Summitul de la Sibiu: Franta si alte sapte tari vor sustine adoptarea unor obiective ambitioase privind mediul: Zero emisii pana in 2050

Marti, 07 Mai 2019, ora 22:26
3269 citiri
Summitul de la Sibiu: Franta si alte sapte tari vor sustine adoptarea unor obiective ambitioase privind mediul: Zero emisii pana in 2050
Foto: Arhiva Facebook Emmanuel Macron

Opt state membre ale Uniunii Europene cer adoptarea unor obiective mai ambitioase privind schimbarile climatice, pe baza unei initiative care va fi prezentata de presedintele francez Emmanuel Macron la summitul informal de joi, de la Sibiu, transmite DPA.

Macron si-a anuntat intentia luni, dupa o intalnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte.

Conform unui document de lucru obtinut de DPA, propunerea Frantei este sustinuta de Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Agentia remarca absenta de pe lista a Germaniei, despre care surse guvernamentale de la Paris afirma ca ar putea semna ulterior.

La summitul de la Sibiu, liderii tarilor din UE vor stabili prioritatile blocului european pentru urmatorii cinci ani, care vor fi definitivate in iunie, dupa alegerile pentru Parlamentul European in urma carora va fi desemnata si noua Comisie Europeana.

Initiativa Macron cere ca unul din punctele principale ale viitoarei agende europene sa fie combaterea schimbarilor climatice. Mai mult, tarile membre UE ar trebui, potrivit documentului de lucru, sa isi majoreze contributiile in cadrul Acordului de la Paris, din 2015 privind limitarea incalzirii globale.

Tarile care sustin proiectul francez ar dori ca UE sa faca la Sibiu "anunturi ambitioase", preferabil referitoare la atingerea pana in 2050 a unui bilant zero al emisiilor care contribuie la incalzirea planetei, iar in iunie sa urmeze trasarea unei "directii politice clare" catre aceste obiective.

#summit Sibiu incalzire climatica obiective UE , #Uniunea Europeana