Guy Verhofstadt recomanda excluderea partidului lui Tariceanu, dar o decizie ar putea fi luata abia dupa alegeri

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 19:39
4075 citiri
Guy Verhofstadt recomanda excluderea partidului lui Tariceanu, dar o decizie ar putea fi luata abia dupa alegeri
Foto: Hepta.ro

Intr-o scrisoare trimisa presedintelui ALDE Europa, Hans van Baalen, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt, recomanda excluderea partidului lui Calin Popescu Tariceanu, din cauza masurilor anti-justitie luate de Guvernul de la Bucuresti. Nu e vorba, insa, de o propunere oficiala, iar tema s-ar putea regasi pe agenda ALDE abia in 28 iunie.

Surse europene din interiorul ALDE au explicat pentru Ziare.com ca scrisoarea lui Verhofstadt exprima un punct de vedere personal, iar tema ar putea fi pe agenda Consiliului ALDE, care se va reuni in Elvetia in data de 28 iunie, asadar dupa alegerile europarlamentare.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European a confirmat, la Strasbourg, pentru Ziare.com, ca a solicitat excluderea partidului din Romania.

In documentul trimis lui van Baalen, Verhofstadt trece in revista toate recomandarile facute de institutiile europene, pe care partidul condus de Tariceanu le-a nesocotit, fiind parte a Guvernului de la Bucuresti.

"Din acest motiv, recomandarea noastra, cu regret, e ca ALDE sa excluda ALDE Romania din familia sa", scrie Guy Verhofstadt.

Pozitia lui Guy Verhofstadt nu este noua. In ianuarie, acesta le-a transmis colegilor din partidul ALDE Romania ca raman "in familie" daca respecta statul de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia, asa cum s-au angajat. "Daca nu, nu", spunea el atunci.

Mesajul transant a fost transmis intr-o postare pe Facebook.

"Romania preia Presedintia Uniunii Europene intr-un moment critic, cand mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfarsit inaintea alegerilor europene. Le doresc mult succes. In acelasi timp, guvernul trebuie sa isi indeplineasca angajamentele privind statul de drept: reforma justitiei, a codului penal si cea a legii ONG-urilor trebuie sa reflecte in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si sa fie supuse unei reevaluari de catre acest organism inainte de a intra in vigoare".

In replica, Calin Popescu Tariceanu a spus ca liderul grupului ALDE din Parlamentul European nu stie in detaliu modificarile legilor justitiei. Acesta a adaugat ca ALDE Romania va ramane in familia europeana din care face parte.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Verhofstadt Tariceanu excludere ALDE , #ALDE