Ministrul Mediului, discuție cu Declic pe tema suprafețelor protejate. ”Existenţa celor 13 parcuri naţionale ale României este pusă în pericol de tăierile masive de arbori”

Marti, 31 August 2021, ora 13:51
1544 citiri
Ministrul Mediului, discuție cu Declic pe tema suprafețelor protejate. ”Existenţa celor 13 parcuri naţionale ale României este pusă în pericol de tăierile masive de arbori”
13 parcuri naţionale are România FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, şi secretarul de stat Ionut Sorin Banciu au recepționat marţi, 31 augustm o petiţie iniţiată de Comunitatea Declic în privința extinderii suprafeţelor de protecţie strictă din Parcurile Naţionale ale României.

La finalul întâlnirii, ministrul a transmis că ţintele de extindere a Parcurilor Naturale au fost deja asumate, prin Programul de Guvernare, mărirea suprafeţelor fiind o prioritate.

“Ne-am asumat ţintele de extindere a Parcurilor Naţionale din ţara noastră înaintea lansării petiţiei Declic, prin Programul de Guvernare. Pentru noi, este o prioritate să protejăm capitalul natural din cele 13 Parcuri Naţionale şi să extindem suprafeţele de protecţie din acestea până la 75%. Acest obiectiv va fi în acord şi cu recomandările ştiinţifice internaţionale (IUCN) şi ne va apropia şi mai mult de ţintele de protecţie stabilite de UE prin Strategia pentru Biodiversitate”, a transmis, marţi, ministrul Tánczos Barna, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Declic.

Ministrul a precizat că a transmis deja coaliţiei o propunere.

”Am prezentat deja coaliţiei o analiză de impact economic şi social al acestor extinderi. Totul trebuie să fie foarte bine implementat: creşterea suprafeţelor de protecţie trebuie să ţină cont de dreptul la proprietate şi de compensaţiile pentru cei care deţin aceste terenuri. De aceea, primele Parcuri Naţionale în care suprafeţele de protecţie strictă vor fi extinse la 75%, vor fi parcurile cu suprafeţe în proprietatea statului. Până la finalul acestui an, vom face primele propuneri din planul de tranziţie către o protecţie strictă de 75% în Parcurile Naţionale din România”, a mai declarat ministrul.

Comunitatea Declic a organizat, marţi, o acţiune la Ministerul Mediului pentru a cere interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naţionale.

Comunitatea a iniţiat şi petiţia ”Interziceţi tăierea pădurilor din parcurile naţionale”, semnată până în prezent de peste 28.000 de persoane.

”Existenţa celor 13 parcuri naţionale ale României este pusă în pericol de tăierile masive de arbori. Parcurile au ajuns să fie zone de protecţie doar pe hârtie. Normele internaţionale spun că cel puţin 75 % din suprafaţa unui parc ar trebui să fie zonă strictă de protecţie. Adică să existe toleranţă zero pentru exploatări forestiere pe cel puţin trei sferturi din suprafaţa parcului. La noi este exact pe dos, suprafaţa zonelor protejate coboară şi până la 30%. În restul suprafeţelor se autorizează tăieri de arbori la fel ca într-o pădure încadrată de lege într-o categorie destinată exploatărilor forestiere. Distrugerile sunt într-atât de grave, încât pun în pericol clasarea şi statutul lor de parcuri naţionale”, susţin iniţiatorii demersului.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#parcuri nationale, #Tanczos Barna, #declic, #petitie , #Stiri Tanczos Barna