Tensiunile politice de la Bucuresti nu au trecut neobservate de oficialii Uniunii Europene. Mai multi reprezentanti ai Comisiei, dar si parlamentari europeni si-au aratat ingrijorarea fata de modul in care majoritatea PSD-ALDE masacreaza Legile Justitiei si codurile penale.
"Discursul domnului Calin Popescu-Tariceanu in fata presedintilor de Senat din Uniunea Europeana reuniti la Bucuresti a fost inacceptabil din cauza atacurilor la adresa sistemului de justitiei facute la o reuniune oficiala. Asa ceva are un impact negativ asupra Romaniei", a declarat Siegfried Muresan, euro-parlamentar si purtator de cuvant al Partidului Popular European, pentru Ziare.com.
In urma cu doua saptamani, la reuniunea presedintilor de senate din Uniunea Europeana desfasurata la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu a tinut un discurs in care a criticat dur Mecanismul de Cooperare si Verificare si Comisia Europeana pentru ca "nu vad abuzurile magistratilor din Romania".
"Asteptam inca din partea Comisiei sa se pozitioneze cu privire la adevarurile incomode care ies la suprafata la Bucuresti si sa explice de ce a desconsiderat si ignorat sistematic semnalele de alarma ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele institutii si persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii partinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost tinut captiv de sistemul de influenta ocult si meta-legal coordonat de Serviciul Roman de Informatii si de Directia Nationala Anticoruptie, devenind pur si simplu un alt instrument, la nivel national, de presiune asupra oponentilor acestui sistem paralel cu statul de drept", a declarat acesta de la tribuna Senatului Romaniei in fata reprezentantilor partenerilor institutionali.
Aceast atac la adresa institutiilor europene nu a trecut neobservat, iar presedintele ALDE a avut joi, 28 iunie, o intalnire cu Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene.
Calin Popescu Tariceanu a facut lobby la Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, pentru a nu mai reactiona negativ fata de macelarirea codurilor penale de catre majoritatea parlamentara din Romania - Foto Hepta.ro
Dupa aceasta intalnire, Calin Popescu-Tariceanu a dat un comunicat in numele Senatului Romaniei in care arata ca asteapta o pozitie oficiala de condamnare a protocoalelor dintre SRI si DNA din partea domnului Timmermans.
"Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare si Cooperare, despre riscurile pentru democratie si incalcarile drepturilor si libertatilor cetatenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutii din Justitie, respectiv despre necesitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale", se arata in comunicat.
Cu toata asteptarea domnului Tariceanu, e putin probabil ca reprezentantii Comisiei Europene sa sustina printr-o pozitie oficiala atacurile liderului ALDE la sistemul de justitie din Romania.
Un oficial al Comisiei Europene a spus sub protectia anonimatului pentru Ziare.com ca "nu-ti da nimeni dreptul ca partid sa o iei pe aratura", facandu-se referire la ce se intampla in Romania cu atacurile repetate la sistemul de justitie venite atat din partea lui Liviu Dragnea, presedintele PSD, condamnat la 3 ani si sase luni de inchisoare in prima instanta pentru coruptie, dar si din partea lui Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE.
"Imi amintesc faptul ca Romania, la momentul aderarii, trebuia sa indeplineasca un numar de conditii minime in ce priveste garantarea independentei procurorilor si judecatorilor. Este inacceptabil astazi ca reprezentanti politici sa puna in discutie principiile asumate atunci. De aceea exista MCV si va exista in continuare pana cand vor fi inchise toate capitolele prevazute in acest sistem de monitorizare a independentei justitiei. Trebuie sa spun ca, astazi, Bulgaria e mai avansata ca Romania in ce priveste inchiderea capitolelor din MCV", a spus oficialul citat.
Un punct de vedere atat de dur chiar daca neasumat public nu a mai fost formulat la adresa Romaniei de la inceputul anilor 2000, cand regimul Iliescu-Nastase facea eforturi sa intre in gratiile Uniunii Europene in timp ce Romania era sufocata de coruptie.
Acest fapt arata ca relatiile dintre PSD-ALDE si institutiile europene sunt inghetate, iar Romania a ajuns din nou "oaia neagra a Europei".
"Imi pare rau pentru miile de oameni care ies in strada, dar trebuie sa va ajutati singuri pana nu este prea tarziu si trebuie s-o faceti cat mai repede", a adaugat oficialul.
Protestele din Romania ii impresioneaza pe oficialii de la Bruxelles, dar acestia cred ca e nevoie si de o reactie institutionala pentru a stopa procesul de modificare a legilor justitiei - Foto Ziare.com
La 1 ianuarie 2019, Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene, avand-o in fruntea Executivului pe Viorica Dancila, un premier care nu a dat nici cea mai mica dovada ca se poate achita de aceasta sarcina.
"Relatia dintre Guvernul Dancila si Comisia Europeana e la un nivel minim. In timpul presedintiei nu poti sa faci nimic daca nu te bucuri de increderea partenerilor. Un guvern cum e cel al doamnei Dancila va fi izolat, iar treaba va fi preluata de diplomati si de reprezentantii celorlalte state. In timpul presedintiei Romaniei va trebui sa negociem teme importante cum ar fi Brexitul si problema migratiei si, intr-o astfel de situatie, va fi greu sa ne impunem propriile teme cum ar fi Republica Moldova si vecinatatea estica daca nu suntem credibili", a declarat euro-deputatul Siegfried Muresan pentru Ziare.com.
La 1 iulie, Bulgaria va preda presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene catre Austria. La sfarsit de mandat, Liliana Pavlova, ministrul bulgar al presedintiei UE, anunta in raportul final ca:
"Am lucrat intens pentru a realiza multe acte legislative care sa faca viata oamenilor mai usoara. Am asezat fundatia noului buget al Uniunii Europene pentru perioada de dupa 2020. Am muncit din greu pentru a asigura un viitor mai bun pentru tinerii din Europa... Putem spune ca Bulgaria si-a indeplinit misiunea".
Liliana Pavlova, intr-o intalnire cu jurnalistii desfasurata la Bruxelles, s-a aratat multumita de progresele Uniunii facute in zona Balcanilor in timpul acestei presedintii, precizand importanta intelegerii dintre Grecia si fosta republica sarba Macedonia in ce priveste schimbarea numelui acesteia din urma si deschiderea spre valorile europene, dar a vorbit si despre importanta unui "sistem de justitie stabil si eficient" la nivelul Uniunii Europene.
Avansul in ce priveste MCV si presedintia UE au facut ca Bulgaria sa depaseasca din nou Romania in ce priveste relatia cu institutiile europene, la fel cum s-a intamplat in perioada de pre-aderare de la inceputul anilor 2000.
Reactia partidelor de opozitie fata de noua realitate politica
"Noi am facut tot posibilul pentru a schimba acest guvern incompetent despre care credem ca va gestiona dezastruos presedintia Consiliului Uniunii Europene. Din ce in ce mai multe voci de la Bruxelles ne anunta ca, in situatia in care se afla, Romania nu poate prelua de facto presedintia, ci va fi doar una de forma. PNL si celelalte partide de opozitie au incercat sa ofere PSD sansa de a lua o decizie in interesul Romaniei. A refuzat, punand interesul lui Liviu Dragnea pe primul loc", a declarat deputatul PNL Bogdan Hutuca pentru Ziare.com.
Punctul de vedere al reprezentantilor USR e la fel de alarmist si critic, in contextul in care motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila nu a trecut de Parlament, iar imaginea Romaniei se deterioreaza rapid in fata partenerilor strategici si institutionali.
"Ceea ce vor sa faca Liviu Dragnea si majoritatea PSD-ALDE in aceste zile (n.r. atacul la codurile penale) ne indeparteaza nu doar de statul de drept si de lupta anti-coruptie, dar si de valorile democratice europene si euro-atlantice. Incercarile disperate ale majoritatii parlamentare si ale guvernului de a scapa infractorii de raspunderea penala ne costa neacceptat de mult", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de conducerea USR.
La fel ca Polonia si Ungaria, tara noastra se indreapta cu pasi repezi catre activarea articolului 7. Aceasta e o procedura extrema de pedepsire a statelor membre pentru nerespectarea tratatului de aderare. Concret, dreptul de vot din cadrul Consiliului Uniunii Europene se suspenda, iar aceasta suspendare va avea efecte economice puternice si imediate cum ar fi incetinirea accesului la fondurile comunitare sau cresterea dobanzilor pentru imprumuturi de pe pietele internationale. Adica, intr-un cuvant, recesiune.
1. Statul care isi intercepteaza cetatenii... Vezi tot
Raspuns: "CUCUL, pentru ca el nu vărează,... Vezi tot