De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”

Vineri, 05 August 2022, ora 12:38
20812 citiri
De ce semiconductorii din Taiwan sunt de neînlocuit la nivel mondial. "Țări precum SUA și Germania nu trebuie să stea cu mâinile în sân”
Taiwanul acopera circa 90% din cererea globala de semiconductori FOTO Pixabay

În timp ce gazul rusesc poate fi înlocuit cu alte forme de energie, microcipurile fabricate în Taiwan nu pot. Gigantul de cipuri din țară TSMC a atins o dominație pe piața globală de proporții cu adevărat sistemice. Dar care este motivul pentru asta?

În timpul turului ei vârtej din Taiwan, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, nu a vorbit doar despre geopolitică cu liderii politici ai țării asiatice; dar și afaceri cu cea mai valoroasă firmă a insulei, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cunoscută și sub numele de TSMC.

Întâlnirea lui Pelosi cu președintele TSMC Mark Liu de miercuri, 3 august, a evidențiat ponderea tehnologică exagerată a producătorului de cipuri în economia globală. De la industria aerospațială la electronice de larg consum, lumea depinde în mare măsură de semiconductori TSMC în aproape toate sectoarele.

TSMC este situat în Parcul științific Hsinchu din nord-vestul Taiwanului și chiar și cea mai mică întrerupere a producției companiei ar duce, de exemplu, la oprirea liniilor de asamblare din industria auto globală.

Dar cum a devenit produsul unei companii atât de indispensabil?

30 de ani de vârf în tehnologie

Înființat în 1985, Parcul Științific Hsinchu este împărțit în șase parcuri satelit - Hsinchu, Zhunan, Tonglu, Longtan, Yilan și Parcul Biomedical din Hsinchu - care angajează un total de aproximativ 150.000 de oameni. Sectorul său principal este industria de circuite integrate, care reprezintă 70% din valoarea totală a producției parcului.

„Silicon Valley din Taiwan”, așa cum mai este numită zona, se află la aproximativ 150 de kilometri distanță de China continentală. De asemenea, a creat cu succes afaceri în alte sectoare tehnologice, cum ar fi telecomunicațiile, optoelectronica, mașinile de precizie și biotehnologia.

Cei 20 de producători de cipuri de la Hsinchu - în primul rând TSMC și UMC - sunt cei mai mari producători de semiconductori din lume. TSMC, de exemplu, este furnizorul exclusiv al procesoarelor Apple de siliciu pentru iPhone și PC-uri Mac, precum și partenerul de producție al altor companii americane precum AMD, Broadcom și Qualcomm.

„Turnătorie sistemică” cu ambiții

Ca o aparentă răzbunare pentru vizita lui Pelosi pe insulă, China a suspendat miercuri unele schimburi comerciale cu Taiwanul, intensificând tensiunile existente între Taipei și Beijing cu privire la statutul insulei autonome.

În conformitate cu politica sa „O singură China”, Beijingul a refuzat să recunoască Taiwanul ca națiune suverană de mai bine de jumătate de secol.

Într-un interviu public rar, președintele TSMC Mark Liu a declarat luni pentru CNN că într-un război între China și Taiwan, toată lumea va pierde.

„Dacă luați o forță militară sau o invazie, veți face fabrica TSMC neoperabilă”, a spus el, adăugând că unitatea de producție sofisticată a TSMC „depinde de conexiunea în timp real cu lumea exterioară” și că „nimeni nu poate controla TSMC prin forță”.

Multe dintre companiile Big Tech din lume sunt „fabless”, adică nu au site-uri de producție proprii. Ele trimit comenzi TSMC și altor așa-numite turnătorii să producă cipurile pe care le proiectează.

Peter Fintl, analist al pieței de cipuri la firma de consultanță Capgemini, a declarat recent pentru cotidianul german Handelsblatt că TSMC a „obținut o poziție importantă din punct de vedere sistemic” pe piața globală, potrivit Deutsche Welle.

Industria semiconductoarelor, în ansamblu, s-a împotrivit vizitei lui Pelosi în Taiwan. O lipsă globală de cipuri ca urmare a pandemiei de COVID-19 a întârziat producția de mașini, televizoare și computere, și a contribuit la alimentarea inflației globale. Un conflict mai mare între China și Taiwan, unde SUA este probabil să ia parte, ar putea provoca perturbări suplimentare.

Cursa globală pentru dominația producției de cipuri

În timpul întâlnirii dintre Liu și Pelosi, cele două părți au discutat despre Actul Chips and Science Act recent adoptat în SUA, care vizează relocarea lanțului de aprovizionare cu semiconductori. Noua legislație include un pachet de 52 de miliarde de dolari pentru a sprijini fabricarea de cipuri în SUA, iar TSMC va beneficia probabil de pe urma programului ca urmare a fabricii de cipuri de 12 miliarde de dolari pe care intenționează să o construiască în Arizona.

Fabrica nu va fi prima companie pe pământ american. TSMC a înființat deja producția de plachete de siliciu pe Coasta de Vest a SUA și un centru de cercetare și design de cipuri în Texas. Washington a subliniat, totuși, că subvențiile vor curge numai dacă producătorii se asigură că tehnologia sensibilă a cipurilor nu ajunge în mâinile Chinei.

Alexander Görlach, expert în China la Universitatea Oxford, a spus că probabil că nicio altă țară din lume nu face mai mult pentru a obține dominația tehnologică decât China.

„China are un interes uriaș în obținerea accesului la cunoștințele de fabricare din Taiwan, deoarece s-ar potrivi perfect cu propriile zăcăminte vaste de minerale rare ale Chinei”, a declarat el recent pentru Welt.

„De aceea, țări precum Germania și SUA nu trebuie să stea cu mâinile în sân când Republica Populară încearcă să preia Taiwanul. Nicio mașină nu ar mai ieși din liniile de asamblare dacă Taiwanul încetează să-și livreze microcipurile”.

Între timp, Uniunea Europeană lucrează și la o legislație care încearcă să consolideze industria de fabricare a cipurilor de pe continent. Actul european privind cipurile va include subvenții în valoare de 43 de miliarde de euro, menite să stimuleze producția europeană de cipuri de la 10% din piața globală în prezent la 20% până în 2030.

În viitorul previzibil, însă, Taiwan va rămâne cea mai mare locație de producție de cipuri din lume, acoperind aproximativ 90% din cererea de semiconductori de ultimă generație la nivel mondial, potrivit datelor recente publicate de grupul de lobby al Asociației Industriei Semiconductorilor din SUA.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Taiwan, #Taiwan China, #taiwan semiconductori, #semiconductori, #semiconductoare, #Big Tech , #Taiwan