la guvernare?

La primul exercitiu financiar ne-am format un corp de specialisti care ar fi trebuit mentinut in autoritatile care au relatii cu fondurile europene.

Si nu a fost mentinut?

Sunt fluctuatii mari de personal, multi au plecat catre zona privata si fara oameni care sa stie procedurile nu poti sa faci mare lucru. Apoi, oamenii din autoritatile locale, beneficiare de fonduri europene, sunt foarte slab pregatiti. Oamenii acestia ar trebui specializati, formati, cel putin 6-8 luni de zile.

In al treilea rand, Romania trebuie sa gaseasca, asa cum a gasit Polonia, finantare din fonduri nationale, fonduri buffer, din care se fac decontarile. Astazi investitorul vine cu cererea de rambusare a banilor, autoritatile fac verificarile si trimit actele la Bruxelles, iar beneficiarul primeste banii abia dupa ce CE ramburseaza banii. Este un decalaj de 6 luni de zile intre executia lucrarilor si incasarea banilor, care creeaza mari dificultati firmelor. Daca intervine si o suspendare a unui program operational, firma intra in faliment.

O conditie importanta este si reducerea birocratiei. Trebuie eliminate barierele puse din exces de zel, pentru a fi coerenti. Procedurile sa fie aceleasi pe toate programele, sa nu mai fie cerute documente in plus. Sunt lucruri invatate deja, trebuie centralizate si trebuie date instructiunile.

Dar Ministerul Fondurilor Europene trateaza lucrurile din sus in jos si nu tine cont de ceea ce zic beneficiarii.

Daca ati fi la guvernare cum ati rezolva problema locurilor de munca?

Nu sunt simple lucrurile. Dar sunt cateva masuri, un mix, care pot fi luate: un pachet de legi de sprijinire a mediului de afaceri cu reducerea fiscalitatii, reducerea cotei unice de la 16% la 12%, cresterea salariului minim la 1.000 de lei, neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea cu 5% a contributiilor sociale.

Cum umpleti golul bugetar?

In primele sase luni golul ar fi de 800 de milioane. Sa va dau un exemplu de unde pot fi luati banii. In 2012, Guvernul Ponta a avut 900 de milioane pentru ajutoarele de stat si nu au folosit decat 700 de milioane. Noi avem experienta din 2007 cand am introdus cota unica. Angajatorii daca ar simti reducerea fiscalitatii ar crea locuri de munca.

A doua masura, am propus ca angajatorul care angajeaza ucenici sa primeasca ajutor din fonduri de somaj. La fel pentru angajarea tinerilor si pentru toate categoriile de persoane vulnerabile, someri, persoane la varsta de pensionare. Si sustinere serioasa pentru IMM-uri, care la 5 persoane angajate sa aiba un stimulent financiar, la 10 persoane alt stimulent, cu conditii clare sa nu concedieze oamenii.

Formarea profesionala trebuie legata de piata muncii, sa nu formam salvamari in Satu Mare cum se intampla astazi. Trebuie sa vizam o paleta de meserii cerute pe piata muncii. Asta inseamna planul national de ocupare, sa previzionezi cererea de pe piata muncii in functie de specificul masurii. Si trebuie folosite fondurile europene. Investitiile publice sunt alta sursa. Ele au fost reduse cu 50% si efectul este in somaj.

Ce va reprosati in privinta crearii locurilor din munca pentru guvernarile PDL? Ce v-a lipsit?

Masuri mai multe de sustinere a mediului de afaceri. Nu am sustinut suficient mediul de afaceri. Am venit cu un cod al muncii corect. Dar masurile de sustinere a mediului de afaceri au fost insuficiente. Am invatat ca nu se poate fara sa sustii mediul de afaceri care creeaza locuri de munca si aduce venituri la buget.

La orizont se arata noi disponibilizari. Ce sansa exista pentru oamenii care vor fi dati afara?

Daca exista un plan coerent de restrcturare, el poate aduce si disponibilizari. Trebuie sa te gandesti ce alternativa au oamenii respectivi. Ei reprezinta niste familii, pierzi contributiile lor si la somaj, si la pensii, si la buget.

6.000 de disponibilizari de la Posta, 2.500 de la CFR Marfa, 2.000 de la CFR Calatori, 1.000 de la UCM Resita, din ANAF cam 1.000, de la Complexul Energetic Oltenia. In total 14 mii de oameni.

14 mii x 3 membri de familie, in medie, inseamna 40 de mii de oameni care raman in dificultate, poate fara nicio sursa de venit. Trebuie sa le oferi solutii inclusiv folosind fondurile europene. Sa va dau un exemplu.

Am gestionat problema Nokia, care peste noapte a anuntat ca pleaca din Romania, prin depunerea unui proiect pe fondul de ajustare la globalizare, de unde am obtinut 2,9 milioane de euro, astfel incat diponibilizatii au fost reorientati. Daca ne uitam la somajul din Cluj, el nu este ingrijorator, chiar dupa inchiderea Nokia.

Cand am proiectul de restructurare, trebuie sa am si proiectul pentru UE, sa cerem banii, oamenii sa aiba sustinere minimala pana le gasesc alte locuri la alt investitor caruia ii dau niste facilitati. Trebuie sa gandesc in perspectiva.

Dar cum sa aiba guvernul predictibilitate pe disponibilizati cand nu are nici macar pe un proces mare de privatizare precum cel pentru CFR Marfa. Guvernul nici macar nu a notificat Comisia Europeana ca taie datorile de la CFR Marfa, CE nu si-a dat avizul pentru acest ajutor de stat, desi procesul de privatizare trebuia sa porneasca dupa obtinerea acestui aviz.

Uitati-va la Posta - 6.000 de oameni vor pleca. Ce face guvernul cu ei? Daca era responsabil avea un proiect pentru ei, intrau in reconversie profesionala, puteau fi trimisi catre zona serviciilor necesare pe piata, de exemplu de curierat. Puteau fi luati bani europeni pentru un astfel de serviciu. Exista solutii, dar nu sunt valorificate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Miscarea Populara PDL Traian Basescu, #privatizare CFR Marfa, #creare locuri de munca , #PDL
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Ponta a pupat unde a spurcat bulibașa Stănescu! C-marfă! CF-marfă!