Tariceanu si Nicolicea spun ca initiativele cetatenesti nu pot sa vizeze amnistia si gratierea: Referendumul e strict consultativ si fara urmari

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 20:41
9059 citiri
Tariceanu si Nicolicea spun ca initiativele cetatenesti nu pot sa vizeze amnistia si gratierea: Referendumul e strict consultativ si fara urmari
Foto: Arhiva Facebook Calin Popescu Tariceanu

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca initiativele cetatenesti nu pot viza amnistia si gratierea, potrivit Constitutiei, referindu-se la temele anuntate de presedintele Klaus Iohannis la referendumul pe justitie.

"Pe 26 mai presedintele vrea sa se tina un referendum. Sigur pot sa va fac cateva comentarii. Am sa va spun ceva - presedintele nu e interesat de probleme de justitie. El foloseste referendumul ca instrument pentru a intra in alegerile de la toamna. Foloseste referendumul ca o trambulina pentru a sari in jocul politic. (...) Cred ca procedura parlamentara e mai putin importanta. Presedintele vine cu doua teme si vrea sa scoata din zona amnistiei si gratierii problemele de coruptie. Al doilea lucru vrea sa interzica Guvernului sa dea ordonante de urgenta pe tema justitiei, Cod penal, etc.", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, joi seara, la Antena 3.

Presedintele Senatului a adaugat ca daca acest referendum va fi validat, procedural urmeaza o transpunere mai departe in Constitutie, printr-o initiativa cetateaneasca semnata de minimum 500.000 de cetateni.

"Trebuie sa se inteleaga ce urmeaza dupa un referendum. Daca e valid si majoritatea cetatenilor aproba initiativa, ar urma sa fie transpusa mai departe. Cum? Ar presupune o initiativa cetateneasca semnata de minim 500.000 cetateni care sustin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie sa mearga la Parlament, iar Parlamentul sa faca o modificare a Constitutiei in acest sens. De ce? Pentru ca articolul 74 din Constitutie spune ca initiativele cetatenesti nu pot sa vizeze amnistia si gratierea, problemele fiscale si cele cu caracter international. Ori presedintele nu stie aceste lucruri esentiale care tin de Constitutie, ori este o dovada in plus a acestui joc politic. Referendumul poate sa se tina, dar ne lovim chiar de o prevedere constitutionala", a explicat Tariceanu.

Privitor la a doua tema anuntata de Iohannis, interzicerea Guvernului de a emite ordonante de urgenta in domeniul justitiei, liderul ALDE a spus ironic ca intrebarea ar trebui completata cu "sa se interzica Guvernului actual PSD-ALDE", in conditiile in care Cabinetul Ciolos a adoptat OUG pe codurile penale.

"Vrea sa interzica Guvernului sa dea ordonante de urgenta. Guvernul e obligat sa dea ordonante de urgenta inclusiv pe domeniul justitiei. Ordonanta asta nu e facuta pentru Guvernul actual, este pentru Guvernul Ciolos. Domnul Ciolos a dat OUG pe Codurile penale in 2016. Ar trebui aceasta intrebare completata sa se interzica Guvernului actual PSD-ALDE", a conchis presedintele ALDE.

Si deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, pentru MEDIAFAX ca temele transmise, joi, Parlamentului, de presedintele Klaus Iohannis pe marginea referendumului pe justitie implica ambele revizuirea Constitutiei.

"Scrisoarea pe care ne-a trimis-o care se refera la interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie aceasta ar fi fost contrara recomandarii data de Parlament, si anume punctul 1, potrivit art. 90 si 74 alineatul 2, <>.

Si faptul ca pe aceasta chestiune populatia nu poate decide nici in mod direct este evident ca nu ai niciun motiv s-o intrebi, din moment ce nu poate sa faca nimic. Atunci ar trebui sa iasa si sa precizeze <>.

De asemenea, daca s-ar incerca o astfel de rezolvare, sa spunem ca raspunsul este pozitiv, ar trebui sa modifice Constitutia, ori de data aceasta se spune ca nu se poate face un referendum pe probleme de interes national, daca prin aceasta s-ar impune revizuirea Constitutiei, si este inscris in recomandarea nr 3. Decizia Curtii e nr. 79/2012", a afirmat Eugen Nicolicea, joi, pentru MEDIAFAX.

Social-democratul a adaugat ca si pentru cea de-a doua tema prezentanta de presedintele Iohannis si anume interferenta in procedura de adoptare a OUG si institutiile care pot sesiza Curtea Constitutionala pe ordonante este nevoie de modificarea Legii fundamentale.

"Cea de-a doua intrebare, a explicat-o si domnul Tudorel Toader, pentru a te amesteca in procedura adoptarii ordonantelor de urgenta trebuie sa modifici Constitutia. Din nou intervine aceeasi chestiune. Referendum consultativ ceva ce ar trebui transat printr-un referendum decizional de modificare a Constitutiei. Cu privire la corelarea dreptului mai multor autoritati de a sesiza direct CCR cu privire la ordonante, nu exista aceasta posibilitate decat daca modifici Constitutia. Deci in Constitutie sunt limitativ prevazute cine poate sa sesizeze Curtea si in mod direct ordonantele de urgenta pot sa fie atacate, sesizarea catre Curte poate fi facuta de catre Avocatul Poporului. Nu poti adauga la Constitutie, prin lege, iar modificarea Constitutiei. Toate discutiile acestea vor fi reluate la sedintele comisiilor si la plenul reunit atunci cand va trebui ca Parlamentul, in termen de 20 de zile, sa se pronunte cu privire la aceste probleme, sa dea un aviz. Bineinteles ca avizul Parlamentului e consultativ. Dl presedinte poate sa tina cont de el sau nu", a explicat Nicolicea.

Presedintele Klsus Iohannis a anuntat joi cele doua teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes national si urmeaza sa fie puse in discutie la referendumul din 26 mai: interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie si interzicerea ordonantelor de urgenta ale Guvernului in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Tariceanu Nicolicea referendum amnistie gratiere , #ALDE
Comentarii