De ce vrea Tariceanu capul lui Augustin Lazar

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 08:55
32731 citiri
De ce vrea Tariceanu capul lui Augustin Lazar

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a dat publicitatii miercuri o scrisoare catre presedintele tarii, caruia ii cere sa semneze urgent decretul de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar, precizand ca solicitarea a fost transmisa de ministrul Justitiei, dar presedintele "nu a binevoit sa aiba pana acum vreo reactie".

Din capul locului, este un neadevar, caci iata ce declara domnul Iohannis de indata ce a primit cererea de revocare: "Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazar. Face o treaba foarte buna acolo. Sunt multumit".

Prins astfel cu minciunica si demonstrand o lipsa de condescendenta, neadecvata unui demnitar de rang inalt, domnul Tariceanu isi incepe socant scrisoarea catre presedinte: "Va scriu pentru a-mi exprima revolta in fata unei situatii de o gravitate extrema care razbate din mass-media ultimelor zile...".

Gravitatea extrema descoperita si gravitatile celelalte, trecute cu vederea

Care este gravitatea extrema capabila sa-l revolte pe presedintele Senatului? Il framanta cumva gravitatea conflictului fara precedent, pe care guvernarea PSD+ALDE tocmai l-a declansat cu mai toti liderii europeni? Ei, as!

A bagat de seama ca, exagerand cu emiterea ordonantelor de urgenta, indeosebi pe teme de legislatie, Guvernul intra cu cizmele in democratie, punand Parlamentul intr-o jenanta pozitie de ofsaid? Nu.

Il emotioneaza poate faptul ca grupul ALDE european ameninta sa-l excluda din formatiune pe insusi presedintele ALDE Romania cu partidul sau cu tot? Nici vorba!

Il sperie cumva situatia grava economica in care este antrenata Romania prin cresterea inflatiei, a datoriei externe, lipsa investitiilor, a autostrazilor, prin scaderea puterii de cumparare, cresterea euro, conditiile jalnice din scoli si spitale? Nici gand!

L-a alarmat faptul ca peste un sfert din populatia activa a Romaniei a parasit tara ca sa munceasca peste hotare, iar exodul continua, in timp ce antreprenorii nostri se zbat sa angajeze muncitori din tarile cele mai sarace ale Asiei, ca sa suplineasca lipsa fortei de munca, ceva ce nu s-a mai vazut la noi? As!

S-a ingrozit observand cum chiar Guvernul pune umarul din greu ca sa discrediteze peste hotare o romanca meritorie, pregatita sa ocupe o inalta functie in aparatul de justitie european si implicit sanse sa avem si noi la Bruxelles o figura emblematica a Romaniei? Deloc!

S-a speriat constatand gradul de saracie al romanilor, numarul copiilor care se culca seara flamanzi, clinicile care folosesc dezinfectante diluate, mizeria din scoli si spitale si inca multe altele?

Nimic din toate aceste realitati, care afecteaza viata romanilor si prestigiul tarii in lume, nu l-a revoltat pe domnul Traiceanu. L-a revoltat faptul ca presedintele n-a semnat decretul pentru revocarea din functie a unui demnitar care oricum isi incheie mandatul firesc chiar in aceasta luna.

Atunci, ma intreb, pentru ce trebuie revocat urgent? De ce este nevoie sa scrie cel de al doilea om in stat catre primul om in stat, intr-o problema care oricum se va produce de la sine, in timp ce altele, pentru care cu adevarat arde tara, stau nerezolvate, iar domnul Tariceanu se piaptana precum baba din zicala?

Dintr-un singur motiv, pe care presedintele Senatului il simte ca pe un cui in talpa: domnul Lazar intentioneaza sa candideze la un nou mandat, iar revocarea i-ar putea inchide aceasta cale.

Visul de aur si visul de argint ale domnului Tariceanu

Visul de aur al presedintelui ALDE a fost s-o vada indepartata de pe pozitie pe doamna Kovesi, visul de argint este sa-l indeparteze pe domnul Lazar. Poate are si vreun vis de bronz, dar nu-l cunoastem noi.

Fireste, nu putem interzice nimanui sa gandeasca orice, sa-si exprime gandurile oricum si, daca vrea, sa scrie scrisori. Dar daca ma gandesc ca autorul memoriului catre presedintele tarii este parte din Legislativ, ca propunerea de revocare este facuta de un reprezentant al Executivului, iar cel vizat apartine puterii Judecatoresti, parca as zice ca mai multa imixtiune a unora in treburile altora nici nu se poate.

In plus, DNA a emis pe numele domnului Tariceanu, acum vreo cinci luni, o cerere de ridicare a imunitatii in vederea cercetarii penale, pentru fapte de coruptie. Avizul trebuia sa-l dea Senatul, al carui presedinte este Tariceanu. Iar Senatul tace sine die.

Domniei sale nu i se pare bizar ca propriul sau caz sta nerezolvat in propriul sau sertar, dar se vaita in public ca nu moare mai repede capra vecinului, intrucat domnul Iohannis nu da curs revocarii lui Lazar. Merde, mon cher!

Cine este mai mare peste independenta Justitiei?

In scrisoarea sa, domnul Tariceanu ii cere o anumita solutie presedintelui, respectiv aprobarea revocarii, facandu-se ca nu observa nimic din contextul acesteia:

Unu. Din partea liderilor europeni, exista recomandarea ferma si scrisa ca, in aceasta perioada, Romania sa se abtina de la a face schimbari la varful parchetelor. Iar Guvernul tocmai asta face. In mod normal, domnul Iohannis isi pune o intrebare elementara: trebuie sa se alineze orbeste unei cereri a Guvernului, contrara recomandarilor europene, sau sa tina seama de acestea din urma?

Doi. Domnul Augustin Lazar a actionat in instanta, cerand anularea propunerii de revocare facuta de ministrul Toader. Conform principiului prezumtiei de nevinovatie, atat de clamat de domnul Tariceanu cand este vorba de altii decat Lazar, este oare normal ca presedintele Iohannis sa dispuna revocarea pana la solutionarea definitiva a cazului in instanta?

Trei. Desi avizul CSM este consultativ, el exista. Si este unul negativ, votat de toti membrii Consiliului, in afara de unul singur: Tudorel Toader. Fireste ca, fiind consultativ, nu-i este opozabil nimanui, dar nici nu poate fi ignorat. Este un motiv serios ca presedintele sa nu se pronunte pana la rezolvarea in instanta a contestatiei depusa de cel in cauza.

Hai, ca prea este cusuta cu ata alba! Domnul Traiceanu il vaneaza de multa vreme pe Augustin Lazar. Din punctul sau de vedere, matrasirea lui ar fi un semnal limpede catre toti procurorii din Romania: ati vazut ce a patit Codruta, vedeti acum ce pateste Augustin, asa puteti pati toti daca inca n-ati inteles ca independenta justitiei se executa sub autoritatea lui Tudorel, iar Tudorel este, cum se stie, sub autoritatea mea.

Deasupra mea, fireste, nu exista nicio autoritate decat numai Dumnezeu. Sper ca ati inteles, ce naiba!

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...