Navele de război chineze și taiwaneze s-au jucat în marea liberă de-a ”șoarecele și pisica”. „Sunt provocatori și iresponsabili”

Duminica, 07 August 2022, ora 18:10
5192 citiri
Navele de război chineze și taiwaneze s-au jucat în marea liberă de-a ”șoarecele și pisica”. „Sunt provocatori și iresponsabili”
Navă de război în Strâmtoarea Taiwanului FOTO: Xihua News Agency

Navele de război chineze și taiwaneze au jucat duminică în marea liberă de-a ”șoarecele și pisica”. Cele două părți s-au ”șicanat” înainte de încheierea exercițiilor militare chineze lansate ca reacție la o vizită în Taiwan a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi.

Vizita lui Pelosi de săptămâna trecută pe insula autonomă a înfuriat China, care consideră insula drept teritoriul său și care a răspuns prin lansări de probă de rachete balistice peste capitala insulei pentru prima dată și întreruperea unor zone de dialog cu Statele Unite, transmite Reuters.

10 nave de război din China și Taiwan au făcut exerciții unele lângă celelalte

Aproximativ 10 nave de război fiecare din China și Taiwan au navigat la distanță scurtă în strâmtoarea Taiwan, cu unele nave chineze traversând linia mediană, un tampon neoficial care separă cele două părți, potrivit unei persoane care cunoaște problema.

Ministerul apărării al insulei a declarat că mai multe nave militare, avioane și drone chineze simulau atacuri asupra insulei și a marinei sale. A spus că a trimis avioane și nave să reacționeze „corespunzător”.

Un comentator de la televiziunea de stat chineză a declarat duminică seara că armata chineză va efectua acum exerciții „regulate” pe partea Taiwan a liniei, spunând că „sarcina istorică” a reunificării Chinei „poate fi realizată”.

Pe măsură ce forțele chineze „apasă” pe linie, așa cum au făcut sâmbătă, partea din Taiwan a rămas aproape să monitorizeze și, acolo unde este posibil, să le refuze chinezilor posibilitatea de a trece, a spus persoana care cunoaște situația care a refuzat să fie identificată.

Cum a decurs ”jocul” maritim al forțelor militare din China și Taiwan

„Cele două părți dau dovadă de reținere”, a spus persoana, descriind manevrele drept „pisica și șoarecele”.

„O parte încearcă să traverseze, iar cealaltă îi stă în cale și îi forțează într-o poziție mai defavorizată și în cele din urmă să se întoarcă pe cealaltă parte”.

Taiwan a declarat că rachetele sale antinavă de la țărm și rachetele sol-aer Patriot sunt în așteptare.

Ministerul apărării a declarat că avioanele sale de luptă F-16 zburau cu rachete antiaeriene avansate. A emis fotografii cu arme antinavă Harpoon încărcate pe un altul.

Taiwan a declarat sâmbătă că forțele sale au amestecat avioane pentru a avertiza 20 de avioane chineze, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave chineze care desfășoară activități în jurul strâmtorii Taiwan.

Exercițiile chineze, centrate pe șase locații din jurul insulei, au început joi și erau programate să dureze până duminică la prânz, a raportat săptămâna trecută agenția oficială de știri Xinhua.

Duminică, China nu a anunțat dacă exercițiile s-au încheiat, iar Taiwanul a declarat că nu a putut verifica dacă China le-a oprit conform programului.

Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor din Taiwan a ridicat treptat restricțiile privind zborurile prin spațiul său aerian, spunând că notificările pentru exerciții nu mai sunt în vigoare.

Dar a adăugat că Taiwanul va continua să direcționeze zboruri și nave departe de una dintre zonele de foraj din largul coastei sale de est până luni dimineața.

Reacția SUA la exercițiile chineze

Armata Chinei a declarat că exercițiile comune maritime și aeriene, la nord, sud-vest și est de Taiwan, s-au concentrat pe capacitățile de lovitură terestră și de asalt pe mare.

Statele Unite au numit exercițiile o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul.

„Sunt provocatori, iresponsabili și cresc riscul de calcul greșit”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe. „De asemenea, sunt în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

China spune că relațiile sale cu Taiwan sunt o chestiune internă și își rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, prin forță, dacă este necesar. Taiwanul respinge afirmația Chinei, spunând că numai oamenii din Taiwan pot decide viitorul lor.

China a avertizat Statele Unite să nu „acţioneze imprudent” şi să nu creeze o criză mai mare, iar agenţia de ştiri Xinhua, condusă de stat, a declarat într-un comentariu că Pelosi a organizat o „răscoală politică” din interes propriu.

„Insistând să meargă pe insulă, se pare că nu-i pasă să prejudicieze legăturile China-SUA sau să pună în joc pacea peste strâmtoarea Taiwan”, se spune.

Pelosi, un critic de multă vreme în China și un aliat politic al președintelui Joe Biden, a sosit marți târziu în Taiwan, cu ocazia vizitei la cel mai înalt nivel pe insulă a unui oficial american din ultimele decenii, în ciuda avertismentelor chineze. Ea a spus că vizita ei a arătat angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democrația din Taiwan.

Vorbind vineri la o conferință de presă din Japonia, Pelosi a spus că călătoria ei în Asia „nu este despre schimbarea status quo-ului din Taiwan sau din regiune”.

Ministerul de Externe din Taiwan a condamnat exercițiile „agresive și provocatoare” ale Chinei și i-a îndemnat „să oprească imediat astfel de comportamente de escaladare a tensiunii care au pus în pericol binele comun al regiunii și al lumii”.

Ca parte a răspunsului său la vizita lui Pelosi, China a oprit dialogul cu Statele Unite într-o serie de domenii, inclusiv contacte între comandanții militari la nivel de teatru și privind schimbările climatice.

Taiwanul este autonom din 1949, când comuniștii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing după ce i-au învins pe naționaliștii din Kuomintang din Chiang Kai-shek într-un război civil, ceea ce a determinat retragerea lor pe insulă.

Citește și:
Finlanda a închis o autostradă importantă pentru organizarea unor exerciții cu avioane de luptă
Finlanda a închis o autostradă importantă pentru organizarea unor exerciții cu avioane de luptă
Finlanda a anunțat închiderea unei secțiuni a unei autostrăzi principale pentru a permite avioanelor sale de luptă să exerseze aterizări şi decolări pe o pistă de rezervă, relatează...
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...