Lista celor mai sărace țări din UE. Locul neașteptat pe care se află România

Luni, 15 August 2022, ora 15:39
12786 citiri
Lista celor mai sărace țări din UE. Locul neașteptat pe care se află România
Palatul Parlamentului București FOTO: unsplash.com

PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări. Standardele de putere de cumpărare pot fi comparate și clasificate în cadrul Uniunii Europene. O publicație germană a publicat un top al sărăciei din UE, iar România se află în acest clasament.

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE, scrie handelsblatt.com.

Printre acestea se numărau Germania, Franţa şi Regatul Unit – care a părăsit UE la 31 ianuarie 2020. Între timp, numărul statelor membre a ajuns astăzi la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor fiecărei ţări în decursul unui an înseamnă PIB-ul ţării respective. Acesta constituie un indicator pentru bogăţia unei ţări. Pentru a putea compara PIB-ul acestor ţări, UE apelează la o valută fictivă unitară. Prin urmare, valoarea PIB-ului per persoană nu se socoteşte în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferenţele de nivel ale preţurilor.

Pentru a putea compara în mod semnificativ PIB-ul acestor țări, UE folosește o monedă unică fictivă. PIB-ul pe cap de locuitor nu este dat atunci în euro, ci în standarde de putere de cumpărare (PPS). Acest lucru ar trebui să compenseze diferențele dintre nivelurile prețurilor.

Valoarea medie a PIB-ului UE este stabilită la 100 PPS. Dacă PIB-ul unei țări este de peste 100 PPS, această țară are un produs intern brut care este peste medie pentru UE.

17 din cei 27 de membri UE sunt sub această valoare, unele chiar semnificativ. Puteți citi aici care zece țări au avut cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor în 2021 conform datelor de la biroul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

LOCUL 10: Spania

Se numără printre cele 17 dintre cele 27 de state membre ale UE care au un PIB mai mic comparativ cu media UE. Cu un PIB pe cap de locuitor de 84 de standarde de putere de cumpărare (PPS), Regatul Spaniei, cu o suprafață de 505.944 de metri pătrați, ocupă locul zece printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană (UE).

Fiind a doua cea mai populară destinație de călătorie din lume, economia Spaniei a scăzut cu 10,8% în timpul pandemiei, mai mult decât orice altă economie. Rezervele pentru vara lui 2022 sunt mai mari decât cele din anul record 2019. Cu toate acestea, nici asta nu va fi suficient pentru a reveni la producția economică dinaintea pandemiei.

Locul 9: Polonia

Este a șasea țară ca mărime din Uniunea Europeană ca suprafață. Țara are un PIB de 77 PPS, adică cu 23 de standarde de putere de cumpărare în urma mediei UE.

De ani de zile, experții și observatorii acuză statul membru că a desființat o justiție liberă. În 2016, de exemplu, partidul dominant – Legea și Justiția (Prawo i Sprawiedliwość) – a introdus o legislație pentru reformarea Curții Constituționale. Acest lucru a dus la crearea unui organism disciplinar care poate demite judecătorii și angajații din justiție în proceduri sumare. Consecința: o dispută cu privire la statul de drept din țară cu Comisia UE care continuă și astăzi.

Locul 8: Ungaria

Cu un PIB pe cap de locuitor de 76 PPS, Ungaria este chiar în urma Poloniei, devenind a opta țară cea mai săracă din UE. Ungaria este independentă din 1918 și a aderat la Uniunea Europeană în același timp cu Polonia, în 2004.

Potrivit Uniunii Europene, cele mai importante sectoare de export sunt industria vehiculelor și ingineria mecanică. Cel mai mare partener de export al țării este Germania. Ungaria este, de asemenea, de ani de zile unul dintre copiii cu probleme legate de statul de drept din UE.

Procedurile în temeiul articolului 7 din tratatele UE sunt pe rol împotriva țării pentru presupusa nerespectare a valorilor fundamentale ale UE. În plus, Parlamentul UE a inițiat proceduri împotriva Ungariei în 2018, ca parte a mecanismului statului de drept. Țara este uneori amenințată cu reduceri ale fondurilor UE.

Locul 7: Portugalia

Este membră a UE din 1986 și membră a spațiului Schengen din 1995. Acordul Schengen prevede eliminarea controalelor la frontieră între statele membre. Atunci când călătoriți între două țări Schengen, nu există, prin urmare, nicio prevedere pentru verificări de identitate. În același timp, viza Schengen vă dă dreptul să vizitați spațiul Schengen timp de până la 90 de zile. Cei mai importanți parteneri comerciali ai Portugaliei includ Spania, Franța și Germania. PIB-ul pe cap de locuitor al țării este în prezent cu 26 de standarde de putere de cumpărare sub media UE.

Cu 74 PPS, Portugalia este a șaptea. Din cauza crizei energetice actuale, UE urmărește ca toate țările membre să își reducă consumul de gaze cu 15%. Lisabona a anunțat apoi opoziția față de planul de economisire a gazelor. Secretarul de stat portughez pentru mediu și energie, João Galamba, a descris propunerea drept „disproporționată” și „nesustenabilă”. Nu se poate aplica Portugaliei.

Locul 6: România

Țara de 238.397 de metri pătrați găzduiește aproximativ 20 de milioane de oameni. În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor în România era de 73 PPS. Aceasta plasează România pe locul șase printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.

UE dorește să consolideze și mai mult rutele alternative pentru exporturile de cereale din Ucraina, care au fost stabilite cu doar câteva săptămâni în urmă: Din ce în ce mai multe cereale vin în Polonia și România, în special cu trenul. Din România poate fi transportat peste Marea Neagră prin portul Constanța sau cu o navă de căi navigabile interioare prin Canalul Dunării până în Europa de Vest.

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene este considerată importantă pentru stabilizarea prețurilor alimentelor pe piața mondială. Dar chiar dacă acordurile rămân valabile și Rusia nu obstrucționează navele, scoaterea cantităților necesare de cereale din țară va fi o provocare.

Locul 5: Letonia

Republica Parlamentară Letonia se află pe locul cinci, cu un PIB pe cap de locuitor de 71 PPS. Acest lucru îl plasează la 17 standarde de putere de cumpărare în urma Lituaniei vecine, care a aderat și ea la UE în 2004.

Mai presus de toate, inflația, care a crescut la un nou record în zona euro ca urmare a pandemiei corona și a războiului din Ucraina, este o povară grea pentru țară. Potrivit Eurostat, rata inflației în Letonia în iulie a fost de 21 la sută, a doua cea mai mare valoare din zona euro.

Locul 4: Croația

Ocupă locul patru printre cele mai sărace țări din UE. Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013, devenind-o cel mai tânăr membru. Cu un PIB pe cap de locuitor de 70 PPS, Croația se află chiar în spatele Letoniei. Cel mai recent, Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a putea introduce euro în 2023 – la zece ani de la aderarea la UE. Acest lucru ar face din țara balcanică al douăzecilea membru al zonei euro.

Locul 3: Slovacia

Cu un PIB pe cap de locuitor de 68 de standarde de putere de cumpărare, Slovacia ocupă locul trei. Slovacia a introdus euro ca mijloc de plată în 2009, la cinci ani de la aderarea la UE. O rețea densă de furnizori de automobile și muncitori bine calificați pentru industria auto a convins recent producătorul suedez Volvo să planifice o nouă fabrică în estul Slovaciei.

Construcția ar trebui să înceapă în 2023. Producătorul auto investește astfel miliarde în Slovacia. În același timp, acest lucru va crea treptat 7.000 de noi locuri de muncă.

Locul 2: Grecia

În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor în Grecia era de 65 PPS. Pentru acest an, Comisia UE prognozează o rată a datoriei de 186 la sută din produsul intern brut al țării, de departe cea mai mare valoare din zona euro.

Spre comparație: în 2009 a fost de 127 la sută. Trei sferturi din datoria națională a Greciei este deținută de creditori publici, cum ar fi Fondul Euro de Stabilitate ESM. Termenele împrumuturilor se extind până în 2070, iar ratele dobânzilor sunt în permanență scăzute.

Locul 1: Bulgaria

Bulgaria ocupă primul loc printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Cu un PIB pe cap de locuitor de 55 de standarde de putere de cumpărare, țara se află cu mult în urma celorlalte state membre UE.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007. Din 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor cu cele două candidate la aderarea la UE, Albania și Macedonia de Nord, din motive istorice și politice. În iunie 2022, parlamentul bulgar a votat cu o majoritate clară ridicarea dreptului de veto asupra țării candidate Macedonia de Nord .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#tari sarace UE, #PIB Romania, #cea mai saraca tara UE , #stiri economice