Greutatea rației zilnice de pâine subvenționată a fost redusă luni, 16 septembrie, de guvernul Cubei din cauza lipsei uriașe de făină de grâu.
Pâinea, unul dintre puținele produse alimentare de bază încă subvenționate în Cuba, va fi redusă de la 80 de grame la 60 de grame, adică aproximativ greutatea unui biscuit obișnuit sau a unui săpun mic. Prețul său a fost, de asemenea, ușor redus, la puțin sub 1 peso, sau 1/3 de cent, arată g4media.ro.
Carnetul de rații al Cubei - ”libreta” cum îl numesc cubanezii - era considerat cândva un semn distinctiv al revoluției lui Fidel Castro, deoarece oferea produse la prețuri foarte reduse tuturor cubanezilor, implicit pâine, pește, carne, lapte și produse de curățenie și de toaletă. Autoritățile comuniste din Cuba oferă acum doar o mică parte din aceste produse care, uneori, ajung cu întârziere, sunt de proastă calitate ori nu ajung deloc.
„Trebuie să acceptăm, ce altceva putem face? Nu avem de ales”, a afirmat o localnică din capitala Cubei, Dolores Fernandez, pentru Reuters.
Cuba a declarat că a rămas săptămâna trecută fără făina de grâu de care are nevoie pentru a produce pâine, o situație pe care guvernul comunist o pune pe seama embargoului comercial american.
Țara suferă de penurii extreme de alimente, combustibil și medicamente, penurii care au provocat un exod record al cetățenilor săi către Statele Unite din apropiere.
Un cubanez câștigă lunar, în medie, 4648 de pesos pe lună, adică în jur de 15 dolari.