Montajul tabloului electric: 5 pași de urmat

Advertorial
Vineri, 27 Mai 2022, ora 18:57
14784 citiri
Montajul tabloului electric: 5 pași de urmat
FOOT: Shutterstock.com

Montarea tabloului electric este un proces care necesită pricepere și atenție. Instalarea ar trebui efectuată de persoane autorizate, care să respecte normele de protecție și de siguranță. Iată cum se realizează montajul tabloului electric la apartament sau la casă, pas cu pas.

Etape pentru montarea tabloului electric

Este important ca montajul tabloului de siguranță să se facă de către electricieni atestați, astfel încât să nu existe riscul de electrocutare sau de scurtcircuit. Înainte de toate, asigură-te că alegi produse de calitate, potrivite nevoilor tale. Vezi aparatajele și echipamentele electrice de la Electricon.ro și verifică specificațiile tehnice.

1. Pregătește materialele și întrerupe curentul

Tabloul de siguranță are rolul de distribuție a energiei electrice și de întrerupere a circuitului. În același timp, trebuie să conțină module de protecție împotriva avariilor de la nivelul circuitelor electrice. Tabloul poate fi încastrat sau aplicat în relief, iar carcasa și ușa acestuia trebuie să aibă împământare.

De asemenea, stabilește necesarul de materiale, precum siguranțe automate, paratrăsnet, întrerupătoare și accesorii. Întrerupe alimentarea cu energie electrică în locuință și folosește unelte cu mânere izolate, cum ar fi șurubelnițe și clește de tăiat sau de dezizolat cabluri.

2. Etichetează și grupează liniile de alimentare electrică

Liniile de alimentare electrică aduse la tablou trebuie etichetate, astfel încât să nu existe confuzii și să fie distribuite greșit. Așadar, fiecare grup de consum ocupă un segment separat din tabloul electric: un segment de iluminare, prizele electrice obișnuite dintr-o cameră sau dintr-un segment, prizele care suportă mai mulți amperi - în cazul aragazului electric, plitei de gătit, mașinii de spălat ș.a.

3. Montează carcasa și siguranțele automate

Carcasa se montează ușor, cu o mașină de găurit și de înșurubat sau cu o șurubelniță. Toate elementele sunt instalate pe șine metalice DIN, dispuse pe un rând sau pe mai multe. Primul dispozitiv montat ar trebui să fie modulul paratrăsnetului, pentru siguranță electrică sporită.

Pentru fiecare grup de consum se montează câte o siguranță: iluminat - 10A, prize obișnuite - 16A, electrocasnice cu un consum mare de curent (mașină de spălat vase, boilere electrice etc.) - 20A, cuptor sau plită electrică - 32A. Mai mult, instalează câte cel puțin două siguranțe bipolare pentru o suprafață de 35 de metri pătrați și câte o siguranță automată diferențială de 30mA la începutul fiecărui segment al panoului electric.

4. Racordează circuitele

Racordarea siguranțelor se poate face cu ajutorul baretelor de conexiune sau aloe conectori și al unei șurubelnițe. Tabloul de siguranță are două borne electrice, fază și nul, precum și o bornă de împământare. Se conectează firele care vin de la grupurile de consum cu siguranțele aferente și se face împământarea.

5. Instalează panoul frontal și pune tabloul în funcțiune

Montează panoul frontal și ușa tabloului, precum și apărători pentru zonele rămase libere de pe fiecare șină, dacă este cazul. De asemenea, este recomandată marcarea modulelor cu etichete. Restabilește alimentarea cu energie electrică a locuinței și ridică manetele automate ale siguranțelor, pentru a cupla circuitele electrice din tablou. Ultimul pas este să verifici dacă funcționează grupurile de consum.

Apelează numai la persoane autorizate, care pot monta un tablou electric în deplină siguranță. În plus, acestea pot oferi garanție pentru calitatea lucrării efectuate și remedia orice problemă apărută.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#tablou electric, #montaj tablou electric , #stiri sociale