Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a scăpat de pușcărie „Dr. Lana”, femeia care practica chirurgia estetică fără acte. Judecătorii au decretat că „nu are nicio urmă de regret” MOTIVARE

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 21:39
4463 citiri
Cum a scăpat de pușcărie „Dr. Lana”, femeia care practica chirurgia estetică fără acte. Judecătorii au decretat că „nu are nicio urmă de regret” MOTIVARE
Svetlana Serghei, alias „Dr. Lana”, a scăpat cu o condamnare cu suspendare. FOTO: Facebook

Svetlana Serghei, stomatoloaga din Republica Moldova care practica fără drept chirurgia estetică în România, a scăpat, în primă instanță, cu o pedeapsă de 1 an și 6 luni cu suspendare pentru practicarea fără drept a unei profesii.

Deși judecătorii au constatat că femeia „nu are nicio urmă de regret”, pentru faptele de înșelăciune judecătorul a constatat că victimele s-au împăcat cu „Dr. Lana”, așa că a dispus încetarea procesului penal.

Deși „Dr. Lana” a fost trimisă în judecată pentru „țepuirea” a 37 de femei cărora le-a făcut operații de microchirurgie estetică, în fața instanței doar 12 dintre ele s-au constituit părți civile, iar pe parcursul procesului au încheiat acorduri de împăcare, astfel că Svetlana Serghei (actuală Mereuță) a scăpat de acuzațiile de înșelăciune.

Pe data de 20.01.2023, Judecătoria Sectorului 2 a condamnat-o pe „Dr. Lana” doar pentru infracțiunea de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activități în formă continuată”.

În schimb, pe soțul femeii – Mihai Eugen Mereuță – instanța l-a condamnat la 1 an de închisoare cu executare, deoarece este recidivist.

Acesta urmează să execute în penitenciar pedeapsa pentru complicitate în legătură cu activitatea soției sale, la care se adaugă un rest de 924 de zile rămase neexecutate dintr-o condamnare pentru trafic de persoane.

Svetlana a surprins instanța prin nonșalanță și desconsiderare

Iată ce reține instanța cu privire la Svetlana Serghei, alias „Dr. Lana”:

  • În ceea ce privește persoana inculpatei (Mereuță Svetlana – n.r.), instanța are în vedere că aceasta este în vârstă de 46 de ani, este cetățean al Republicii Moldova, este căsătorită, are 4 copii, are studii superioare, fiind medic stomatolog și nu are antecedente penale.
  • Cu toate acestea, instanța constată că aceasta a dat dovadă pe parcursul întregului proces penal de desconsiderare a normelor legale.
  • În acest sens, instanța are în vedere că inculpata, absolventă de studii superioare, are capacitatea intelectuală de a înțelege care sunt consecințele încălcării dispozițiilor legale și, cu toate aceastea, a ales să le încalce, fără a arăta nicio urmă de regret.
  • Mai mult, inculpata se consideră îndreptățită, chiar și la acest moment, să practice medicina în afara dispozițiilor legale.
  • De asemenea, se remarcă nonșalanța cu care inculpata a comis fapta dedusă judecății, susținând, cu ocazia verificărilor măsurii controlului judiciar, dar și prin memoriul depus la ultimul termen de judecată, că nu înțelege de ce este judecată din moment ce a absolvit Facultatea de Medicină”, rețin judecătorii în motivarea deciziei pe fond.

Cine poate să practice chirurgia estetică în România și cine nu

Pe parcursul procesului, judecătorul a cerut puncte de vedere de la autoritățile competente în domeniu, pentru a afla cine are voie să practice chirurgia estetică în România și cine nu.

Lămuririle au fost cerute în contextul în care Svetlana Serghei a susținut tot timpul că ea a terminat o facultate de medicină în Republica Moldova fapt care, în opinia ei, i-ar da dreptul să facă operații estetice.

Iată ce răspunsuri a primit instanța:

  • Colegiul Medicilor din România: „Intervenţiile chirurgicale mai sus menţionate pot fi efectuate de către medici specialişti sau primari în specialitatea Chirurgie Plastică, Estetică si Microchirurgie Reconstructivă, membri ai Colegiului Medicilor din România, cu drept de liberă practică”.
  • Comisia de Oftalmologie: „Operaţiile de lifting de sprâncene cu fire de suspensie facială sunt efectuate exclusiv de medici chirurgi care au specializarea de chirurgie plastică şi estetică, în condiţii de asepsie (sală de operaţie). Acest tip de operaţie poate fi asociat cu injectarea de acid hialuronic”.
  • Comisia de chirurgie orală și maxilo-facială: „efectuarea tratamentelor de specialitate în zona capului şi a gâtului cu substanţe care conţin toxină botulinică (botox) sau acid hialuronic ori cu alte substanţe cu rol estetic (…) poate fi efectuata şi de medicii stomatologi care deţin atestate de studii complementare care oferă o astfel de competenţă, obţinute în România sau, după caz, în străinătate şi recunoscute de Ministerul Sănătăţii”.
  • Comisia ORL: Persoanele abilitate să efectueze astfel de intervenţii chirurgicale (lifting de sprâncene cu fire de suspensie facială, injectare de acid hialuronic) trebuie să aibă specialitatea microchirugie plastică şi reconstructivă sau dovada efectuării unui stagiu curricular (care să prevadă activităţi de modificare facială) într-o altă specialitate care are prevăzute activităţi clinice în acest sens.

Potrivit răspunsurilor date de autoritățile medicale, în afară de Facultatea de Medicină, Svetlana Serghei ar fi trebuit să se specializeze, în cadrul rezidențiatului, într-unul dintre domeniile:

  • chirurgia plastică (6 ani de rezidențiat),
  • dermato-venerologie (5 ani),
  • ORL (5 ani),
  • chirurgia oro-maxilo-facială (5 ani),
  • oftalmologie (4 ani).

Or, femeia e specializată doar în stomatologie.

Remediul Svetlanei după operațiile nereușite: „Dă cu Baneocin!”

Șmecheria pe care o practica așa zisa „Dr. Lana” era să prezinte o diplomă de „cosmetologie estetică” obținută la Chișinău, Republica Moldova, drept certificare pentru chirurgie estetică.

Atunci când opera în Republica Moldova, „Dr. Lana” se numea Svetlana Loghin, apoi Svetlana Serghei, iar în România era Svetlana Mereuță.

Ea făcea operații lifting de sprâncene, mărire de buze, rinocorecție, fire în buze, deși toate acestea sunt procedure chirurgicale pentru care nu avea specializarea cerută de legislația din România și nici autorizație de la Colegiul Medicilor din România.

După aceste operații, mai multe tinere i s-au plâns fie că au dat banii degeaba, fie că au suferit complicați: zone dureroase, ochi umflați, ieșirea firelor prin piele. De fiecare dată, Dr. Lana le spunea să se prezinte din nou la clinica ei – un apartament de bloc – fie să „dea cu Baneocin”.

Procurorii rețin în rechizitoriu că Dr. Lana lua sume cuprinse între 150 și 1.000 de euro pentru „operațiile” pe care le practica în clinica de apartament, pe „strada Badea Cârțan nr.69, interfon 40 C”. Așa a înșelat 37 de femei în câteva luni cu suma totală de aproximativ 10.000 de euro.

„(Inculpata – n.r.) a indus-o în eroare pe (…) cu privire la calitatea sa de medic specialist în realizarea de proceduri minim invazive, cu drept de liberă practică pe teritoriul României și, în data de 23.11.2020, interval 18:20 – 19:25, a efectuat acte medicale asupra acesteia, respectiv intervenții chirurgicale estetice minim invazive, obținând un folos patrimonial injust reprezentat de contravaloarea achitată pentru actele medicale efectuate, respectiv suma de 1.000 de euro”, se arată într-unul dintre exemplele prezentate în documentul citat.

Acuzațiile procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2

Svetlana Serghei a fost reținută pe 20 decembrie 2020 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru infracțiunile de înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.

Femeia, care se prezenta în mediul online drept „Dr. Lana”, practica estetica facială într-un cabinet, fără a avea acest drept.

„La data de 03.12.2020, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pune în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Constanța, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

Serviciul Investigații Criminale din Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, care ar pretinde că este medic, efectuează intervenții chirurgicale minim invazive în domeniul estetic.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#svetlana serghei, #inselaciune, #fals medic, #chirurgie estetica, #condamnare, #judecatorie, #lifting facial, #acid hialuronic, #botox , #justitie