Procedură de infringement împotriva României din cauza rețelelor de apă și canalizare nedezvoltate. Reacția lui Tanczos Barna

Vineri, 13 August 2021, ora 14:21
2858 citiri
Procedură de infringement împotriva României din cauza rețelelor de apă și canalizare nedezvoltate. Reacția lui Tanczos Barna
Ministrul Mediului Tanczos Barna a subliniat că rețelele vor fi finanțate prin PNRR FOTO Facebook / Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat vineri, 13 august, că Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României pe motiv că rețelele de apă și canalizare din țară nu sunt pe deplin dezvoltate. În acest sens, ministrul a subliniat că pentru aceste rețele se vor aloca 1 miliard de euro prin PNRR.

”Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil”, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, în România există fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie.

”În ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia). Azi discut cu primarii din zona Odorhei despre programul de guvernare, respectiv despre faptul că trebuie să găsim resursele necesare pentru a dezvolta comunităţile locale şi pentru a asigura accesul la utilităţile de bază”, a mai scris ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului va aloca suma de 1 miliard de euro din PNRR pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, iar în POIM am alocat încă 318 milioane de euro pentru acelaşi scop.

”Acest demers este completat de programul "Anghel Saligny", lansat recent de către domnul Cseke Attila, ministrul dezvoltării. UDMR şi-a propus în momentul în care a intrat la guvernare să aloce toate resursele necesare în vederea susţinerii comunităţilor şi astfel să dezvoltăm localităţile, să modernizăm infrastructura şi să creştem nivelul de trai”, a mai scris ministrul.

#ministrul Mediului, #Tanczos Barna, #Comisia Europeana , #Stiri Tanczos Barna