Tablou misterios, semnat de Nicolae Ceaușescu, descoperit în Bulgaria. Cui îi era dedicată opera de artă

Vineri, 24 Martie 2023, ora 14:34
6138 citiri
Tablou misterios, semnat de Nicolae Ceaușescu, descoperit în Bulgaria. Cui îi era dedicată opera de artă
Tabloul a fost descoperit în casa unor contrabandiști bulgari FOTO 24chasa.bg

Un caz enigmatic le dă bătăi de cap bulgarilor după ce luna trecută a fost descoperită o pânză necunoscută a artistului american Jackson Pollock, semnat de către artist, dar și de către fostul dictator român Nicolae Ceaușescu, arată AFP.

Pânza este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 septembrie 1949, potrivit parchetului.

Alt element tulburător este semnătura fostului dictator român Nicolae Ceauşescu pe spatele tabloului, care sugerează că făcea parte din colecţia sa de artă, a anunţat joi Guvernul bulgar.

Tabloul, descoperit într-un apartament, la Sofia, luna trecută, este semnată de către artist, dar nu este repertoriat în cataloagele de artă.

El pare să fi fost păstrat în Grecia mulţi ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândură în străinătate.

Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a evocat joi, la postu bTV, ”o autenticitate aproape sigură”.

Potrivit unor experţi citaţi de parchet, tabloul ”răspunde prin stilul său, tehnica sa şi specificitatea artistică particularităţilor estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950”.

O analiză a compoziţiei chimice a culorilor - o întrepătrundere de linii roşii şi negre pe fond auriu - relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta procurorului Sofiei Desislava Petrova, care îndeamnă însă la prudenţă.

”Sute de pictori din această perioadă, dar şi falsificatori, au folosit acest colorit”, declară AFP Vesela Radoeva, de a Galeria Naţională bulgară de Arte Frumoase.

”Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa în mod definitiv specialiştii”, a subliniat ea.

În cazul în care este într-adevăt vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului, născut în în 1912 şi care a murit în 1956, au anunţat autorităţile, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.

Poliţia gracă şi Europol, care au participat la operaţiunea prin care a fost confiscată pânza, nu au dorit să dea detalii.

#tablou bulgaria, #Nicolae Ceausescu, #contrabanda arta , #Bulgaria