PSD si ALDE au boicotat declaratia de sustinere a Guvernului Maia Sandu: Tariceanu s-a plans ca Romania n-a contat

Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 12:22
9147 citiri
PSD si ALDE au boicotat declaratia de sustinere a Guvernului Maia Sandu: Tariceanu s-a plans ca Romania n-a contat
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

Senatorii si deputatii PSD-ALDE au lipsit si marti, si miercuri de la sedintele comisiilor reunite pentru politica externa, prin urmare adoptarea unei declaratii pentru sustinerea Guvernului de la Chisinau a fost amanata pana saptamana viitoare, cand se incheie sesiunea parlamentara.

Deputatul PNL Matei Dobrovie acuza partidele din alianta de guvernare, PSD si ALDE, ca "isi bat joc" de Republica Moldova, absentand de la sedintele comisiilor reunite de politica externa la care trebuia dezbatuta si adoptata o "Declaratie de sustinere a noului guvern Maia Sandu de la Chisinau si angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova".

"Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a venit ieri la comisii si s-a plans ca Bucurestiul nu a contat in ecuatia tranzitiei de la Chisinau, nu a fost consultat deloc, ca altii au facut jocurile.

Ieri nu a fost cvorum pentru sedinta, iar Tariceanu a propus sa facem sedinta azi la ora 9 cand, evident, n-a mai venit. Nici el, nici reprezentantii PSD si ALDE, astfel incat sedinta a fost din nou amanata pentru saptamana viitoare, ultima din aceasta sesiune parlamentara", a scris miercuri pe Facebook deputatul PNL Matei Dobrovie, care acuza coalitia de guvernare PSD-ALDE ca "sustine pe ascuns regimul Plahotniuc".

La randul sau, senatorul USR Radu Mihail a catalogat lipsa prezentei membrilor PSD si ALDE din comisii ca fiind un "boicot" la adresa Republicii Moldova.

"PSD si ALDE au boicotat aceasta initiativa a USR de a avea o declaratie clara si ferma despre situatia din Republic Moldova, propunere pe care am facut-o acum mai bine de o saptamana. Faptul ca au boicotat USR nu ne mira, pentru ca s-a mai intamplat. Faptul ca PSD si ALDE boicoteaza Republica Moldova este de o maxima gravitate (...)

Ieri (marti-n.red.), l-am avut aici pe Calin Popescu Tariceanu, care, intamplator, printr-o minune, a ajuns la Comisia de Politica Externa, care ne-a facut o intreaga teorie despre cum Romania nu este capabila sa fie un actor important in Republica Moldova si ca altcineva face jocurile peste capul nostru. Este absurd ca cineva care conduce partidul care da ministrul de Externe sa faca astfel de afirmatii. Rezultatul la astfel de interventii a fost ca astazi domnul Tariceanu nu a fost aici. PSD a boicotat in bloc, boicot al interesului national", a declarat Radu Mihail, citat de Mediafax.

Sedinta de miercuri a comisiilor reunite a fost suspendata din lipsa de cvorum.

"Reportam aceasta sedinta pentru luni, la ora 12:00. (...) Saptamana viitoare declaratia va ajunge in birourile permanente reunite si apoi in plen", a spus presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Cristian Dumitrescu, citat de Agerpres.

Propunerea ca Parlamentul sa adopte o declaratie de sustinere a Guvernului Maia Sandu, instalat zilele trecute in Republica Moldova, a apartinut USR.

"USR a facut cerere BP reunite ca sa se dezbata situatia din R.Moldova si sa se vina cu o declaratie a Parlamentului. S-a votat acest lucru, urmeaza ca cele doua comisii de politica externa din Camera si Senat sa se reuneasca sa vina cu un draft de declaratie, care ulterior va fi supusa votului plenului reunit.

Este o victorie, Parlamentul e un for care ar trebui sa aiba o pozitie", a declarat saptamana trecuta Cristina Pruna, liderul deputatilor USR.

C.B.

#PSD ALDE declaratie guvern Maia Sandu, #declaratie Parlament guvern Maia Sandu , #ALDE