Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 23:00
1754 citiri
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
700 de UAT-uri nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă FOTO Pixabay

Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că amenzile se ridică la 25.000 de lei și a adus în discuție chiar și plângerile penale.

Tanczos Barna a subliniat că unele autorităţi judeţene, dar şi municipiul Bucureşti, au probleme în a realiza strategii de gestionare a deşeurilor.

”La nivelul cetăţenilor, este problema atitudinii, problema modului în care gestionăm noi acea cantitate mică, mare de deşeuri pe care le generăm prin viaţa noastră de zi cu zi. Aici, autorităţile publice au o responsabilitate uriaşă. Astăzi am avut o discuţie cu colegii, am făcut un plan de control pentru aceste unităţi administrativ-teritoriale care nu-şi fac datoria. Sunt în jur de 700-705 UAT-uri care nu au nici în momentul de faţă contract de salubrizare pe colectare selectivă. Aceste primării vor fi amendate. Amenda este de 25.000 de lei, vor fi aplicate aceste amenzi în primă fază. Urmează o altă etapă, din 15 ianuarie încolo, când facem un control încrucişat pe raportările de cantităţi de la primării, de la salubrist şi de la celelalte companii care preiau aceste cantităţi de deşeuri colectate selectiv şi acolo unde sunt diferenţe, unde există uz de fals - pentru că sunt companii care beneficiază de aceste raportări false şi încearcă să rezolve problema din cifre - acolo mergem mai departe cu plângeri penale”, a afirmat ministru Mediului, miercuri seară, la B1 TV.

El a arătat că în lunile septembrie şi octombrie autorităţile de mediu au făcut un control la nivel naţional la companiile care se ocupă de reciclare şi că, în urma verificărilor, au fost deschise mai multe dosare penale, după ce s-au găsit documente false la astfel de companii.

În ceea ce priveşte modul în care, în teritoriu, au fost amenajate depozite de colectare a deşeurilor, Tanczos Barna a afirmat că şi acest aspect este unul care ridică probleme. El a explicat că, teoretic, fiecare Consiliu Judeţean şi Municipiul Bucureşti trebuie să aibă un plan de gestionare a deşeurilor din care face parte şi construirea unor depozite, licitarea serviciilor de operare a acestor depozite şi a colectării selective.

”În practică, Bucureştiul de 20 de ani nu a făcut practic niciun pas pentru a construi un sistem de depozitare conform, astfel încât să nu fie la mâna companiilor care 20 de ani au obţinut dreptul de a depozita deşeuri. Ilfovul se mişcă mult mai bine, judeţul Ilfov are un proiect european la care lucrează, o strategie la care lucrează”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, sunt autorităţi care au probleme în a identifica amplasamente pentru depozite de deşeuri, din cauza opoziţiei comunităţilor locale.

#colectare selectiva, #colectare deseuri, #Amenzi, #amenzi primarii, #ministrul Mediului, #Tanczos Barna , #Stiri Tanczos Barna