Sulfina Barbu: E rusinoasa incercarea USL de a cumpara ONG-urile

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 23:17
1701 citiri
Sulfina Barbu: E rusinoasa incercarea USL de a cumpara ONG-urile

Presedinta organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, considera drept "rusinos" Pactul propus de USL organizatiilor neguvernamentale, intrucat ar reprezenta o incercare de a le "cumpara prietenia".

"Am luat act cu ingrijorare de modul in care USL a ales sa raspunda platformei-program privind principiile morale pentru reformarea societatii, stabilite de o serie de organizatii neguvernamentale. Pactul propus recent de USL organizatiilor neguvernamentale cuprinde mai multe propuneri care ne arata ca Alianta Socialista a inceput "dialogul" cu societatea civila promitand bani publici. Astazi a aparut in presa centrala un document, semnat de Crin Antonescu si Victor Ponta, document adresat societatii civile in care USL isi prezinta, inainte de toate, oferta sa "financiara" catre organizatiile non-guvernamentale", sustine Barbu, intr-un comunicat.

Democrat-liberala trece in revista ideile retinute din document, care ar arata "evidenta intentie de a cumpara prietenia ONG-urilor cu pielea ursului din padure": "crearea unui fond special pentru sectorul nonprofit care sa fie gestionat "independent""; "adoptarea unei legislatii privind asigurarea finantarii publice a sectorului asociativ"; "finantarea publica a sectorului asociativ, prin crearea unor mecanisme care sa permita alocarea fondurilor de la bugetul de stat sau de la bugetele locale in baza unor criterii de performanta asumate de autoritatea publica"; acces la alocarea cu prioritate a fondurilor publice, dupa consultari in cadrul dialogului social si civic".

"Astfel, in schimbul sprijinului pe care societatea civila il poate oferi, socialistii Ponta si Antonescu pun, inainte de toate, banii publici pe masa dialogului. PDL considera ca acest Pact este un afront fara margini la adresa societatii civile si, in acest sens, cerem USL retragerea publica a acestui document rusinos, atat pentru semnatarii lui, cat si pentru clasa politica in ansamblu. Este nedemn pentru o societate democratica, in plina reformare, sa mai fie martora unor astfel de practici renascute, parca, din epoca neagra a guvernarii Nastase", considera Sulfina Barbu.

"Consideram ca societatea civila, prin toate interventiile publice ale reprezentantilor sai, a cerut, intai de toate, reformarea reala a clasei politice, transparenta decizionala si participarea tuturor actorilor sociali la decizia publica. Raspunsul USL este simplu si regretabil: bani de la buget si subordonare politica. Le atrag atentia domnilor Ponta si Antonescu asupra faptului ca, in Piata Universitatii, reprezentantii societatii civile nu au venit cu pancarte pe care sa scrie "Vrem bani de la buget!", ci au cerut reformarea clasei politice.

In acelasi timp, nu i-am auzit vreun moment pe liderii USL sa vina, in ultimii trei ani, cu solutii concrete de imbunatatire a accesului organizatiilor neguvernamentale la proiectele europene. De asemenea, desi societatea civila a semnalat necesitatea, nu am observat in documentul USL prevazute si angajamente legate de continuarea luptei anticoruptie sau despre intentia de sprijinire a unor institutii, precum ANI sau DNA. Motivatia este lesne de inteles pentru orice cetatean", mai scrie Barbu.

In opinia sa, "reforma clasei politice este incompatibila cu USL", iar obiectivele Uniunii sunt legate de "obtinerea cu orice pret a puterii, prin orice mijloace, fie ele si pecuniare". "PDL isi exprima toata increderea ca reprezentantii societatii civile nu se vor lasa manipulati de acest mod de a gandi dialogul cu organizatiile neguvernamentale si considera ca acestea merita scuze publice din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu", mai spus Sulfina Barbu.

Uniunea Social Liberala sustine intr-un comunicat de presa ca isi reafirma intentia de a sustine un dialog deschis cu societatea civila, cu buna-credinta si fara nici un fel de agenda ascunsa, condamnand orice tentativa a blocare a acestui dialog.

"Subliniem ca propunerea de parteneriat pe care am inaintat-o organizatiilor non-guvernamentale este doar un prim pas, fiind inspirat din pactul pe care societatea civila a mai incercat, anii trecuti, sa il adopte in parteneriat cu partidele politice. Nu promitem nimic din ce nu am putea realiza, iar intentia noastra sincera este aceea ca societatea civila sa devina cat mai puternica, fara influente politice de nici un fel", precizeaza reprezentantii Uniunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sulfina Barbu, #Sulfina Barbu USL, #Sulfina Barbu societate civila , #PDL