Uleiul care te ajută să ai un somn liniștit și combate stresul oxidativ. Folosit și în bucătărie, contribuie la sănătatea inimii

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 06:11
32316 citiri
Uleiul care te ajută să ai un somn liniștit și combate stresul oxidativ. Folosit și în bucătărie, contribuie la sănătatea inimii
Uleiul de susan are multe beneficii pentru sănătate FOTO: Unsplash.com

Uleiul de susan este benefic pentru tine și are un gust grozav, scrie thehealthy.com. Dacă încă nu l-ai încercat, s-ar putea să fii plăcut surprins.

Și ai de ales între uleiul de susan, folosit în principal pentru gătit și uleiul de susan prăjit. Acesta din urmă este mai închis la culoare și are o aromă delicioasă de nucă. Este destul de puternic, deci este cel mai des folosit ca și condiment.

De unde vine uleiul de susan

Planta de susan se dezvoltă în condiții calde și uscate. Primele trei țări cultivatoare de ulei de semințe de susan sunt China, Myanmar și India.

Păstăile alungite care cresc pe plante dețin râvnitele semințe comestibile. În timpul recoltării, tulpinile sunt împachetate, iar semințele sunt decojite și curățate de păstăi. De acolo, trec printr-un sortator electronic.

Pentru ce se folosește uleiul de susan

Pe lângă uleiurile de susan, semințele sunt un topping gustos pentru orice, de la salate la pâine.

Uleiul de susan este folosit, de asemenea, în parfumuri, cosmetice, creme, lubrifianți, insecticide, fungicide și solvenți pentru injecții intramusculare.

Nutriție cu ulei de susan

Vestea bună este că uleiul de susan este bogat în grăsimi polinesaturate și mononesaturate „sănătoase pentru inimă” și sărac în grăsimi saturate.

Ulei de susan - calorii:120, grăsimi saturate:1,93 grame, grăsimi mononesaturate:5,4 grame, grăsimi polinesaturate:5,67 grame, vitamina E:0,19 miligrame și vitamina K:1,85 micrograme.

Uleiul de susan poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii

Uleiul de susan conține un raport destul de echilibrat de acizi grași omega-3, omega-6 (polinesaturați) și omega-9 (mononesaturați).

Cercetările din Nutrition Journal au descoperit că o dietă care conține aceste grăsimi sănătoase reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Uleiul de susan poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea arterelor înfundate, ceea ce poate duce la boli de inimă.

Cercetătorii au descoperit că cei care consumau zilnic ulei de susan au observat reduceri mai mari ale colesterolului LDL (rău) și trigliceridelor decât cei care consumau ulei de măsline.

Uleiul de susan combate stresul oxidativ

Anumite substanțe precum alcoolul, fumul de tutun, pesticidele, poluanții atmosferici și alimentele pe care le consumăm generează radicali liberi. Când sunt prea mulți, provoacă stres oxidativ, care dăunează ADN-ului, celulelor și proteinelor, ducând la afecțiuni inflamatorii, diabet, boli de inimă, boala Alzheimer, Parkinson și cancer.

Antioxidanții găsiți în alimente precum sesamolul și sesaminolul care se găsesc în uleiul de susan pot ajuta la apărarea împotriva daunelor radicalilor liberi.

Uleiul de susan îți provoacă un somn liniștit

O rutină sănătoasă la culcare cu tehnici de relaxare pentru a liniști mintea și a calma corpul ne poate ajuta să ne pregătim pentru un somn bun.

Masajul te poate ajuta să ai un somn liniștit, iar uleiul de susan are un beneficiu pentru pielea ta.

Uleiul de susan poate susține sănătatea orală

S-a constatat că dacă te clătești în gură cu ulei de susan poți să reduci numărul de bacterii dăunătoare din salivă care pot duce la carii. E la fel de eficient ca o apă de gură.

Uleiul de susan poate ajuta la constipație

Uleiurile precum susanul, măslinele și semințele de in ajută la lubrifierea intestinelor și ajută la ameliorarea constipației.

Uleiul de susan ajută la hrănirea părului

S-au scris multe despre colagenul pentru păr, dar nu și despre uleiul de susan.

Uleiul de susan conține vitamina E, unul dintre nutrienții esențiali care vă hrănesc părul și scalpul, conform Jurnalului Global de Știință a Sănătății.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#susan sanatate, #ulei, #combatere stres, #sanatate inima, #vitamine , #sanatate