Mesajul activistilor Greenpeace pentru liderii europeni adunati la Sibiu

Joi, 09 Mai 2019, ora 13:41
1949 citiri
Mesajul activistilor Greenpeace pentru liderii europeni adunati la Sibiu
Foto: Greenpeace

Activistii Greenpeace si studenti din mai multe tari europene au afisat un mesaj pe un banner urias in ziua summit-ului UE de la Sibiu.

Astfel, coloanele oficiale care au trecut pe langa protestatari au fost intampinati de mesajul "BROKEN CLIMATE, BROKEN FUTURE".

"Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in Europa stagneaza, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca avem mai putin de 12 ani pentru a limita cresterea temperaturii medii globale pana la 1,5 grade C.

Daca depasim acest prag, efectele vor fi iremediabile si dezastruoase. Prin urmare, activistii Greenpeace au cerut liderilor europeni sa prioritizeze actiuni imediate pentru protejarea climei, in conformitate cu acordul climatic de la Paris", se arata intr-un comunicat al Grenpeace remis joi Ziare.com.

Organizatia aminteste ca mai multe guverne, printre care Franta, Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Portugalia si Luxemburg, doresc ca UE sa isi majoreze obiectivele climatice pentru 2030 si sa atinga zero emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050.

"Romania, alaturi de Germania, Polonia, Cehia si Bulgaria, se opune unei revizuiri a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Daca obiectivele actuale nu sunt revizuite urgent vom avea ca rezultat o crestere a temperaturii medii globale cu peste 3 grade C", potrivit sursei citate.

"In Romania, cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera sunt termocentralele pe carbune. Desi Comisia Europeana doreste o decarbonizare totala, Romania are in plan sa construiasca noi unitati pe carbune. In plus permite functionarea termocentralelor care nu respecta normele de mediu europene, sprijinind acest sector foarte poluant pentru planeta si sanatatea oamenilor.

Cerem Guvernului Romaniei un angajament serios pentru eliminarea treptata a combustibililor fosili, mai ales in contextul in care Romania are un potential generos de a produce energie din surse curate, regenerabile", a declarat Alin Tanase, coordonator de campanii Greenpeace Romania, citat in comunicat.

Activistii amintesc si de un un raport ONU publicat recent care sustine ca un milion de specii sunt expuse riscului de disparitie, din cauza schimbarilor climatice.

"Oamenii din intreaga Europa sunt alarmati deoarece stiu ca nu putem avea un viitor durabil fara o clima stabila. Liderii europeni nu mai pot pretinde ca ofera stabilitate si prosperitate fara masuri ferme pentru protejarea climei.

Daca politicienii nostri sunt seriosi in ceea ce priveste construirea unui viitor pasnic si prosper, acestia trebuie sa puna bazele unei economii fara combustibili fosili, de care sa beneficiem cu totii", a afirmat, la randul sau, Sebastian Mang, consilier pentru politici in domeniul climei Greenpeace EU.

Astfel, pentru a limita efectele schimbarilor climatice, Greenpeace solicita UE sa realizeze o decarbonizare totala pana in 2040 si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 65% pana in 2030.

*

Imagini: Greenpeace

Liderii politici din Europa se afla joi la Sibiu, unde pe parcursul zilei au loc intalniri cruciale pentru viitorul Uniunii.

Iata aici cum se desfasoara LIVE summit-ul de la Sibiu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#mesaj Greenpeace summit UE Sibiu , #stiri Summit Sibiu