Banda de tâlhari care a terorizat bogații României. Detaliul prostesc care i-a dat de gol: o brățară cu mărgele

Luni, 17 Aprilie 2023, ora 21:30
15591 citiri
Banda de tâlhari care a terorizat bogații României. Detaliul prostesc care i-a dat de gol: o brățară cu mărgele
Ampla acțiune a poliției după atacul tâlharilor FOTO / unupetrotus.ro

O anchetă complicată în care au fost angrenați polițiști din patru județe (Brașov, Ilfov, Ialomița și Bacău) a trimis în spatele gratiilor pentru cel puțin zece ani o bandă de hoți care a terorizat, în vara anului 2021, oameni de afaceri înstăriți din România.

Tâlharii, șapte în total, versați, violenți și tupeiști, acționau la pont, intrau în timpul nopții peste oameni în vilele lor și le furau banii și bijuteriile de mare valoare. Deși bine organizați, cu rutina unor astfel de fapte bine învățate, tâlharii au făcut greșeli grosolane, de începători care i-au dus în cele din urmă în închisoare.

Cum acționau

Fleşer Alexandru Cristian, Dincă Mihai, Ilie Marius, Ilie Florian, Şerban Marius Costel, Jianu Lucian, Buzatu Marian Gabriel sunt cei șapte tâlhari, în prezent arestați, care în perioada iunie-septembrie 2021, au dat trei atacuri în casele unor oameni de afaceri din Brașov, Bacău și Ialomița, de unde au plecat cu sume importante de bani, obiecte de valoare și bijuterii scumpe.

Acționau la pont, cu o documentare minuțioasă înainte de atac, dar care a lăsat urme. Informația o primeau de la cunoștințe ale victimelor (într-unul dintre cazuri bănuită a fost femeia care făcea curățenie, iar într-un alt caz, informator a fost un colaborator al omului de afaceri care aducea marfă la magazinele acestuia). Cine oferea ponturi valoroase, primea un procent din pradă.

Hoții atacau noaptea fără să le pese dacă proprietarii sunt în casă sau nu. Intrau cu tupeu pe ușa principală sau pe geam, folosindu-se de scule improvizate. Cu cagule pe față și cu hanorace de culoare neagră cu gluga în cap se credeau invincibili. Scoteau din funcțiune sistemele de supraveghere sau orientau spre tavan, de exemplu, camerele de luat vederi pentru a nu surprinde imagini care să poată fi folosite în anchetă și apoi își vedeau de treabă.

Se recomandau polițiști aflați în percheziții, aveau un comportament care mima oarecum atitudinea ”mascaților”, foloseau expresii specifice: ”Culcat!”, ”Stai jos!”. Se foloseau fie de pistoale de jucărie, fie de unele neletale (cu bile de tip airsoft), dar și de bâte (cozi de topor), bastoane telescopice pentru a impresiona victimele. Năuciți de somn și de prezența unor nepoftiți în toiul nopții în casele lor, oamenii colaborau și chiar o perioadă erau convinși că sunt suspecți în dosare de evaziune fiscală, așa cum li se spunea.

Realizau ulterior, când li se cerea cu fermitate să indice locul unde țin banii, bijuteriile sau alte bunuri de valoare că sunt jefuiți, nu percheziționați. Dacă se opuneau, erau culcați la pământ și ținuți în poziție culcat cu forța până acceptau să deschidă seiful sau cutia de valori.

Primul jaf a avut loc în județul Brașov, pe 26.06.2021. Tâlharii știau că familia care deține casa se află în vacanță, dar nu și că în vilă se aflau părinții unuia dintre proprietari. Chiar și așa nu s-au sfiit au intrat peste oamenii care dormeau liniștiți în dormitor. Din această casă au furat 15.000 euro, 20.000 lei, precum și mai multe bijuterii din aur, estimate la suma de aproximativ 50.000 lei. Se pare că o parte dintre bijuterii au fost aruncate ulterior într-un lac de acumulare, întrucât hoții au considerat că nu sunt valoroase. Înainte de a părăsi vila din Brașov, hoții au încuiat victimele într-un dulap și le-au luat telefoanele ca să nu poate anunța poliția imediat.

Cel de-al doilea jaf, cu mult mai productiv, a avut loc în Bacău în data de 18.08.2021, la o familie de afaceriști chinezi care dețin mai multe magazine în zona Moldovei. Cei șapte hoți au respectat același scenariu. Au intrat peste oameni în casă, spre dimineață, la momentul jafului în vilă fiind soțul și soția, dar și copilul lor în vârstă de 15 ani. Din casa oamenilor de afaceri chinezi au furat 262.500 lei, dar și bijuterii din aur de 24 k. În acest caz, individul care le-a oferit pontul hoților a fost un colaborator al cetățeanului chinez. Era cel care aproviziona cu perdele magazinele acestuia.

Individul fusese invitat în casă și știa în detaliu adresa exact, modul în care este împărțit imobilul, zilele în care sunt colectați banii etc. Le-a dat hoților indicații clare, folosindu-se de fotografii capturate de pe aplicația street view. Aceste capturi video au și fost descoperite de polițiști în timpul perchezițiilor informatice, pentru că tâlharii și informatorul lor își păstraseră în telefoane imgainile.

Al treilea jaf a avut loc într-o comună din județul Ialomița, în data de 8.09.2021, la unul dintre cei mai înstăriți indivizi din comunitate. Bărbatul respectiv fusese văzut frecvent la pescuit cu vestea de pescar ticsită cu bani.

Hoții au dat atacul într-un moment în care proprietarul chiar nu avea bani în casă. S-au mulțumit doar cu 4000 de lei pe care afaceristul îi ținea într-un sertar.

Vesta de pescar a fost și ea verificată, dar acele sume mari de bani pentru care dăduseră atacul nu au fost găsite nici măcar în mașina de lux parcată în curte și pe care au verificat-o la sânge.

A fost ultimul lor jaf. Deja poliția era pe urmele lor și erau interceptați și urmăriți. Încercând să scape de poliție, șoferul care conducea mașina hoților a pierdut controlul volanului și a ajuns cu mașina pe un câmp unde a și abandonat-o, fugind apoi spre pădure.

Au lăsat în urma lor urme și probe esențiale: un adidas, pe care unul dintre hoți l-a pierdut în fugă, plăcuțe de înmatriculare ale mașinii, un rucsac plin cu scule folosite la spargere, o cagulă, obiecte pline de ADN și de amprente care i-au dus pe anchetatori direct în mijlocul grupării de tâlhari.

Greșeala de începător

Deși erau tâlhari versați, cu antecedente penale și cu multe alte fapte de acest tip, hoții au dat dovadă de mult amatorism. În timpul jafului din casa oamenilor de afaceri chinezi, una dintre camerele de luat vederi instalată în casă a surprins un cadru esențial pentru anchetă, în momentul în care unul dintre tâlhari a mers să îndrepte obiectivul spre tavan.

Respectivul purta la mână o brățară din mărgele negre, albe și gri, iar acest detaliu a fost surprins de cameră în secunda în care hoțul a mers să schimbe poziția obiectivului.

Poliția avea deja un cerc de suspecți. Li s-a verificat fiecăruia contul de Facebook, iar într-una dintre postări apărea un individ cu o brățară similară din mărgele negre, albe și gri. Cadrele surprinse de camerele de luat vederi și fotografiile postate pe Facebook de unul dintre suspecți au fost analizate criminalistic, dovedindu-se ulterior că podoaba cu mărgele este una și aceeași.

Pe de altă parte, hoții au dovedit că erau rămași mult în urmă cu posibilitățile tehnice ale poliției. Erau convinși că, dacă folosesc ”telefoane cu butoane” sau dacă schimbă des cartelele telefonice nu pot fi interceptați. Tocmai asta i-a și dat de gol. Numerele lor de telefon au fost identificate pe OLX unde se apucaseră să scoată la vânzare din bunurile furate, iar datele oferite de la operatorul de telefonie mobilă au arătat că telefonul urmărit a fost activat în nopțile jafurilor din zone aflate în imediata apropiere a caselor jefuite.

A fost suficient ca un singur făptaș să fie dus la poliție, pentru ca în gașcă să se dea alarma. Fiecare suspect și-a sunat soția, iubita sau altă rudă pentru a le cere să ardă hainele folosite în timpul jafului. Tot acest val de discuții a fost înregistrat de polițiști, telefoanele suspecților fiind la acel moment interceptate.

În instanță hoții au recunoscut faptele, cei șase fiind inculpați pentru 5,6 capete de acuzare: tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, punerea în circulație a unui autoturism neînmatriculat, conducere fără permis, complicitate la aceste fapte, instigare la tâlhărie. Această ultima faptă i-a fost imputată celui care a dat pontul în cazul familiei de afaceriști chinezi.

Dosarul tâlharilor s-a judecat pe rolul Judecătoriei Brașov care a dat pedepse record:

I. FLEŞER ALEXANDRU-CRISTIAN la pedeapsa 13 ani şi 2 luni închisoare la care se adaugă restul de pedeapsă de 816 zile.

II. condamnă pe inculpatul BUZATU MARIAN-GABRIEL la 5 ani şi 6 luni închisoare.

III. condamnă pe inculpatul DINCĂ MIHAI la 14 ani şi 20 zile închisoare.

IV. condamnă pe inculpatul ŞERBAN MARIUS-COSTEL la 7 ani şi 7 luni şi 10 zile închisoare.

V. condamnă pe inculpatul ILIE FLORIAN la pedeapsa de de 9 ani şi 10 luni închisoare.

VI. condamnă pe inculpatul JIANU LUCIAN la pedeapsa de 11 ani 9 luni închisoare şi 10 zile şi 1.016 zile.

VII. condamnă pe inculpatul ILIE MARIUS la 11 ani 5 luni închisoare şi 10 zile.

VIII. condamnă pe inculpatul CHIRIŢĂ MARIAN la pedeapsa închisorii de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la furt calificat (faptă din 18.08.2021).

IX. obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Afumaţi sau în cadrul unei alte instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Ilfov

X. plata sumelor de 70.000 lei şi 15.000 euro cu titlu de daune materiale şi a sumei de 2.000 euro cu titlu de daune morale.

XI. plata sumelor de 30.000 lei cu titlu de daune materiale şi a sumelor de 10.000 euro pentru fiecare parte civilă cu titlu de daune morale

XII. plata de 262.500 lei şi 5.000 euro, cu titlu de daune materiale şi a sumelor de 50.000 lei, pentru fiecare parte civilă, cu titlu de daune morale.

XIII. menţine măsura arestării preventive faţă de inculpaţii Fleşer Alexandru-Cristian, Buzatu Marian-Gabriel, Dincă Mihai, Şerban Marius-Costel, Ilie Florian, Ilie Marius şi Jianu Lucian până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 60 de zile.

Curtea de Apel Brașov urmează să dea sentința definitivă în acest dosar în data de 27 aprilie.

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
#talharie, #bogati, #oameni afaceri, #bani, #bijuterii aur, #afaceristi chinezi , #hoti