Adio, cretă! Școlile vor face trecerea de la tabla tradițională la cea interactivă: ”Profesorii care nu se descurcă, să plece acasă!”

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 23:18
4358 citiri
Adio, cretă! Școlile vor face trecerea de la tabla tradițională la cea interactivă: ”Profesorii care nu se descurcă, să plece acasă!”
Profesorii spun adio cretei Foto: Unsplash.com

Școlile vor avea clase cu table inteligente, potrivit unui nou ordin de ministru. Profesorii vor putea scrie pe tablele interactive la fel de ușor cum scriu pe cele clasice, cu creta, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Numai că, specialiștii în educație nu cred că totul va fi atât de ușor. Încă stăm prost la capitolul digitalizare. Nu toți profesorii știu să folosească tehnologia de ultima oră.

Statisticile din toamna anului trecut arată că mai puțin de jumătate dintre profesori erau pregătiți pentru a preda online. Digitalizarea în școlile noastre era la un nivel minim, de 20% din potențialul maxim.

Cu ajutorul programului CRED, finanțat cu 42 de milioane de euro, în perioada mai-iulie-august 2021, au fost formați doar 4.815 profesori.

Elena Lotrean este fondatoarea școlii Româno-Finlandeze ERI din Sibiu. A declarat pentru Ziare.com că acesta este momentul când trebuie să fim radicali.

„Îmi este greu să cred, dar este adevărat, încă sunt profesori care nu se descurcă la digitalizare. În anii pandemici ar fi trebuit să crească această competență. Profesorii ar trebui să învețe sau să lase locul altor profesori. Trebuie să fim radicali.

Știu că prin programul CRED au fost formați zeci de mii de profesori. Suficienți nu vor fi prea curând, dar cred că este și de datoria ministerului Educației, cât și a profesorilor să caute să se formeze, astfel încât să-și facă munca așa cum trebuie”, a punctat Elena Lotrean.

Profesorii să nu se mai uite în trecut, ci să se adapteze

„Uitându-mă puțin la provocare, cred că cel mai greu ne va fi să nu ne mai uităm în trecut și să ne gândim la ce bine era atunci, ci ar trebui să ne obișnuim cu noile condiții de lucru. Să învățăm pur și simplu să folosim și să maximizăm resursele tehnologice pe care le avem. Desigur, nu vor fi resurse similare în toate școlile, dar cred că fiecare unitate școlară din România are acces la resurse bune”, a precizat specialistul în educație.

Avantajul tablelor interactive este că ceea ce se predă în sala de clasă se poate transfera instantaneu pe telefoane sau laptopuri pe care le utilizează elevii. Într-adevăr, ar fi o schimbare radicală a școlii românești.

„Cred că am învățat din școala online și ce să facem și ce să nu facem. Și acum putem să ne pregătim pentru ce va urma pentru că este clar că sistemul educațional nu mai poate să continue în forma în care a fost până acum. El trebuie să se adapteze societății și noilor tehnologii. Avem nevoie să păstrăm acele lucruri bune din școala online și să încercăm să le maximizăm în timp ce minimizăm efectele negative”, a conchis Elena Lotrean.

Multe modificări în educație, dar nicio reformă solidă

Despre o reformă în învățământ se vorbește de ani buni. Mulți miniștri au promis o regândire a învățământului. Însă, ne-am ales cu vorbe goale. În ultimii 30 de ani, am schimbat aproape 30 de miniștri. Fiecare a venit cu gândirea lui, diferită de cea a predecesorului.

Ideile unui ministru afectează peste 3 milioane de elevi și 500 de mii de studenți. Managementul sistemului educațional a fost fragmentat, birocratizat și nu a avut continuitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#tabla interactiva, #profesori, #scoala, #elevi, #reforma in Educatie , #elevi