Ziare.com

Sulfina Barbu, despre ministrii PDL cu probleme si populistii USL - Interviu

de Lucian Hainarosie
Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 10:50

   

Sulfina Barbu, despre ministrii PDL cu probleme si populistii USL - Interviu
Votul de la 16 ani este o idee buna, dar care n-ar trebui introdusa in dezbatere publica inainte ca peste reforma in Educatie a lui Funeriu sa treaca 5-6 ani, sustine Sulfina Barbu.

Aceasta si-a argumentat pozitia prin aceea ca tinerii care acum au 16 ani nu sunt suficient de maturi pentru o alegere politica. Acestia ar trebui sa invete mai intai intr-o scoala care pedepseste frauda, combate coruptia si promoveaza valoarea si seriozitatea si abia mai apoi sa li se acorde dreptul de vot de la 16 ani.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedinta Organizatiei de Femei a PDL a mai precizat ca nu este de acord in acest moment nici cu votul obligatoriu, pe care l-a catalogat ca fiind o "mare lasitate" a politicienilor care, prin sustinerea unei asemenea prevederi, nu fac nimic altceva decat sa paseze responsabilitatea incapacitatii de a scoate oamenii la vot catre acestia din urma.

In alta ordine de idei, Sulfina Barbu a mai declarat ca PDL nu trebuie sa negocieze sub nicio forma reforma cu partidele de Opozitie, cel putin atunci cand vine vorba de schimbarile electorale pe care vor sa le impuna inainte de alegerile viitoare.

Referindu-se la comasarea alegerilor, Sulfina Barbu a declarat ca aceasta este "mai degraba o problema de principiu, si nu un calcul electoral", rolul acestei masuri fiind acela de a asigura "linistea politica" necesara PDL pentru a se "concentra pe masurile economice".

Lidera OF-PDL a mai discutat despre "trierea" viitorilor candidati in alegerile din 2012, despre utilitatea proiectului Rosia Montana, precum si despre posibilul "gentelmen's agreement" la care ar putea ajunge PDL si UDMR pentru alegerile din colegiul ramas vacant dupa decesul deputatului maghiar de Cluj Palfi Zoltan.

Cand si sub ce forma se va adopta Codul de etica al PDL? Monica Macovei a declarat ca in sanul partidului exista o opozitie puternica "inclusiv din partea doamnelor". Va numarati printre cele la care a facut referire?

Fata de momentul dinainte de Conventia PDL, s-au schimbat cateva lucruri si nu cred ca mai putem vorbi despre o opozitie atat de puternica in partid. Conducerea partidului a luat o decizie politica in favoarea adoptarii Codului, au fost desemnati doi vicepresedinti care au coordonat proiectul, Monica Macovei si Daniel Buda, iar materialul cred ca este deja finalizat. Deciziile luate in BPN se respecta de catre toti membrii partidului. Este deci doar o problema de timp pana cand va fi adoptat Codul.

Eu sper sa fie adoptat cat mai repede, pentru ca nu putem intra in pregatirea alegerilor din 2012 fara acest Cod. PDL trebuie sa aiba o selectie serioasa a candidatilor cu care se va prezenta in fata cetatenilor, iar pentru asta avem nevoie de criterii clare, pentru o sfera cat mai larga de posibile prejudicii aduse imaginii PDL.

In alegerile din 2012, PDL nu isi permite sa isi dezamageasca electoratul si imi pun sperante in Codul de etica ca ne ajuta sa evitam o asemenea greseala.

Cat despre femeile din partid care se opun, as prefera ca Monica Macovei sa dea nume si prenume pentru a nu lasa loc de speculatii. Personal nu ma simt deloc vizata. Din contra, am ajutat partidul pe aceasta linie, prin parghiile pe care le am ca deputat. Am initiat la inceputul lui martie, alaturi Sever Voinescu si Raluca Turcan, modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor pentru a elimina blocarea justitiei prin vot politic.

Am cerut ca votul in plen sa fie deschis si obligatoriu prin mijloace electronice, scurtarea termenelor pentru procedura, raportul Comisiei juridice sa vizeze exclusiv imunitatea parlamentarilor pentru voturile si opiniile politice si nimic mai mult.

PDL isi face calcule ca poate obtine 30-40% in 2012 daca se va introduce sistemul uninominal pur intr-un singur tur, fara redistribuirea ulterioara de mandate, iar alegerile vor fi comasate. Este dispus PDL sa renunte la votul prin corespondenta si retrasarea colegiilor electorale, care ar urma sa se faca in urma regionalizarii, pentru ca Opozitia sa accepte trecerea la un sistem de tip "castigatorul ia tot" si comasarea alegerilor?

Reforma nu se negociaza. Iar dialog nu putem avea cu o opozitie iresponsabila, populista si demagogica. Adevarul este ca USL sunt niste populisti nepregatiti sa faca fata actualei realitatii sociale. Vorbim aici despre trei proiecte importante ale PDL, votul uninominal pur, votul prin corespondenta si reorganizarea administrativ teritoriala. Nici unul nu este tema de negociere pentru a obtine avantaje electorale.

Aceste proiecte sunt parte a reformei structurale asumate de PDL, ca vorbim de reforma clasei politice, de calitatea actului democratic exercitat la urne sau de reforma administrativa.

Dvs. puneti problema in termeni de simulari electorale si castig din desene cu colegii. Eu va spun ca PDL isi face alt calcul electoral. Nu cat de mult am castiga prin negocieri subterane cu Opozitia, ci cat de mult ne-am dezamagi electoratul de dreapta daca am renunta tocmai acum la reformele asumate de PDL si de guvern.

Iar comasarea alegerilor este mai degraba o problema de principiu, nu un calcul electoral. Avem nevoie de liniste politica si de concentrare pe masurile economice, nu pe scandalul politic si pe agitatie electorala nesfarsita. Comasarea alegerilor este solutia sa nu tinem tara pe stand-by din iunie pana in decembrie cat tin alegerile.

Nu va e teama ca va imbatati cu apa rece dupa alegerile din Neamt si Maramures? Cat de relevante sunt rezultatele din fieful de la Neamt? Oare rezultatul inregistrat in Maramures nu reprezinta scorul PDL+UDMR? Cel putin 5-7 procente, daca nu chiar 10% din cele 35,48% obtinute de Mariana Popa sunt ale UDMR, nu?

Nimeni din PDL nu se imbata cu apa rece. Mai important decat rezultatul mi se pare testul de maturitate pe care l-am trecut: PDL desi este partid de guvernare, nu a adus in discutie cresteri de salarii si pensii. Cred ca este prima campanie electorala in Romania cand un partid de guvernare isi asuma un discurs de rigurozitate bugetara, nu de cheltuieli sociale de la buget. A fost un test de asumare electorala a reformelor bugetare si nu este putin pentru un partid.

De asta spun ca nu ne imbatam cu apa rece. Am avut o prima validare la urne a drumului corect pe care PDL a intrat. Deci nu atat scorul in sine este vazut de PDL ca un succes, ci testarea impactului real al reformei incepute.

Cat priveste Baia Mare, faptul ca am fi luat voturi de la UDMR, chiar daca ar fi fost asa, asta nu incurca calculul nostru pentru ca UDMR este un partener de guvernare care si-a asumat in fata propriului electorat proiectul politic reformator, asemeni PDL. PDL nu se culca pe o ureche. Stim ca alegerile vor fi un test dificil.

Aceste alegeri sunt si un moment de maturizare electorala pentru noi: acum batem in cuie legatura cu electoratul de dreapta. Aceste alegeri decid consolidarea PDL ca forta de dreapta. Partidul trebuie sa pregateasca o oferta clara pentru electoratul de drepta pentru Romania urmatorilor 10 ani.

Stanga este intepenita in viziunea de tip Iliescu care nu mai reprezinta o solutie pentru romani. Reformele au deschis drumul spre electoratul de dreapta, dar strangerea acestei legaturi este mult mai dificila si trebuie inceputa din aceste alegeri.

Ramanand in sfera alegerilor si discutand in continuare de UDMR, urmeaza alegerile din colegiul ramas vacant in urma decesului deputatului maghiar Palfi Zoltan. USL a anuntat deja ca o sa aiba un singur candidat. PDL si UDMR au decis daca sustin un singur candidat sau vor merge fiecare separat in alegeri?

Alianta Socialista este obligata sa mearga cu un candidat comun pentru a salva aparentele firave cum ca ar fi o alianta politica, care sa reziste pana in 2012. Ceea ce oricum nu se va intampla.

Cu UDMR suntem parteneri de guvernare, avem un protocol de guvernare, nu o alianta politica si nici electorala. Cu toate astea, desi nu s-a discutat in Coalitia de guvernare, cred ca putem ajunge la un gentalmen's agreement in Cluj.

Exista voci in partid, spre exemplu Cristian Preda, care vorbesc deschis despre introducerea votului de la 16 ani. Ar avea PDL ceva de castigat din asta?

Vedeti? Este imposibil ca oamenii din PDL sa mai lanseze idei, proiecte politice fara ca cineva sa se gandeasca imediat la avantaje electorale pentru PDL. De asta a propus PDL comasarea alegerilor, tocmai din cauza febrei alegerilor care ne face sa vedem in orice demers politic doar scheme electorale mascate.

Propunerea lui Cristi Preda nu urmareste niciun castig pentru PDL, ci este preocupat de participarea cetatenilor la exercitiul democratic. Personal cred ca este o idee buna si pe care as sustine-o, dar numai dupa ce reforma lui Funeriu in invatamant va fi implinit minim 5-6 ani.

Dupa ce rezultate am vazut ca a scos la iveala primul Bac organizat cinstit, nu cred ca tinerii care acum au 16 ani sunt suficient de maturi pentru o alegere politica. Sa ii lasam 5-6 ani sa invete intr-o scoala, asa cum a asezat-o acum Funeriu, care pedepseste frauda, combate coruptia si promoveaza valoarea si seriozitatea si apoi putem relua aceasta discutie.

In schimb, cei din Opozitie, in special Victor Ponta, vorbesc despre introducerea votului obligatoriu, dar fara sanctiuni. Cat de mult poate pierde un partid de dreapta, ma refer aici si la PNL, in urma introducerii votului obligatoriu?

Evident ca pentru un partid de dreapta care apara libertatea individuala, introducerea votului obligatoriu ar fi o pierdere. Pentru PNL nu are cum sa mai fie o pierdere pentru ca PNL este deja de stanga. PNL s-a molipsit deja de socialism de cand sta umar la umar cu Voiculescu, Iliescu si Nastase.

Personal vad votul obligatoriu drept o mare lasitate, o fuga de responsabilitate. Adica, daca noi, oamenii politici, nu mai suntem capabili sa ii mobilizam pe cetateni sa vina la vot, in loc sa facem un efort mai mare, introducem obligatia votului pentru cetateni. Nu voi sustine votul obligatoriu si nici in PDL nu exista o asemenea discutie. Cine vrea vot obligatoriu nu vrea sa isi asume responsabilitatea politica de a ii convinge pe cetateni sa iasa la vot, ci le paseaza tot lor responsabilitatea.

Revenind la problemele interne ale partidului, inca de dinainte de Conventia Nationala s-a vorbit de o remaniere guvernamentala care sa mearga pana la varf. Se mai discuta in PDL de un alt premier?

Discutia despre schimbarea premierului este inchisa in acest moment. Personal consider insa ca remanierea guvernamentala trebuie discutata si facuta in aceasta toamna. Este evident ca avem ministri care au muncit bine, au avansat cu reforma, comunica bine. Avem insa si ministri care nu merg atat de bine si care nu au nicio legatura cu oamenii. PDL nu isi mai permite sa continue cu masuri de reforma care nu sunt explicate, nu sunt promovate de cei care le adopta.

Nu poate nimeni sa ceara PDL sa nu aiba grija de impactul electoral al actiunii guvernamentale. Daca suntem sinceri, acesta este mersul politicii: sa transformi actiunea guvernamentala in rezultate electorale. Nu voi da nume de ministri care ar trebuie remaniati. Voi face acest lucru doar in interiorul partidului. Imi voi spune punctul de vedere pentru ca este firesc ca si partidul sa aiba un cuvant de spus referitor la eficienta guvernamentala.

Este adevarat ca remanierea este atributul premierului si PDL a respectat asta tot timpul. Decizia este insa luata impreuna cu partidul pentru ca partidul resimte rezultatele actiunii guvernamentale.

Pe final, o sa va rog sa-mi spuneti cum va pozitionati dvs in legatura cu proiectul Rosia Montana. Credeti ca PDL ar trebui sa aiba o pozitie unitara in acest caz asa cum are UDMR, spre exemplu?

Personal, daca expertii in mediu ne spun ca este respectata legislatia europeana de mediu, sunt pentru exploatarea zacamantului de aur, daca nu, atunci nu sunt pentru. Problema este sa avem o data aceasta expertiza finalizata. Si, daca noi nu avem experti suficient de buni, atunci sa aducem experti din UE care sa lamureasca acest aspect. Cu atat mai mult cu cat acestia nu vor mai fi suspectati ca fac jocul politic al cuiva.

Dupa ce trecem de faza expertizei pe mediu si daca va exista un aviz pozitiv, importanta este rediscutarea contractului cu Gabriel Resources pentru a plasa statul roman intr-o pozitie avantajoasa si pentru a ne asigura ca investitorul depune in Romania o garantie pentru riscurile de mediu.

Credeti ca pozitia publica a presedintelui Traian Basescu vis a vis de proiectul Rosia Montana ar putea sa duca la o ruptura intre domnia sa si cativa apropiati, opozanti ai proiectului, precum Monica Macovei?

In mod normal, nu ar trebui sa existe nicio ruptura. In primul rand, ca sustinerea presedintelui pentru exploatarea resurselor de la Rosia Monanta nu este noua. In plus, apropiatii, colaboratorii presedintelui il cunosc, ii stiu optiunile si mai stiu ca este un om transant, care isi apara parerile. Nu vad de ce ar fi cineva surprins acum.

Dar iata ca sunt si colaboratori ai sefului statului care se pare ca au fost luati prin surprindere si au decis sa isi dea demisia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2701 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vorbe

Cred ca sunt doar vorbe, doamna. Cred ca partidul acesta are prea multi sefi si prea multi purtatori de idei. Rezultatul ? Vedeti proaspatul scandal cu depunerea documentelor la tribunal. Probabil ca daca premierul era doar sef al partidului, putea sa supravegheze mai bine cum stau treburile in partid. Oricum, dumneavoastra cei care va vreti lideri trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca nu veti putea la infinit sa asteptati totul de la Traian Basescu.

 

kosasu barcelona

bravo tuturor PDL ,Sunteti cei mai tari ,sunteti buni ,noi cei de afara din diaspora o sa fim alaturi de voi ,indiferent ce pun cei de la psd si pnl,ca suntem capsunari ca ne vor afara cu totul ,dar si voturile diasporei conteaza de aceea ,PDL ,ESTE partidul care se gandeste si la noi .tineti-o tot asa iar voi PDL ,veti fi castigatori .cu stima kosasu din barcelona.

 

PDL preocupat cu distrugerea opozitiei s-a trecut singur in

afara legii.Pe 08.09.2011 la Tribunalul Municipiului Bucuresti se va decide radierea PDL-ului mafiei conduse de udrea basescu boc si toti complicii lor din care face parte si tovarasica Sulfina Barbu.PDL-ul va fi radiat in baza art.26 din legea 14/2003 ,legea partidelor politice,deoarece pedelistii prea preocupati cu insultele si jignirile aduse opozitiei politice au uitat sa-si inregistreze conform legii 14/2003 noul statul pe care l-au si pus in aplicare.Motivul radierii este nedepunerea documentelor,in baza art.25 din legea partidelor politice care să ateste schimbarea statutului și a conducerii PDL, după Convenția din luna mai.Magistrații Tribunalului București au confirmaT oficial că PDL nu a depus documentele in termen de 30 de zile confor legii.Secretarul general al p.d.l., ioan oltean recunoaste că din vina lui PDL ar putea intra in ilegalitate.Ioan Oltean, secretarul general al PDL, a declarat, sambătă, că modificările la Statutul PDL au fost depuse cu intarziere la Tribunal si a recunoscut faptul că responsabilitatea apartine secretarului general al partidului.

http://www.dcnews.ro/2011/09/secretarul-general-al-pdl-ioan-oltean-recunoaste-ca-din-vina-lui-pdl-ar-putea-intra-in-ilegalitate/

http://www.dcnews.ro/2011/09/exploziv-dizolvarea-pdl-ar-putea-fi-decisa-de-tmb-in-8-septembrie-2011/

kosasu din craiova

vor reusi cei din PDL ,sa se ridice sunt oameni harnici si buni ,trebuie sa terminam cu populismele ,hai sa ne unim sai batem rau de tot pe cei din usl .cu stima kosasu

 

kosasu din iasi -botosani

bravo PDL ,bravo guvernului ROMANIEI ,bravo domnului presedinte .cu stima kosasu

 

Doar atit vreau sa stiu!!!

Daca acest partid este legal sau nu!!!
http://www.ziare.com/pdl/stiri-pdl/pdl-functioneaza-ilegal-1118249
In cazul in care nu este legal,Sulfina Barbu doar povesteste...discutii.

 

cine stie , poate ca este legal . sau poate ca nu .

daca nu , toate actele pot fi lovite de nulitate .

cine trebuia sa se ocupe ?
Blaga cumva ?

Dear fomfo !

Tremenii de legal sau ilegal tin o leaca de mintea si limba de lemn si au patruns in limba romana o data cu socialismul victorios ce mergea spre comunism ca magarul lui Nastratin Hogea dupa scaiete.Important e si ce legi pretindem cuiva sa respecte. Exista un termen juridic Lex sccelerata care defineste legile neconcordante cu principiile fundamentale de drept, de pilda cele date de nazisti si comunisti.E u subiect la care cred trebuie sa meditam cu totii. O zi buna !

PDL-ul radiat dupa08.09.2011

PDL ar trebui să fie dizolvat, in data de 8 septembrie, pentru că nu a depus documentele care să ateste schimbarea statutului și a conducerii, după Convenția din luna mai, la Tribunalul București. Magistrații TMB au confirmat pentru Antena 3 că PDL nu depusese aceste documente in termenul legal, de 30 de zile.

http://www.dcnews.ro/2011/09/exploziv-dizolvarea-pdl-ar-putea-fi-decisa-de-tmb-in-8-septembrie-2011/

kosasu din vaslui bravo PDL ,

stati voi linistiti cei din psd si pnl adica usl ,stati voi linistiti ,ca nu va lasa dumnezeu sa castigati vreo 30 de ani .cei mai buni si cei mai tari sunt cei din PDL ,cu stima kosasu

 

mda . sa vedem cum raspund atacurilor privind legalitatea !

"Stanga este intepenita in viziunea de tip Iliescu care nu mai reprezinta o solutie pentru romani."

corectie : iliescu NU a fost niciodata o solutie pentru romani !
din pacate din '89 incoace tot ce misca in Romania este controlat de forte imbracate in haina statului . Nu poate exista o fundatie , o firma daca nu e de acord si militia .
au ei metode sa te faca sa-ti inchizi activitatea , sa faci contracte paguboase , sa pierzi .
pana la aderarea la UE , vama facea legea . bloca importurile unora sau dispunea scutiri pt altii . cine sa le faca ceva !??
nini sapunaru ? chitoiu ? rusanu ? tericeanu ? nastase ?
miltia abuziv numita politie , face in continuare porcarii , incurajeaza infractori notorii sa comita infractiuni , devenind capii lor , masluiesc acte , falsifica cercetari . parchetul stie si nu face nimic , devenind complice . judecatorii s-au constituit intr-o casta privilegiata cu drepturi asupra supusilor numiti "jutitiabili" . judecatoarea costiniu ameninta la televiziune o natiune intreaga "nu va puneti cu justitia" -- si nimeni nu face nimic , desi amenintarea nu este o vorba in vant ci e urmata de abuzuri .

poate ca trebuie sa discutam pe fata si despre problemele astea , stimata doamna coleg !

avem o singura viata si asta ne este amarata cu porcarii .

 
 

Vorba lunga saracia omului

Un articol zeama lunga care nu spune mai nimic.Degeaba vorbim de coduri etice daca insasi legislatia cladita pe o constitutie gaunoasa e un cotet caruia alt comentator i-a zis pe nume: cocina.Functionarea unei societati se intemeiaza pe legi. Daca ele sunt de proasta calitate ne miram degeaba ca functioneaza prost. O zi buna !

 

Da' de ce nu?

Sa aiba drept de vot de la gradinita chiar...

 

Un categoric

Nu pentru dreptul de vot acordat minorilor.
Nu trebuie lasata nicio idee politica sa atenteze la pervertirea constiintei adolescentilor. In nicio directie, nici dreapta, nici stanga, nici centru, nici combinate.

 

"Votul de la 16 ani este o idee buna, dar care n-ar trebui introdus

decat peste 5-6 ani". Asta pentru ca USL-ul sa nu castige voturi de la tinerii nemultumiti de noul Bac. In aceeasi logica, si votul peste 60 de ani ar trebui eliminat, pana mor pensionarii saraciti de Emil Boc, si votul intre 20 si 60 de ani, pentru ca bugetarii cu salariile ciuntite sa nu voteze USL, etc. Mare stratega dna Sulfina!

 

doar o vorba

nu cred ca te inteleg. cu alte cuvinte...ti-ar place ca randul prostimii sa fie ingrosat, nu? mai ales ca s-a si demonstrat lucrul asta...probabil ca astfel de elevi caricaturi militeaza pentru salvarea rosiei montana in loc sa isi vada de carte.

o pozitie sanatoasa vis-a-vis de rosia montana

ma bucra atitudinea ei agata de acst proiect controversat. sa speram ca de acum lucrurile vor evolua din ce in ce mai bine si oate la anul proiecl va fi demarat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor