Coalitia de guvernare, in sedinta: Ce nemultumiri are Tariceanu

Luni, 29 Iunie 2015, ora 15:08
4117 citiri
Coalitia de guvernare, in sedinta: Ce nemultumiri are Tariceanu
Foto: Digi 24 TV

Liderii coalitiei de guvernare se reunesc, luni, de la ora 16:30, in biroul lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, dupa ce intalnirea programata a avea loc la pranz la Palatul Victoria a esuat, din cauza lui Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE.

Conform Mediafax, la Palatul Victoria s-au prezentat doar presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, si liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, precum si liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea.

Discutiile din coalitie au loc in contextul in care UNPR a anuntat ca va vota numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, in contradictie cu PSD si ALDE, care nu sustin propunerea presedintelui Iohannis.

Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE - calculele parlamentare ale PNL si PSD

La finalul unei scurte conferinte de presa tinute la sediul Senatului, Calin Popescu Tariceanu a explicat de ce nu s-a dus la sedinta coalitiei convocata la Palatul Victoria.

"E bine ca sedintele politice sa nu se tina la sediul Guvernului, care e puterea executiva, ci in alt spatiu - la Parlament, in sediile partidelor.

Al doilea motiv - astazi subiectul principal e votul pentru numirea la SIE. O sedinta a coalitiei nu mi se pare cea mai potrivita. Trebuie sa ne intalnim noi cu PSD, sa stabilim din punct de vedere tactic cum vom proceda in continuare", a declarat Tariceanu, raspunzand la intrebarile jurnalistilor.

Co-presedintele ALDE a precizat ca se va intalni cu liderii PSD "in cursul zilei de astazi, la noi, la PSD, nu e niciun fel de problema".

"O sa discutam impreuna cu PSD si o sa anuntam impreuna", a mai spus el, referindu-se la pozitia comuna fata de numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

PSD a decis oficial: Nu il sustine pe MRU la sefia SIE. Care sunt argumentele

Partidul lui Tariceanu nu il voteaza pe MRU la sefia SIE: Este un apropiat al lui Basescu

Intrebat daca impartaseste pozitia Rovanei Plumb, presedintele interimar al PSD, conform careia coalitia de guvernare functioneaza "in parametri normali", Tariceanu a raspuns ferm: "Nu!".

"Coalitia presupune decizii comune. Cu totii suntem in Parlament prin votul dat de cetateni in 2012. (Numirea lui MRU - n.red.) e o decizie care nu tine cont de interesele cetatenilor, ne pune in situatia pe care o stiti. Coalitie se numeste atata vreme cat un grup de partide, de persoane, functioneaza cu o anumita coeziune, altfel nu mai functioneaza pe baza interesului comun, ci pe baza unor interese individuale", a explicat Tariceanu.

De asemenea, intrebat daca a discutat in ultimele zile cu premierul interimar Gabriel Oprea, liderul UNPR, Tariceanu a raspuns la fel: "Nu".

"Premierul interimar se ocupa de Guvern. Chestiunile politice am toata disponibilitatea sa le discutam impreuna cu toti", a mai declarat co-presedintele ALDE.

Tariceanu a respins ideea avansata de Gabriel Oprea conform careia propunerea presedintelui Iohannis trebuie sustinuta pentru ca este o chestiune de siguranta nationala.

"Nu. Numirea unei persoane nu, functionarea unei institutii, da. Noi discutam despre persoana care urmeaza sa conduca destinele unei institutii, astfel de persoane trebuie alese cu grija", a mai comentat el.

Birourile Permanente ale celor doua camere parlamentare s-au reunit luni, de la ora 14:00, pentru a stabili calendarul activitatilor pentru ultimele doua zile din aceasta sesiune parlamentara.

PNL insista ca audierea si votul pentru Mihai Razvan Ungureanu, propunerea presedintelui Iohannis pentru sefia SIE, sa se dea pana la vacanta de vara.

Pana acum PSD si ALDE au anuntat ca nu il vot vota pe Ungureanu, in timp ce PNL, UNPR si UDMR au afirmat ca sustin propunerea presedintelui.

Premierul Victor Ponta, presedintele PSD si liderul de facto al coalitiei majoritare, se afla in Turcia de mai bine de doua saptamani, pentru o operatie la genunchi. El a anuntat ca revine in tara in maximum doua saptamani, timp in care Gabriel Oprea conduce interimar Guvernul, iar Rovana Plumb - PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu sedinta coalitie, #Tariceanu UNPR Ungureanu SIE , #ALDE