China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ

Marti, 09 August 2022, ora 12:02
7201 citiri
China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ
Avioane chineze in timpul exercitiilor militare FOTO Xinhua via DW

Exercițiile Armatei Populare de Eliberare (PLA), care au început oficial joia trecută, 4 august, s-au concentrat pe șase zone care înconjoară în esență Taiwanul, limitând accesul navelor și aeronavelor civile din zonă, în timp ce forțele desfășurau exerciții cu foc real și lansări de rachete.

Exercițiile militare ale Chinei arată că Beijingul nu are nevoie să invadeze Taiwanul pentru a-l controla, ci mai degrabă poate sugruma insula, decupând-o de lumea exterioară, spun analiștii chinezi și americani.

Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Națională de Apărare a PLA, a spus că cele șase zone au fost alese pentru a arăta cum China ar putea tăia accesul la porturile Taiwanului, ataca cele mai importante instalații militare ale sale și bloca accesul forțelor străine care ar putea veni în ajutorul Taiwanului.

„Conectați cele șase zone într-o linie, ca un laț, cu nodul lațului chiar în direcția sud-vest”, a spus Meng într-un interviu pentru postul de stat CCTV, potrivit CNN.

Partidul Comunist din China consideră Taiwanul democratic ca fiind teritoriul său. Unirea Taiwanului cu continentul este o piatră de temelie a politicii chineze, iar președintele Xi Jinping nu a exclus folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Meng a remarcat că zonele de exerciții din nord au izolat cu succes Taiwanul de Okinawa, insula unde atât Japonia, cât și Statele Unite își bazează resurse militare substanțiale. În zonele sudice, PLA a arătat că poate controla Canalul Bashi, „singura modalitate de a intra și de a ieși din Marea Chinei de Sud”, a spus el. Și în zonele de est, forțele Chinei au arătat că un tir precis de rachete chineze ar putea forța navele de război străine să se îndepărteze de apele Taiwanului, a adăugat el.

„Aceasta este o încercuire fără precedent a insulei Taiwan”, a spus Meng.

Și luni,8 august, China a emis o notificare prin care spune că exercițiile continuă.

Un declanșator pentru exerciții planificate de mult timp

Exercițiile au început după ce președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a supărat Beijingul vizitând Taipei săptămâna trecută pentru a-și arăta sprijinul pentru democrația de pe insulă.

Beijingul a umplut mările și cerul din jurul Taiwanului cu nave și aeronave - până la 80 de avioane și nave de război chineze au fost detectate duminică în strâmtoarea Taiwan, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan.

În zilele precedente, PLA a lansat de asemenea rachete către insule mici, controlate de Taiwan, din apropierea continentului, și a lansat rachete balistice mai departe, unele zburând deasupra Taiwanului și căzând în oceanul de la est de insulă. Cinci s-au prăbușit în Zona Economică Exclusivă a Japoniei - un mesaj către unul dintre susținătorii cheie ai Taiwanului, precum și către guvernului din Taipei.

O hartă a celor șase zone de exerciții chineze „indică în mod clar unde chinezii cred că sunt zonele de operare cheie pentru intimidarea lor strategică a Taiwanului”, a scris Mick Ryan, specialist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și fost general al armatei australiene.

Navele comerciale și aeronavele au fost avertizate să rămână departe de zonele de exercițiu, forțând expeditorii și companiile aeriene să aranjeze rute alternative.

Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA din Hawaii, a declarat că blocada a șase zone arată că orice preluare a Taiwanului ar putea începe cu o strategie de izolare.

„Exercițiul a demonstrat că blocarea într-un conflict nu necesită o prezență navală constantă în larg, ci mai degrabă, transportul și traficul aerian pot fi descurajate de amenințările aeriene și cu rachete în sprijinul unei blocade maritime”, a explicat Schuster.

„Exercițiul sugerează că Beijingul va izola mai întâi Taiwanul și va recurge la lovituri aeriene și cu rachete în speranța că va schimba voința politică a Taipei. O invazie costisitoare este probabil o ultimă soluție”, a spus Schuster.

Ce ar putea urma

Schuster a spus că o mare parte din ceea ce a demonstrat Beijingul a fost de mult în lucru. Exercițiile au coincis cu exercițiile militare standard din calendarul de antrenament al PLA, dar el a spus că vizita lui Pelosi a permis Chinei să facă o declarație mai mare.

„Dimensiunea, întinderea geografică și complexitatea exercițiului au reflectat luni de planificare”, a afirmat el. „Acest exercițiu marchează cea mai recentă escaladare a exercițiului militar în expansiune din China și a campaniei de intimidare a Taiwanului”.

El a spus că se așteaptă că PLA va continua să facă presiune asupra Taiwanului și ar putea trimite, de asemenea, un mesaj Japoniei cu mai multe exerciții în nordul insulei.

Sunt posibile noi exerciții și în Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică drept teritoriu suveran, unde Beijingul a construit fortificații militare pe insulele contestate, a spus Schuster.

Deși exercițiile continue vor permite PLA să-și perfecționeze tacticile și operațiunile, ele pot oferi, de asemenea, o oportunitate pentru adversari de a afla mai multe despre armata chineză modernă, spun experții.

„Nimic nu oferă o perspectivă mai bună asupra capacității reale a armatei decât să-i vezi dislocați”, a scris Ryan, fostul general al armatei australiane, pe Twitter.

Cu exercițiile de săptămâna trecută, Xi a trebuit să demonstreze că nu va renunța la angajamentul său de a aduce Taiwanul sub controlul Beijingului, a spus Schuster. Vizita lui Pelosi pe insulă a reprezentat o amenințare directă pentru asta, prezentând o viziune alternativă a democrației.

„Pelosi conduce ramura aleasă în mod democratic care determină finanțarea guvernamentală și politicile economice ale Americii. Poziția și rolul ei fac ca angajamentul său față de securitatea Taiwanului să fie deosebit de semnificativ”, a explicat Schuster.

„Incapabil să o agreseze, Xi a trebuit să demonstreze puterea Chinei – diplomatică, economică și militară”, a spus el.

China i-a lovit, de asemenea, pe Pelosi și pe guvernul SUA cu o serie de sancțiuni. Măsurile includ anularea viitoarelor apeluri telefonice și întâlniri între liderii militari chinezi și americani și suspendarea cooperării în chestiuni inclusiv repatrierea imigranților ilegali, asistență juridică în materie penală și combaterea crimelor transnaționale. Discuțiile despre schimbările climatice au fost, de asemenea, suspendate.

Citește și:
România s-a luptat cu Taiwan în China. Bernadette Szocs a făcut un meci magnific la Mondialul de tenis de masă. Scorul final
România s-a luptat cu Taiwan în China. Bernadette Szocs a făcut un meci magnific la Mondialul de tenis de masă. Scorul final
Echipa feminină de tenis de masă a României a fost învinsă sâmbătă de Taiwan, 1-3, într-un meci contând pentru faza grupelor la Campionatul Mondial de la Chengdu (China). În prima...
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
Moderna a refuzat să pună la dispoziţia Chinei proprietatea intelectuală aflată la baza vaccinului pentru Covid-19, blocând negocierile pentru comercializarea acestuia, potrivit unor persoane...