Norocul Romaniei

Vineri, 10 Mai 2019, ora 10:09
29741 citiri
Norocul Romaniei
Foto: Ziare.com

Constatarea ca Romania are noroc incat se poate descurca, in unele momente din istorie, si cu politicieni mai putin iscusiti, a facut-o P.P. Carp. E un astfel de moment, cand Romania a fost transformata intr-un varf de lance al campaniei de reinventare a Uniunii Europene.

Summit-ul de la Sibiu s-a remarcat prin deschidere si prin redescoperirea acelui spatiu de interval unde politicienii puternici ai Europei se intalnesc cu cetatenii. Daca mizele politice nu au fost grave, reuniunea sefilor de stat si de guvern a fost recuperata simbolic, prin specularea pro-europenismului unei tari aflate, astazi, sub tirul nationalist al regimului politic condus de Liviu Dragnea.

Romania a devenit astfel un prilej pentru ca Uniunea Europeana sa isi reafirme promisiunile de unitate si sa isi aroge dreptul la un nou moment intemeietor.

Declaratia de la Sibiu nu e una minora si priveste direct sustinerea pe care UE a decis sa o arate romanilor, in detrimentul unui guvern indezirabil, tocmai pentru ca a incalcat reguli fundamentele ale Uniunii.

Astfel, Declaratia de la Sibiu - si trebuie amintit ca nu e chiar uzual ca la un summit informal sa se adopte o declaratie comuna, ceea ce da greutate reuniunii - numeste raspicat respectarea statului de drept drept conditie sine qua non a existentei UE.

Or, a adopta o astfel de declaratie in Romania, unde Guvernul PSD/ALDE erodeaza tocmai democratia si vulnerabilizeaza tocmai independenta Justitiei, nu poate fi intamplator. Este un mesaj intentionat, transmis cu forta de liderii Europei politicienilor de la putere in Bucuresti, pe o singura voce: UE nu permite niciunui guvern sa administreze o tara in mod nedemocratic, prin deturnarea principiilor statului de drept.

Romania are norocul de a fi, astazi, locul in care statele puternice ale Europei pot redefini contractul care sta la baza UE.

Campania pentru Europa s-a mutat pe teren romanesc, un capital simbolic care va conta pentru Romania la fel de mult. Va conta si pentru presedintele Klaus Iohannis, care a fost gazda acestui summit in care Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Tusk au mers printre oameni, le-au strans mainile, au zambit, s-au lasat fotografiati de aproape - o provocare pentru SPP -, creand perceptia ca unele ziduri au cazut, iar cetatenii iau parte la acest moment fondator.

E un capital cu care Klaus Iohannis intra in campania pentru al doilea mandat, in numele Uniunii Europene si al promisiunii ca Romania e egala Frantei, a Germaniei, a Luxemburgului, asa cum au aratat si liderii acestor state, la Sibiu.

De norocul Romaniei beneficiaza, asadar, si Klaus Iohannis, care ar putea sa stea retras pana la alegerile prezidentiale si tot are asigurat al doilea mandat.

De legitimarea europeana beneficiaza si PNL, care a reusit, astfel, sa se scuture de o mare parte din zestrea uselista. Popularii europeni nu stau bine in Ungaria, unde Viktor Orban nu e timid in a-si arata dispretul fata de familia sa politica, nu stau bine nici in Spania, unde Vox, un partid plasat superficial la extrema dreapta, dar cel care a profitat de criza catalana, in detrimentul popularilor, a intrat in Parlament.

Dar stau bine in Romania, unde socialistii pot fi aratati cu degetul pentru dezastrul din tara.

Romania are, prin urmare, un foarte bun capital de exploatat si poate deveni povestea de succes a noii Europe. E un noroc cu perioada de valabilitate limitata, insa, care mai ramane, pana la scrutinul european, la indemana Opozitiei.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#summit Iohannis Dragnea alegeri Merkel , #Klaus Iohannis