Reacția profesorilor la anunțul făcut de Ligia Deca privind supravegherea audio-video în școli a stârnit mirarea asociațiilor părinților. Din consultările de la Ministerul Educației, reprezentanții părinților credeau că există un consens, dar profesorii invocă dreptul la intimitate.
Ziare.com a stat de vorbă cu Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNASP), care argumentează anunțul Ligiei Deca prin faptul că măsuri precum campaniile în școli sau alte metode au dat greș.
“Este foarte ciudat, pentru că doamna ministru a declarat că are aviz favorabil de la noi, de la Federație și de la sindicate. Să fi mințit doamna ministru? Noi susținem sută la sută supravegherea video și audio, bineînțeles într-un cadru reglementat, nu are oricine acces acolo, pe bază de sesizare și aprobare în Consiliul de Administrație al școlii sau deschidere de către poliție. Aici este problema Ministerului Educației ca împreună cu cel de Interne și Justiție să găsească soluția astfel încât să nu încalce directiva europeană.
Noi am preconizat pe baza discuțiilor pe care le aveam lună de lună cu părinții că o să ajungem la situația la care o să avem nevoie de supraveghere audio-video, pentru că nu se mai poate”, spune Iulian Cristache.
Ligia Deca a precizat că a existat feedback pozitiv din partea Federaţiei Părinţilor şi din partea liderilor sindicali din educaţie.
„Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spaţiul public. Eu cred că spaţiul şcolar este spaţiu public şi aşa cum avem monitorizare audio-video în alte spaţii publice, pentru scop de asigurare a securităţii fizice şi a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia şi progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecţia datelor personale”, a spus Ligia Deca.
Reprezentantul părinților mai precizează că eforturile autorităților sub formă de campanii “funcționează într-un anumit procent.”
Profesorii sunt însă de altă părere. Dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune/abuz/bullying, care să fie puse în aplicare ar fi o soluție propusă. De asemenea, profesorii spun că nu există o continuitate a măsurilor prin care victimele să primească suportul de care au nevoie, iar agresorii să înţeleagă consecinţele faptelor lor şi mai apoi să fie "reabilitaţi" în acest moment.
Ceea ce se mai menționează în comunicatul sindicaliștilor din domeniul învățământului este că s-ar putea face o diferențiere la nivel de instituții de învățământ. FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) şi FSE (Federația Sindicatelor din Educație) "Spiru Haret" consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violenţă, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere. Doar că aceste măsuri sunt tardive, crede Iulian Cristache.
“Toate școlile au probleme doar că diferă amplitudinea și situația. Sunt școli de cartier unde copiii vin cu arme albe în buzunar și sunt școli unde agresiunea înseamnă bullying sau contre cu profesorul, care pentru ei nu înseamnă nimic.
Oamenilor li s-a spus, acele imagini vor fi vizionate doar dacă nu s-a rezolvat conflictul pe baza declarațiilor. Fiecare poate să recunoască vinovăția și s-a terminat. Nu este nicio problemă”, spune președintele FNASP.
La capitolul respectării intimității, problema care se ridică este instalarea camerelor în sălile de clasă, existând voci din rândul profesorilor care au sugerat că este un control al activității acestora.
“Care este diferența dintre culoarul care este supravegheat și sala de clasă, le desparte doar o ușă. Ce intimitate este la școală? Te dezbraci la școală? Spunea și doamna ministru, fiecare unitate de învățământ va reglementa accesul. Sunt situații și pe baza discuțiilor, dacă nu se ajunge la consens, se merge mai departe. Se poate chema poliția să aibă acces la imagini, sunt proceduri. Noi nu susținem accesul permanent la aceste camere.
Știu că nu vin la ore, știu că vorbesc urât, uitați-vă la cazul de la grădinița de la Ploiești. Se știu cu musca pe căciulă”, mai precizează Iulian Cristache.
Pe de altă parte, și profesorii sunt agresați în timpul orelor de elevi. De aceea, reprezentantul părinților nu înțelege schimbarea de poziție a profesorilor decât prin justificarea că va fi monitorizată activitatea la ore.
“De aceea sunt bune aceste camere de supraveghere, și pentru profesori și pentru elevi. Nu se poate ca cineva să se ducă în școală să acceseze serverul. Sunt camere pe fiecare sală de clasă, trebuie să ai parola. Ne mințim.
Ei trebuie să protejeze profesorii. Sunt și părinți care nu vor, ar fi absurd să spun că nu. În afara serviciului putem să vorbim despre un act intim, nu într-o școală. Am văzut că spunea o specialistă că vor fi copiii afectați la grădiniță. Ei nici nu realizează că sunt filmați. Să începi să spui că le afectăm dezvoltarea armonioasă.
Peste tot sunt camere, și când vor ști că sunt filmați atât profesorii, cât și elevii își vor schimba comportamentul”, mai spune reprezentantul părinților.
Sindicaliştii susţin însă că o creştere a numărului de paznici în școli va descuraja astfel de fapte, sancţionarea mai dură a celor care încalcă regulile ar avea un impact mai mare asupra agresorilor.
"În niciun caz şcoala nu trebuie să ascundă astfel de situaţii, ci, din contră, să ceară intervenţia instituţiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale.
Şcoala trebuie să rămână un spaţiu al educaţiei, dar nu prin forţă, violenţă, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. (...) Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrului didactic, înţelegând prin aceasta adevăratul său statut şi rolul său în ceea ce înseamnă educarea unui copil", se precizează în comunicat.
În ceea ce privește alte măsuri vehiculate în spațiul public, cum au fost perchezițiile asupra elevilor care sunt bănuiți de deținere de arme albe sau droguri, această idee a fost abandonată în discuțiile cu Ministerul Educației.
“Doar poliția, și trebuie să cheme familia, dacă familia nu îți dă acordul, asta este”, a mai precizat reprezentantul părinților.
Ligia Deca a mai dat asigurări că în conceperea planului s-a cooperat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei de la Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale, tocmai pentru a avea o prevedere legală care, pe de o parte, stabileşte această posibilitate pentru şcoli, dar, în acelaşi timp, stabileşte şi condiţiile în care se pot accesa aceste înregistrări.
Sindicatele din invățămant cer o campanie națională de combatere a "violentei de... Vezi tot