Interzis pentru ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice! Cine e sportiva din Ucraina care cere asta

Joi, 02 Februarie 2023, ora 08:39
1530 citiri
Interzis pentru ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice! Cine e sportiva din Ucraina care cere asta
Elina Svitolina cere interzicerea rușilor și a bielorusșilor FOTO facebook

Jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a cerut ca sportivilor din Rusia şi Belarus să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei, scrie Reuters.

"Olimpiadele sunt cel mai mare vis şi privilegiul suprem pentru sportivi. Sunt cea mai mare platformă de incluziune şi diversitatea în sport, captând atenţia lumii. Având în vedere aceste lucruri, trebuie interzisă prezenţa sportivilor din Rusia şi Belarus. Să fim uniţi în sancţiunile impuse Rusiei şi Belarus, Moscova şi Minsk trebuie să vadă că există consecinţe la faptele lor odioase. Să arătăm că nu putem continua să lucrurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic, nu putem ignora atrocităţile comise", a spus Svitolina, într-un mesaj pe Twitter.

Svitolina, căsătorită cu francezul Gael Monfils, nu mai evoluează momentan ca urmare a faptului că a născut primul său copil. Ea a atins cea mai bună performanţă în 2017, când a fost nr. 3 WTA.

Preşedinţia Ucrainei a ridicat tonul, luni, împotriva Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pe care îl acuză de a fi "un promotor al războiului", după ce forul olimpic internaţional a anunţat că studiază posibilitatea participării sportivilor ruşi şi belaruşi, sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

"CIO este un promotor al războiului, al uciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o cale de a-şi promova genocidul ucrainenilor", a scris pe Twitter consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, vizându-l direct pe preşedintele CIO, Thomas Bach.

"Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au miros de sânge al Ucrainei. Nu este aşa, domnule Bach?", a mai scris acesta.

Ucraina a ameninţat, săptămâna trecută, că va boicota Jocurile Olimpice de vară din 2024, care vor avea loc la Paris, în cazul în care Comitetul Internaţional Olimpic va decide să permită participarea sportivilor ruşi şi belaruşi, interzişi la majoritatea competiţiilor internaţionale sub drapelul lor.

Comitetul Internaţional Olimpic a indicat, recent, că modalităţile de a-i autoriza pe sportivii ruşi şi belaruşi trebuie "explorate în continuare".

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA), la rândul său, a propus joi să integreze sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, exprimându-şi sprijinul pentru poziţia CIO.

Propunerea OCA ar putea permite, în special, sportivilor interzişi să participe la evenimentele sale regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru JO 2024.

CIO a reamintit că federaţia internaţională a fiecărui sport implicat în Jocurile Olimpice este cea care are "autoritatea unică" în această privinţă.

Comitetul Internaţional Olimpic a respins criticile dure venite din partea oficialilor ucraineni, care au acuzat forul de la Lausanne că promovează războiul, după ce a anunţat că sportivilor ruşi li s-ar putea oferi oportunitatea de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris.

"Comitetul Internaţional Olimpic respinge în cei mai fermi termeni posibili aceasta şi alte declaraţii defăimătoare", a precizat CIO într-un comunicat, adăugând că "ele nu pot servi drept bază pentru nicio discuţie constructivă".

Quarterly Report - Editia 4

Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că acum Team România are 88 de sportivi. Loredana Toma s-a calificat la JO, după ce s-a...
Șefa sportului românesc, după suspendarea inexplicabilă a lui Vlad Dascălu, candidat la o medalie olimpică: "Eu ce aş mai putea să spun?”
Șefa sportului românesc, după suspendarea inexplicabilă a lui Vlad Dascălu, candidat la o medalie olimpică: "Eu ce aş mai putea să spun?”
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, referitor la suspendarea ciclistului Vlad Dascălu pentru abateri de la regulamentul...
#Svitolina, #rusi, #bielorusi, #interzis, #jocurile olimpice, #Paris 2024 , #stiri tenis