”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova

Marti, 21 Martie 2023, ora 15:02
6627 citiri
”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova
Xi Jinping nu a oferit un sprijin atât de mare pe cât a sperat PutinFOTO Twitter

Presa occidentală a început să sintetizeze primele rezultate ale vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova și a numit deja rolul Rusiei de „partener junior” al Chinei, scrie Financial Times.

Potrivit unei surse a publicației, din interiorul Kremlinului, logica discuției dintre China și Rusia se rezumă la faptul că Federația Rusă se transformă într-o anexă de materie primă a Chinei.

"Logica evenimentelor sugerează că vom deveni complet o colonie de resurse chineze. Serverele noastre vor fi de la Huawei. Vom deveni principalii furnizori ai Chinei pentru orice. Vor primi gaz din Siberia. Până la sfârșitul anului. 2023, yuanul va deveni principala noastră monedă de tranzacționare”, a spus interlocutorul publicației.

Experții Institutului Internațional de Studii Strategice consideră că asimetria relațiilor ruso-chineze a crescut după introducerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și că China poate folosi în avantajul său nevoia urgentă a Rusiei de clienți pentru resurse energetice.

„Este greu de ascuns faptul că Rusia este acum un partener junior”, spune Maria Shagina, angajată a Institutului.

În timpul discuțiilor cu Putin de la Moscova, pe 20 martie, liderul chinez Xi Jinping nu a oferit un sprijin atât de mare pe cât a sperat Putin, au raportat analiștii „Institutului pentru Studierea Războiului” într-un comunicat din 20 martie. La întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping, ambii lideri au lăudat legăturile chino-ruse, dar și-au exprimat opinii diferite cu privire la amploarea relațiilor viitoare.

#sursa, #Kremlin, #vizita, #Xi Jinping, #dependenta, #Rusia, #China, #materii prime , #Rusia