Țara din Europa care ia la rost cetățenii ruși și belaruși ce solicită permis de ședere și vize

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 21:53
5280 citiri
Țara din Europa care ia la rost cetățenii ruși și belaruși ce solicită permis de ședere și vize
Vama FOTO / arhivă ziare

Cetăţenii ruşi şi belaruşi care solicită permis de şedere şi vize naţionale în Lituania vor fi întrebaţi în viitor despre opiniile lor cu privire la invazia rusă în Ucraina, relatează luni dpa.

Cetăţeni ai celor două ţări vecine vor fi obligaţi să completeze un chestionar special în acest scop, conform Departamentul lituanian pentru migraţie.

Chestionarul va avea o influenţă decisivă asupra deciziei de a se stabili dacă solicitantului i se va permite să rămână în Lituania.

Dacă o persoană refuză să completeze formularul sau nu reuşeşte să-l completeze până la capăt, cererea sa nu va fi acceptată.

Potrivit autorităţilor de la Vilnius, s-ar putea ca şi cetăţenilor din alte ţări să li se ceară să completeze un astfel de chestionar.

De asemenea vor fi solicitate detalii despre educaţia persoanei, istoricul său militar, relaţiile de afaceri şi activităţile anterioare, precum şi informaţii despre orice relaţii cu ţările NATO sau din afara UE, conform dpa.

"Un străin care vrea să vină în Lituania şi să rămână aici trebuie să fie sincer şi deschis la completarea chestionarului. O astfel de persoană trebuie să demonstreze că este dispusă să coopereze cu ţara care o primeşte şi îi permite să rămână pe teritoriul său", a declarat şefa departamentului citat, Evelina Gudzinskaite.

Chestionarul va servi ca măsură suplimentară de securitate, a spus ea.

Lituania se învecinează şi cu exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, precum şi cu Belarus, aliat al Rusiei.

Lituania a eliberat până în prezent 3.415 permise de şedere temporară şi 2.769 de vize naţionale pentru ruşi în 2022, potrivit datelor oficiale. Pentru belaruşi, cifrele respective au fost de 22.890 şi 1.961.

#tara, #chestionar, #cetateni rusi, #cetateni belarusi, #Rusia, #Belarus, #Lituania , #Razboi Ucraina