Franța intenționează să găzduiască o a doua întâlnire pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană miercuri, dar de această dată a invitat țări europene care nu au fost prezente la începutul acestei săptămâni și aliatul NATO Canada, au declarat marți surse diplomatice pentru Reuters.
Două surse diplomatice au declarat că țările invitate sunt Norvegia, Canada, cele trei state baltice (Lituania, Estonia și Letonia), Republica Cehă, Grecia, Finlanda, România, Suedia și Belgia.
Unele țări ar putea participa prin videoconferință, au spus doi dintre diplomați.
Palatul Elysee nu a răspuns imediat la cererea de comentarii de la Reuters.
Ministerul de Externe a reacționat la informațiile venite de la Reuters. Printr-un comunicat, diplomații români explică de ce România lipsit de la reuniunea organizată ieri, dar și că România va fi prezentă la următoarele.
„Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.
România, în calitatea sa dublă - vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice.
Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa” a transmis Ministerul de Externe de la București
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a criticat excluderea țărilor de pe flancul estic de la summit-ul de criză convocat de președintele Franței, Emmanuel Macron, subliniind că mai mulți lideri europeni care nu au fost invitați au sunat-o pentru a cere explicații.
Premierul italian a declarat pentru Corriere della Sera că „toată Uniunea Europeană a contribuit financiar și militar” la războiul din Ucraina, insistând că blocul comunitar trebuie să găsească o poziție comună.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost chemat de urgență la Guvern de către premierul Marcel Ciolacu, în contextul unor discuții internaționale esențiale pentru România. Premierul dorește să clarifice poziția țării pe fondul eliminării României de la masa negocierilor la summit-ul informal al liderilor UE de la Paris.
Potrivit Stiripesurse.ro care citează surse politice, Marcel Ciolacu îi va solicita ministrului Hurezeanu detalii despre negocierile care au loc la nivel internațional, în condițiile în care România nu a fost inclusă în discuțiile de la Paris.
De asemenea, Ciolacu, care este vicepreședinte al CSAT, va cere convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării de către președintele interimar Ilie Bolojan, pentru a discuta despre implicarea țării în contextul geopolitic actual.