ALDE, la un pas de implozie: 10 intrebari pentru Tariceanu. Se cere congres extraordinar

Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 10:43
6043 citiri
ALDE, la un pas de implozie: 10 intrebari pentru Tariceanu. Se cere congres extraordinar
Foto: Facebook/ Deputat Ion Cupa, Presedinte ALDE Dolj

Prabusirea coalitiei de guvernare a aruncat tara intr-o criza guvernamentala, care pare ca nu-si va gasi finalul prea curand. Delegatia Permanenta a ALDE a decis iesirea formatiunii de la guvernare, insa multi membri ai partidului nu sunt de acord cu aceasta decizie.

Lucrurile au fost complicate si de premierul Viorica Dancila, care a anuntat, miercuri, noile propuneri pentru ministerele lasate fara titulari dupa ruperea coalitiei, noile nominalizari fiind tot membri ALDE. Insa si acestea au fost respinse de presedintele Klaus Iohannis.

Liderul ALDE Oradea, Dorin Corches, a publicat pe contul sau de Facebook o scrisoare deschisa in care sustine ca, in contextul ultimelor evenimente de pe scena politica, este necesara convocarea unui congres extraordinar al partidului.

"Scrisoare deschisa adresata membrilor si simpatizantilor ALDE.

Avand in vedere evolutia evenimentelor politice, petrecute in ultima perioada in interiorul ALDE, ma vad nevoit sa iau atitudine si sa ma adresez dumneavoastra - membrilor si simpatizantilor ALDE, alaturi de care am construit acest partid.

Am fost determinat sa fac acest demers de discutiile purtate in ultima perioada cu primari, consilieri locali, consilieri judeteni, precum si cu membrii simpli ai ALDE care mi-au adresat urmatoarele intrebari, la care nici eu nu am reusit sa dau un raspuns", a scris liderul ALDE Oradea pe reteaua sociala.

Iata intrebarile pe care le adreseaza Corches:

- De ce au fost sanctionati doar membrii Birourilor Politice Teritoriale dupa rezultatul dezastros de la alegerile europarlamentare?

- Care este motivul retragerii ALDE de la guvernare?

- Cum de s-a ajuns la retragerea candidaturii d-lui presedinte Calin Popescu-Tariceanu pentru alegerile prezidentiale?

- Care este motivul aliantei cu Victor Ponta? Si in baza carui mandat au avut loc aceste discutii aflate de membrii ALDE de pe facebook?

- Cum de am ajuns sa sustinem un candidat independent la alegerile prezidentiale care nu doreste sa se afiseze cu liderii ALDE? Ce castiga ALDE din sustinerea acestui candidat independent?

- Care este planul ALDE pentru viitor si totodata care este strategia politica a partidului pentru anul electoral 2020?

- Cum am ajuns ca in plenul Senatului, la alegerea presedintelui Senatului in turul al II-lea sa o sustinem pe Alina Gorghiu - candidatul PNL care ori de cate ori a avut ocazia l-a injurat pe presedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu?

- Cum de s-a ajuns ca presedintele partidului sa foloseasca jigniri la adresa colegilor nostri?

- Cum de s-a ajuns sa renuntam la grupul parlamentar de la Senat si sa afirmam cu nonsalanta ca am fi dispusi sa renuntam si la grupul parlamentar de la Camera Deputatilor?

- Cum am ajuns sa-i scriem scrisori presedintelui Klaus Iohannis - cerandu-i 'ajutor' impotriva propriilor colegi de partid?

Dorin Corches sustine ca aceste intrebari trebuie sa isi primeasca raspunsurile "in cadrul unui congres ALDE in care primarii, cosilierii locali, consilierii judeteni, dar si membrii simpli ALDE sa aiba ocazia sa-si spuna punctul de vedere".

"Totodata doresc sa subliniez faptul ca nu putem fi de acord cu incalcarea Statutului si a Regulamentului de aplicare a statutului ALDE si in fiecare zi sa constatam ca toti membrii care iau atitudine fata de unele decizii pripite sa fie amenintati cu excluderea in loc sa existe dialog si consultare - asa cum ii sta bine unui partid liberal.

Solutia nu este sa dam afara tot partidul din partid pana raman doar membrii care sunt de acord cu tot ce afirma conducerea, ci sa gasim impreuna o solutie cat mai buna pentru viitorul Partidului ALDE", a mai scris el.

In acelasi timp, presedintele ALDE Dolj si propunerea premierului Dancila pentru Ministerul Energiei, Ion Cupa, a anuntat, joi seara, ca Biroul Politic Teritorial ALDE Dolj a dezbatut situatia politica actuala a partidului la nivel national si a adoptat o rezolutie in care solicita convocarea unui congres extraordinar al partidului.

"Evaluand deciziile politice ale partidului la nivel national, din ultima perioada,

Tinand cont de opiniile membrilor nostri din teritoriu care vor pastrarea identitatii ALDE si participarea la continuarea bunei guvernari,

Noi, membrii Biroului Politic Teritorial ALDE Dolj, am decis prin vot, in unanimitate, urmatoarele:

1. Demararea procedurilor statutare pentru convocarea unui Congres Extraordinar ALDE care sa stabileasca o linie politica clara, in conformitate cu ceea ce isi doresc membrii si simpatizantii partidului.

2. Respectarea Statutului partidului in litera si spiritul sau; renuntarea la excluderea unor lideri din partid in baza unor decizii artificiale, neconforme statutar.

3. Acordarea unui mandat politic presedintelui organizatiei judetene pentru realizarea demersurilor privind participarea la efortul guvernamental de asigurare a stabilitatii in tara si de indeplinire a obiectivelor asumate in comun prin programul de guvernare, in baza votului acordat, in acest sens, de cetateni in decembrie 2016.

4. Sustinerea deputatului ION CUPA, presedintele organizatiei judetene ALDE Dolj pentru preluarea mandatului de Ministru al Energiei", se arata in rezolutie.

Totodata, ALDE Dolj face "un apel catre toate organizatiile judetene ALDE si catre conducerea nationala a partidului sa realizeze toate demersurile politice pentru pastrarea unitatii partidului si salvarea identitatii sale.

ALDE are resurse pentru reafirmarea sa ca un partid liberal modern, asa cum isi doresc sutele de mii de membri si simpatizanti ai partidului".

Aceste reactii vin in contextul in care presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca orice membru al partidului care accepta functii de la social-democrati este exclus din partid.

Este cazul fostului ministru de Externe Teodor Melescanu, care astfel a ajuns presedinte al Senatului, dar si al membrilor ALDE care au fost propusi de prim-ministru sa ocupe ministerele lasate vacante tot de ALDE, dupa ruperea coalitiei.

Membrii ALDE propusi de Dancila: pentru Ministerul Mediului si vicepremier Gratiela Gavrilescu, pentru Ministerul Energiei Ion Cupa, iar pentru portofoliul Relatia cu Parlamentul Stefan Baisanu.

Totodata, Tariceanu a anuntat, miercuri, ca grupul ALDE din Senat se va desfiinta, in contextul excluderii lui Teodor Melescanu din partid.

Momentan, este incerta situatia grupului ALDE din Camera Deputatilor, insa, ca idee, cei trei nominalizati de premier sunt toti membri ai acestui grup.

In prezent, grupul ALDE din Camera Deputatilor are 19 membri, iar ca sa functioneze, grupul are nevoie de cel putin 10 parlamentari.

Toate aceste aspecte ii nemultumesc pe unii membri ALDE si din aceste motive solicita congres extraordinar.

Melescanu sustine si el organizarea unui congres, insa abia dupa alegerile prezidentiale, care se vor desfasura in luna noiembrie.

In plus, Tariceanu a anuntat ca Delegatia Permanenta a ALDE se va intruni, luni, pentru a formaliza deciziile de excludere a membrilor ALDE care au acceptat sa fie propusi in Guvern de catre premierul Viorica Dancila.

Quarterly Report - Editia 4

Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Burduja vrea să reformeze Poliția Locală dacă e ales primar al Capitalei: "Ordinea și siguranța publică Nu există aşa cum ar trebui"
Prima acţiune pe care ar face-o Sebastian Burduja, dacă va câștiga alegerile pentru București, va fi despre ordinea şi siguranţa publică. El a precizat că trebuie reformată Poliţia...
#congres extraordinar ALDE, #lideri ALDE scandal congres , #ALDE