Fostul comandant NATO avertizează: Bombele plutitoare cu ceas ale Rusiei pun lumea în mare pericol

Vineri, 31 Martie 2023, ora 01:22
5237 citiri
Fostul comandant NATO avertizează: Bombele plutitoare cu ceas ale Rusiei pun lumea în mare pericol
Flota fantomă a Rusiei pune lumea în pericol FOTO: Bing

Cei mai mulți oameni se concentrează pe aspectele terestre și aeriene ale războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, acum 400 de zile, care sunt difuzate de toate televiziunile globale. Dar dincolo de asta, Rusia a apelat la o flotă fantomă de tancuri petroliere, care sunt adevărate bombe plutitoare cu ceas, datorită vechimii lor, constituind un pericol pentru întreaga lume.

Moscova a apelat la o flotilă de nave învechite, imposibil de urmărit, pentru a reduce sancțiunile, iar acestea reprezintă o amenințare pentru toate oceanele, susține într-o analiză din Bloomberg, fostul comandant NATO și amiral american, James Stavridris.

O parte nevăzută a războiului o constituie contrabanda cu petrol a Rusiei, aspru sancționată de Occident, cu ajutorul așa-numitelor tancuri fantomă. Navele operează fără transpondere - evitând astfel detectarea și urmărirea - și asigurarea, reglementarea și supravegherea națională necesare navelor comerciale legitime. Un bun exemplu este un tanc de 26 de ani numit Turba, care nu a fost inspectat complet din 2017, dar a fost raportat că transportă petrol de la Sankt Petersburg.

Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

Turba face parte dintr-o flotă fantomă uriașă de sute de nave fără acreditare puse în funcțiune de Moscova, care nu se mai poate baza pe companiile occidentale pentru a-și transporta petrolul. După o estimare, există peste 500 de astfel de nave reprezentând peste 10% din activitatea comercială globală pentru transportul hidrocarburilor.

Există Organizația Maritimă Internațională (OMI), cu sediul la Londra și parte din umbrela Organizației Națiunilor Unite și a organismelor internaționale care încearcă să pună ordine pe mările și oceanele haotice.

Din cauza sancțiunilor asupra produselor energetice rusești (și a prețului plafonat al petrolului rusesc care poate fi transportat în mod legitim), o întreagă industrie de entități opace cumpără tancuri petroliere mai vechi, neinspectate și le împinge în serviciul președintelui rus Vladimir Putin.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Pentru a evita controlul, transferurile de petrol se fac adesea pe mare, o operațiune foarte riscantă. Problema este agravată de sistemul care permite unui număr mare de nave să arboreze așa-numitele steaguri de conveniență din țările mici, cărora le lipsesc mijloacele pentru a aplica chiar și standardele de siguranță de bază.

Rezultatul este că sute de nave transportă în mod obișnuit petrol rusesc, în primul rând în China și India, evitând în același timp orice supraveghere serioasă. Iar pericolul unei catastrofe grave nu este teoretic.

Comunitatea internațională trebuie să reprime noua flotă din umbră a Rusiei, susține Stavridris. Nu numai că îi permite lui Putin să-și finanțeze invazia nelegitimă; este o bombă cu ceas din punct de vedere al mediului.

OMI ar trebui să convoace un dialog imediat cu toate națiunile majore de pavilion și să expună pericolele acestui comportament ilicit, solicitând noi inspecții și transpondere pornite. China și India (și alți consumatori de petrol rusesc) ar trebui să fie puternic încurajați să nu mai faciliteze aceste transferuri riscante. Dacă este necesar, gărzile de coastă și marinele vestice ar trebui să fie împuternicite de ONU să aplice standardele internaționale pentru operațiunile de alimentare sigure, atât în port, cât și în marea liberă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#tancuri petroliere, #flota Rusia, #nave petrol, #petrol Rusia, #petrol Rusia China, #schimburi comerciale rusia, #petroliere , #Razboi Ucraina