Polonia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici"

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 09:52
1858 citiri
Polonia ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina fără acordul Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici"
Tancuri Leopard FOTO agenzianova.com

Adjunctul ministrului polonez de externe, Paweł Jablonski, a declarat că ţara sa este pregătită să ia măsuri "non-standard", dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian.

Jablonski a reiterat o declaraţie a premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a semnalat joi că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliţii mai largi, chiar şi fără aprobarea Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici, fie vom obţine acest consimţământ rapid, fie vom face noi înşine ceea ce este necesar", a declarat Morawiecki miercuri seara pentru postul privat de televiziune Polsat News.

"Cel mai important lucru este ca Germania, dar nu numai Germania, să ofere tancurile lor moderne, armele lor grele moderne, deoarece capacitatea Ucrainei de a-şi apăra libertatea poate depinde de acest lucru", a declarat Morawiecki.

Declaraţiile premierului polonez pun şi mai multă presiune asupra Berlinului înainte de reuniunea crucială a aliaţilor de vineri, de la Ramstein, cu privire la ajutorul militar occidental pe care Kievul îl va primi de acum încolo.

Varşovia şi alţi aliaţi din NATO au cerut insistent Germaniei să le dea undă verde pentru a trimite tancurile fabricate în Germania, Leopard, în contextul în care Kievul solicită tot mai insistent armament greu, despre care spune că este esenţial pentru a schimba cursul invaziei ruseşti.

Germania şi Statele Unite au convocat vineri zeci de aliaţi la baza aeriană americană Ramstein, o întâlnire prezentată ca o şansă de a furniza armele necesare, pentru a schimba ritmul războiului în 2023.

Germania a fost reticentă în a trimite arme ofensive grele în Ucraina, care ar putea fi văzute de Moscova drept o escaladare a conflictului, şi până acum a refuzat să-şi dea avizul de reexport pentru aliaţii care au în dotare tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană.

Washingtonul şi mulţi aliaţi occidentali spun că tancurile Leopard - pe care Germania le-a fabricat cu miile în timpul Războiului Rece şi le-a exportat aliaţilor săi - sunt singura opţiune adecvată pentru Ucraina, pentru că ar fi disponibile în număr suficient de mare.

Şi Marea Britanie a sporit presiunea asupra Germaniei prin ruperea tabuului privind livrările de tancuri grele, săptămâna trecută, când a anunţat că va trimite Kievului un escadron din flota sa de tancuri Challenger, deşi acestea sunt mult mai puţine decât Leopard-urile.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#tancuri leopard, #tancuri Ucraina, #Polonia, #Germania, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina