Sulfina Barbu propune ca 40% din candidatii partidelor la alegeri sa fie femei

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 23:18
1916 citiri
Sulfina Barbu propune ca 40% din candidatii partidelor la alegeri sa fie femei

Presedinta Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, crede ca partidelor trebuie sa li se impuna un nivel minim al reprezentarii femeilor pe locurile eligibile in alegerile parlamentare, teza care a generat pozitii adverse printre mai multi lideri ai PD-L.

Subiectul a fost analizat in cadrul dezbaterii "Femeile in viata publica", organizata marti de catre Fundatia Crestin-Democrata. Deputatul PD-L Sulfina Barbu a argumentat ca nivelul redus al reprezentarii femeilor in functii de conducere la nivel politic arata o neincredere structurala a partidelor in capacitatea femeilor de a face fata in acest mediu.

"Partidele politice nu au incredere in femei cand este vorba de campanii electorale (...) Partidele nu au o politica concreta si continua de promovare a femeilor din Romania si aici se numara si PD-L. Cauza o reprezinta Traian Basescu care, ca presedinte al PD, a sprijinit si promovat femeile", a spus Barbu.

In aceste conditii, se impune promovarea unei legi care sa oblige partidele sa puna femei pe 40% din locurile eligibile la alegerile parlamentare, sub sanctiunea taierii subventiilor de la stat.

Barbu a respins dinainte posibilele acuze referitoare la caracterul de stanga al acestei masuri, sustinand ca si la nivelul PPE exista o preocupare majora privind egalitatea de sanse intre barbati si femei. "Un astfel de act normativ poate separa discursul ipocrit si duplicitar de cei care vor sa sustina cu adevarat promovarea femeii in politica", a conchis Barbu.

Pedelistii sustin ca masura ar fi una de stanga

Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a spus ca o asemenea lege ar rezolva doar partial problema pentru ca "legile, oricat de bune ar fi, nu pot sa creeze mentalitati, dar daca lucreaza in timp, pana la urma le creaza". Mult mai categoric a fost ministrul de Extene, Teodor Baconschi, care a respins ideea ca avand o sorginte de stanga evidenta.

"Un partid de dreapta ca PD-L trebuie sa evite capcana ideologizarii. Paritatea impusa mecanic are un iz stangist care pe mine ma deranjeaza (...) Nu cred ca trebuie sa promovam ideile stangiste ale paritatii. Este un act de violenta birocratica", a contraargumentat Baconschi.

In schimb, ministrul Elena Udrea a avut o pozitie mai apropiata de Stoica sustinand ca aceasta lege nu ar rezolva automat problema si ca este cruciala tot schimbarea mentalitatilor individuale.

"Cele 40% femei vor fi selectate tot de catre partid si criteriile de selectie sunt aceleasi ca pentru barbati: sustinerea pentru puncte de vedere comune, solidaritatea cu grupul, sa te bati pentru aceleasi obiective (...) Cota e buna daca vrem sa fortam schimbarea mentalitatii, dar nu rezolva problema speculatiilor legate de sprijinul acordat unei femei in partid", a apreciat Udrea.

Proiectul Sulfinei Barbu a avut un sustinator ferm din partea profesorului Mihaela Miroiu, care a spus ca propunerea este mai degraba de origine liberala decat de stanga deoarece asigura egalitatea de sanse la inceputul unei competitii.

"Sulfina Barbu stie foarte bine ca intr-un stat de drept oamenii vor sa depinda de legi, nu de alti oameni", a comentat Miroiu, adaugand ca nici macar legile in sine nu ajung din moment ce Legea egalitatii de sanse este "un petec de hartie" pe care nu-l respecta nimeni.

Mai mult, Miroiu a argumentat ca sanctiunea retragerii subventiei pentru partide ar trebui inlocuita de un refuz initial al Biroului Electoral Central al listelor ce nu respecta cerinta celor 40%.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
LIVETEXT Miniștrii guvernului Cioloș, audiați marți în comisiile de specialitate. Propunerile USR cad pe capete. Ultimul ministru a intrat la vot
Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi sunt candidaţii de la Cultură şi...
Sursa: rNews