Tabără improvizată de oamenii străzii la doi pași de Casa Albă, evacuată în forță după doi ani de negocieri VIDEO

Joi, 16 Februarie 2023, ora 10:00
1863 citiri
Tabără improvizată de oamenii străzii la doi pași de Casa Albă, evacuată în forță după doi ani de negocieri VIDEO
Tabăra era amenajată la aproximativ 300 de metri de Casa Albă FOTO Youtube (captură)

Autorităţile americane au evacuat miercuri o tabără care găzduia câteva zeci de persoane fără adăpost, situată la circa 300 de metri de Casa Albă, relatează joi AFP.

Sub privirile jurnaliştilor şi ale trecătorilor îmbrăcaţi la costum, agenţi în combinezoane albe şi măşti sanitare au încărcat în camioane de salubritate corturile şi lucrurile personale ale persoanelor fără adăpost instalate în piaţa McPherson, la doi paşi de sediul administraţiei primei puteri mondiale.

"Poliţia a venit în jur de 6 dimineaţa", a povestit pentru France Presse Daniel Kingery, unul dintre ultimii care au refuzat să plece din scuarul devenit simbol al mizeriei sociale, într-un oraş reprezentând puterea şi elitele, comentează AFP. Mulţi alţii "şi-au strâns lucrurile şi au plecat", a mai spus bărbatul cu barbă lungă albă, în vârstă de 61 de ani, care susţine că a fost primul care s-a instalat în piaţă, acum circa trei ani.

Între timp, McPherson a devenit una din cele mai importante astfel de tabere din capitala SUA, în special ca urmare a evacuării altora. În noiembrie anul trecut, autorităţile au anunţat evacuarea ei în aprilie a.c., dar operaţiunea a fost devansată "din considerente de sănătate şi securitate şi pentru că extinderea taberei ameninţa eficienţa asistenţei din partea serviciile sociale", a explicat într-un comunicat serviciul federal al parcurilor naţionale (NPS), responsabil de numeroasele spaţii verzi din oraş.

"Ar trebui să ne fie ruşine că pe o stradă unde se află Casa Albă, o stradă a unui guvern care a declarat o prioritate problema locuinţelor, nu s-a putut desfiinţa o tabără într-un mod uman, adică prin orientarea către un adăpost" a celor evacuaţi, a denunţat Amanda Misiko Andere, directoarea asociaţiei Funders Together to end homelessness.

Municipalitatea, cu o puternică majoritate democrată, afirmă că le-a propus soluţii de locuire temporară unora dintre persoanele fără adăpost din piaţă, o parte refuzându-le însă.

Două persoane care au refuzat orice asistenţă socială oferită de municipalitatea din Washington nu au dorit să plece din scuar şi au fost arestate, fiind ulterior eliberate, a menţionat miercuri seara National Park Service.

Piaţa urmează să fie reabilitată şi redeschisă publicului până la începutul verii, a precizat NPS.

Potrivit ultimelor cifre disponibile, la Washington trăiau în 2021 circa 5000 de persoane fără adăpost, cifră aflată totuşi în scădere, cu toate că taberele improvizate s-au înmulţit.

Multe metropole americane, mai ales Los Angeles şi San Francisco, găzduiesc în centru un număr mare de oameni fără adăpost, ceea ce reprezintă o problemă greu de gestionat pentru edilii lor democraţi, mai consemnează AFP.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#tabara, #oamenii strazii, #SUA, #evacuare , #SUA