Devastatorul cutremur din Afganistan. Apelul către țările civilizate făcut de un lider taliban

Joi, 23 Iunie 2022, ora 07:31
4450 citiri
Devastatorul cutremur din Afganistan. Apelul către țările civilizate făcut de un lider taliban
Talibanii afgani cer sprijin internațional după cutremurul care a lovit țara FOTO Twitter (arhivă)

Talibanii din Afganistan au făcut apel la sprijin internaţional, în contextul în care ţara se confruntă cu consecinţele unui cutremur devastator cu magnitudinea de 6,1 grade, transmite BBC.

Peste 1.000 de persoane au fost ucise şi cel puţin 1.500 au fost rănite, iar numărul persoanelor îngropate sub dărâmăturile caselor ruinate, adesea construite din noroi, este necunoscut.

Provincia Paktika din sud-estul ţării a fost cea mai grav afectată, iar ONU se străduieşte să ofere adăposturi de urgenţă şi ajutor alimentar.

Eforturile de salvare sunt îngreunate de ploile abundente şi de lipsa resurselor.

Supravieţuitorii şi salvatorii au povestit pentru BBC despre sate complet distruse în apropierea epicentrului cutremurului, despre drumuri şi turnuri de telefonie mobilă distruse - şi despre temerile lor că numărul morţilor va creşte şi mai mult.

Cel mai mortal cutremur care a lovit ţara în ultimele două decenii reprezintă o provocare majoră pentru talibani, mişcarea islamistă care a recâştigat puterea anul trecut, după ce guvernul susţinut de Occident s-a prăbuşit.

Cutremurul s-a produs la aproximativ 44 km de oraşul Khost, iar trepidaţiile au fost resimţite până în Pakistan şi India.

Afganistanul se află în mijlocul unei crize umanitare şi economice, iar Abdul Qahar Balkhi, un oficial taliban de rang înalt, a declarat că guvernul este "incapabil din punct de vedere financiar să ajute oamenii în măsura în care este necesar".

Agenţiile de ajutorare, ţările vecine şi puterile mondiale au ajutat, a spus el, dar a adăugat: "Asistenţa trebuie să fie extinsă într-o măsură foarte mare, deoarece acesta este un cutremur devastator, care nu a mai avut loc de zeci de ani".

Şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat că agenţia s-a "mobilizat complet" în legătură cu dezastrul. Echipe de sănătate, provizii medicale, alimente şi adăposturi de urgenţă erau în drum spre zona cutremurului, au declarat oficialii ONU.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Cutremur produs miercuri dimineața în regiunea seismică Vrancea. În ce orașe s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3.00, în judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de...
#talibani, #cutremur, #Afganistan, #ajutor, #international , #Afganistan