Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020

Luni, 08 August 2022, ora 03:45
8327 citiri
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În 2022 numeroși parlamentari au schimbat tabăra FOTO Ziare.com

În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului din toamnă o imagine total diferită față de cea din decembrie 2020.

Toate partidele care au intrat în Parlament în 2020 au suferit până la finalul sesiunii parlamentare din 2022 mai multe modificări în componența lor de la cele două camere. Cea mai mare disciplină în acest sens a fost la PSD și UDMR, de la care nu a demisionat niciun membru, dar de unde ambele formațiuni au eliminat câte un parlamentar.

Cum arăta structura din 2020

După alegerile parlamentare din 2020, PSD a rezultat cu 157 de parlamentari, PNL cu 134, USR cu 80, aur cu 47 iar UDMR 30.

Împărțirea pe Camere:

PSD

47 mandate la Senat

110 mandate la Camera Deputaţilor

PNL

41 mandate la Senat

93 mandate la Camera Deputaţilor

USR

25 de mandate la Senat

55 la Camera Deputaţilor

AUR

14 mandate la Senat

33 la Camera Deputaţilor

UDMR

9 mandate la Senat

21 la Camera Deputaţilor

Lanțul scandalurilor

Primul partid care a suferit o modificare în componența din parlament a fost UDMR, care din primele zile ale sesiunii din februarie 2021, l-a exclus din rândurile sale pe deputatul Norbert Apjok, după ce Comisia de Etică și Disciplină a partidului a constatat că a înșelat conducerea partidului precum și pe alegători, prin prezentarea unei diplome de studii superioare false. Mai mult, Apjok și-ar fi asumat într-o scrisoare către conducerea partidului că va renunța la mandatul de deputat dacă va ajunge în Parlament, fapt ce nu s-a întâmplat niciodată.

Execuții rapide au desfășurat și cei din AUR, care l-au exclus prima oară din grupul deputaților pe Francisc Tobă, după ce în presă s-a aflat cum acesta a fost asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989. De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o excludere pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”.

În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă conducerea AUR a hotărât să-l execute și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”. După ce inițial „sângerarea” părea că era oprită, în mai 2022 a urmat un nou val de demisii și revocări din AUR, imediat după alegerile pentru șefia partidului câștigate de George Simion. Atunci grupul AUR s-a subțiat cu încă trei membri.

Tot în mai și PSD a decis să-l execute din grupul său pe deputatul Dumitru Coarnă după ce acesta din urmă a mers alături de Diana Șoșoacă și alți doi deputați AUR la o întâlnire cu ambasadorul rus la București Valeri Kuzmin pentru a prezenta poziția de neutralitate în războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Cele mai mari pierderi în privința componenței în grupurile parlamentare le-a suferit PNL, care a rămas fără aproape 20 de membri. Fărâmițarea a început din octombrie 2021, după alegerile pentru șefia partidului câștigate de către Florin Cîțu. Atunci, Ludovic Orban anunța că demisionează din grupul parlamentar al liberalilor în formă de protest. După anunțul privind alianța dintre PNL și PSD, Orban a demisionat și din partid și a luat după el numeroși deputați și senatori, printre care Violeta Alexandru, Ion Ștefan sau Antonel Tănase.

Pierderi importante a suferit și USR, care, de la ieșirea de la guvernarea cu PNL, a suferit numeroase scandaluri interne. Punctul culminant a fost demisia lui Dacian Cioloș din USR, iar mai apoi anunțul acestuia privind formarea partidului REPER. După ce inițial USR intrase în Parlament cu 80 de membri, în prezent partidul a rămas doar cu 69. Mai mult decât atât, din cauza pierderilor, USR a rămas fără posibilitatea de a putea sesiza la Curtea Constituțională legile trecute de către putere.

Cum arată noua structură din toamnă

Conform calculelor Ziare.com, noua structură a parlamentului din toamna va arăta astfel:

PSD

47 mandate la Senat

109 (-1) mandate la Camera Deputaţilor

PNL

37 (-4) mandate la Senat

93 (-13) mandate la Camera Deputaţilor

USR

23 (-2) de mandate la Senat

46 (-9) la Camera Deputaţilor

AUR

14 mandate la Senat

27 (-6) la Camera Deputaţilor

UDMR

9 mandate la Senat

20 (-1) la Camera Deputaţilor

Forța Dreptei

4 mandate la Senat

16 mandate la Camera Deputaților

(trei dintre membrii excluși din AUR s-au alăturat lui Orban)

REPER

2 mandate la Senat

9 mandate la Camera Deputaților

#tabere parlamentare, #structura parlamentara, #forta dreptei, #reper, #Ludovic Orban, #PSD, #PNL , #parlament