Guy Verhofstadt ii raspunde lui Tariceanu: Romania e la rascruce. Nu urmati calea iliberala, in niciun caz in numele nostru!

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 18:00
52667 citiri
Guy Verhofstadt ii raspunde lui Tariceanu: Romania e la rascruce. Nu urmati calea iliberala, in niciun caz in numele nostru!
Foto: Facebook / Guy Verhofstadt

Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au raspuns rapid scrisorii trimise de Calin Popescu Tariceanu, avertizandu-l ca Romania se afla la o rascruce si are de ales intre calea iliberala si respectarea standardelor Uniunii Europene, asa cum s-a angajat inainte de aderare.

Intr-o scrisoare obtinuta de Ziare.com, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizeaza de la bun inceput ca rezolutia referitoare la Romania a fost adoptata si cu voturile a doua treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european si se arata surprins de faptul ca Tariceanu s-a plans ca rezolutia a fost adoptata "fara consultari", in baza unor informatii "distorsionate".

Citeste mai multe despre nemultumirile lui Tariceanu, care le-a scris colegilor din ALDE european: Prin rezolutia PE s-a pus in scena o actiune pe modelul procuraturii

Guy Verhofstadt spune ca adevarul este opusul, rezolutia fiind adoptata dupa o comunicare consistenta intre Parlamentul European si guvernul roman, precum si intre grupul ALDE din PE si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. In plus, el aminteste ca s-au purtat discutii despre statul de drept din Romania cu premierul Dancila, cu europarlamentarii Norica Nicolai si Renate Weber, si chiar cu Calin Popescu Tariceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE in data de 25 septembrie.

"In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept", subliniaza Guy Verhofstadt, amintind ca aceleasi temeri au fost exprimate si de Comisia de la Venetia sau de expertii GRECO.

In scrisoarea-raspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea Legilor Justitiei, care "risca sa submineze independenta sistemului judiciar", la reforma Codurilor Penale, care a fost respinsa in buna parte de CCR ca fiind neconstitutionala, la incercarile de "dezincriminare a unor fapte de coruptie comise de oficiali aflati in functie", la protocoalele semnate de SRI, dar si la inasprirea legii finantarii ONG-urilor, care "restrictioneaza dreptul la libera asociere".

"De la aceasta rascruce, Guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara" sau, dimpotriva, "poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea", se mai arata in document.

"Alegand a doua cale, Guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenta si stabilitatea societatii romanesti, si poate intari locul ei in interiorul UE si, in cazul vostru, in familia ALDE", subliniaza Guy Verhofstadt.

Liderul grupului europarlamentarilor ALDE mai spune ca rezolutia adoptata de PE "incurajeaza" Guvernul de la Bucuresti sa adopte a doua cale, in conformitate cu angajamentele luate de Romania in 2006, inaintea aderarii la UE.

"Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene?

Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru. Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!", se arata la finalul scrisorii, semnate de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European si de prim vicepresedintele grupului, Sophie In't Veld.

Partidul ALDE condus de Calin Popescu Tariceanu este singurul care face parte acum din familia ALDE europeana, insa negocieri se poarta si cu USR. Dupa atacurile repetate asupra Justitiei care au avut loc la Bucuresti, urma sa se discute la Congresul ALDE de la Madrid o posibila sanctionare, chiar cu excluderea, a partidului condus de Tariceanu.

Acesta nu s-a mai dus la congres, desi isi anuntate participarea, pentru ca DNA a cerut ridicarea imunitatii sale parlamentare intr-un nou dosar, in care Senatul ar putea da votul saptamana viitoare.

C.B.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...