Toamna este anotimpul în care se taie pomii fructiferi.
Tăierile pe timp de toamna se fac până la jumătatea lunii noiembrie și asta după ce pomii fructiferi au intrat în perioada de repaus vegetativ, adică după ce frunzele au căzut, potrivit cumsa.ro.
Specialiștii nu recomandă toaletarea pomilor după ce temperaturile scad sub 5 grade Celsius, pentru că ar putea fi afectați de îngheț.
Dacă temperatura a scăzut sub acest prag, tăierea ar trebui amânată până la primăvară.
Sursa citată scrie că uneltele pentru tăieri trebuie să fie bine ascuțite, dar și sterilizate. Este recomandată dezinfectarea cu alcool când se trece de la un pom la altul.
În ziua toaletării nu ar trebui să plouă sau să bată vântul. Iar după tăiere trebuie să fie și stropiți.
Primul pas este îndepărtarea ramurilor rupte sau uscate.
După tăierea ramurilor uscate sau rupte vine rândul îndepărtării celor care au crescut haotic sau în interiorul coroanei. Nu trebuie uitată nici tăierea drajonilor, adică acele ramuri care pornesc de la baza trunchiului si care mai sunt numiți consumatori, mai arată sursa citată.
Săpatul pomilor fructiferi toamna este o operațiune necesara pentru a tine sub control dăunătorii, dar în același timp si pentru a ajuta pomii fructiferi să absoarbă mai bine îngrășămintele, potrivit cumsa.ro.
După ce s-a produs tăierea, se poate săpa în jurul pomilor. Săpatul pomilor fructiferi toamna se face la o adâncime de aproximativ 10 centimetri, nu mai adânc deoarece este posibil să fie tăiate rădăcinile.
Văruirea pomilor fructiferi toamna poate aduce beneficii copacilor.
Specialiștii în pomicultură spun că văruirea se face pentru a distruge ouăle de insecte, care se află în scoarța pomilor fructiferi. De asemenea, prin acest proces sunt distruși și paraziții care se află în crăpăturile din scoarță. Totuși, pomii foarte tineri nu ar trebui văruiți, recomandă specialiștii.
Daca scoarța pomilor fructiferi arată destul de rău, experții recomandă tratarea acesteia.
Soluția pentru văruire se prepară din 2-3 kg de var proaspăt stins și 10 litri de apă. În aceasta soluție se poate adăuga un kilogram de argilă sau pământ galben, dar și bălegar sau 100 grame de sare grunjoasa ori sulfat de cupru.
Văruirea se face doar pe suprafața trunchiului, și doar atunci când vremea de afara este frumoasa, iar vântul nu bate deloc.