Avocat Dr. Daniel MOREANU: Suspendarea P.U.Z.-urile de Sector va expira peste aprox. 1 lună. Care sunt scenariile ulterioare ?

Advertorial
Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 08:30
8442 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Suspendarea P.U.Z.-urile de Sector va expira peste aprox. 1 lună. Care sunt scenariile ulterioare ?

Într-un articol anterior din luna martie 2021 (publicat aici) am menţionat că cele 5 P.U.Z.-uri de Sector (S2, S3, S4, S5 şi S6) au fost suspendate pentru o perioadă de 12 luni. Suspendarea este în vigoare până la data de 26 februarie 2022. Ce s-a întâmplat în perioada de timp scursă până acum şi care sunt scenariile posibile ulterioare datei de 26 februarie 2022?

Prin decizii ale Curţii de Apel Bucureşti din luna noiembrie 2021 P.U.Z.-urile aferente Sectorului 3 (din anul 2019) şi Sectorului 6 (din anul 2020) au fost anulate în mod definitiv, astfel încât în privinţa acestora expirarea suspendării este lipsită de relevanță. Reamintim că în privinţa Sectorului 6 PUZ-ul din anul 2013 şi 2016 (care nu a fost suspendat) a fost anulat de prima instanţă, iar în recurs următorul termen de judecată este stabilit pentru data de 17 februarie 2022. Aşadar, şi în privinţa P.U.Z.-ului Sector 6 din anul 2013 şi 2016 este foarte probabil ca decizia primei instanțe să rămână definitivă în sensul anularii acestuia.

Aşadar, în prezent suspendarea mai este relevantă pentru P.U.Z.-urile Sectoarelor 2, 4 şi 5.

Printr-o Adresă din luna Iulie 2021 Primarul Municipiului Bucureşti a solicitat Prefectului atacarea în instanţă a P.U.Z.-urilor de Sector prezentând în acest sens un număr de 23 de motive de nelegalitate. Totodată, anexat Procesului Verbal al şedinţei C.G.M.B. din data de 24.09.2021 se află un Raport de analiză urbanistică a celor 5 P.U.Z.-uri de Sector.

Conform legii Prefectul poate ataca P.U.Z.-urile dacă le consideră nelegale, iar până la soluţionarea acţiunii P.U.Z.-urile sunt suspendate de drept. În alte cuvinte, dacă Prefectul va ataca cele 3 P.U.Z.-uri acestea vor fi prin lege suspendate, fără să mai fie necesară o altă decizie din partea C.G.M.B.

Prefectul a solicitat I.S.C. Bucureşti o analiză a P.U.Z.-urilor de Sector care se pare că este încă în curs.

Aşadar, ulterior datei de 26 februarie 2022 sunt posibile următoarele scenarii:

1. C.G.M.B. prelungeşte suspendarea iniţială a P.U.Z.-urilor Sectoarelor 2, 4 şi 5;

2. Prefectul formulează o acţiune de anulare a P.U.Z.-urilor Sectoarelor 2, 4 şi 5, caz în care acestea vor fi suspendate de drept; sau

3. suspendarea va expira fără să existe o nouă prelungire sau acţiune din partea Prefectului.

Rolul principal în cauzarea acestei situaţii cu consecinţe economice nefaste şi care conferă imprevizibilitate investițională şi de dezvoltare urbanistică durabilă revine P.M.B. care timp de peste 20 de ani nu a actualizat P.U.G.-ul din anul 2000 ce în mod cert nu mai corespunde nevoilor de dezvoltare ale oraşului. Singura solutie pe termen lung pentru evoluția unui oraș durabil constă în actualizarea P.U.G.-ului la intervale de minimum 10 ani şi eliminarea în întregime a urbanismului derogatoriu, cu excepţia situaţiilor de interes public (străzi, şcoli, spitale, infrastructură publică în general).

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre cel mai negru scenariu al războiului: „Trebuie confirmat cu specialiștii militari”
Nicolae Ciucă, despre cel mai negru scenariu al războiului: „Trebuie confirmat cu specialiștii militari”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 20 mai, la Cluj, că specialiştii militari analizează în prezent mai multe scenarii privitoare la invazia Rusiei în Ucraina şi la evoluţia...
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...