Tariceanu: Daca deputatii ALDE au votat impotriva arestarii Elenei Udrea, nu am ce sa le reprosez

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:10
2696 citiri
Tariceanu: Daca deputatii ALDE au votat impotriva arestarii Elenei Udrea, nu am ce sa le reprosez
Foto: Arhiva Ziare.com

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, vineri, ca nu stie cum au votat deputatii ALDE in cazul cererilor privind-o pe Elena Udrea, dar ca nu are ce sa le reproseze daca au votat impotriva arestarii si ca subiectul nu a fost discutat la nivelul conducerii partidului anterior votului.

"Eu nu cred ca e corect votul la vedere si nu stiu cum au votat parlamentarii ALDE. Inainte de a ne pronunta la adresa lor, trebuie sa tinem cont ca votul e secret. (...) E foarte greu de aratat cu degetul catre cineva, catre noi, atata vreme cat votul e secret. Daca au votat impotriva arestarii, nu am ce sa le reporsez", a declarat Tariceanu.

Dragnea, acuzatii dure dupa ce Udrea a scapat de arestare: A fost o actiune organizata. Ce au facut este rusinos! (Video)

Copresedintele ALDE a mai spus ca subiectul nu a fost discutat la nivelul conducerii partidului anterior votului de la Camera Deputatilor si ca pozitia unor deputati nu reflecta pozitia partidului, cum este cazul deputatului Steluta Cataniciu (ALDE), care a sustinut votarea separata a celor doua cereri venite din partea Ministerului Justitiei, de retinere si arestare preventiva a Elenei Udrea.

"Acest subiect nu s-a discutat in niciun fel in conducerea ALDE, dar nu cred ca au propus ei. Pozitita doamnei Cataniciu nu este reflectarea unei pozitii a partidului, a ALDE. Noi nu am discutat cazul acesta ca sa luam o decizie unitara la nivelul partidului, fiecare dintre parlamentari a votat dupa considerentele proprii", a precizat Calin Popescu-Tariceanu.

"Atat eu personal, cat si colegii mei ne-am raportat intotdeauna si intr-o maniera clara si lipsita de echivoc cu aceste solicitari de arestare preventiva venite din partea Parchetului, ne-am opus acestei practici, cu exceptia cazurilor cand vorbim de flagrant sau acte de violenta, care pot sa justifice arestarea preventiva. In pofida faptului ca doamna Udrea este adversarul nostru politic si eu personal am o impresie deloc buna despre ea, nu cred ca aceste lucruri ar trebui sa ne schimbe optiunea bazata pe un principiu pe care l-am sustinut pana acum", a mai spus Tariceanu.

UNPR ii raspunde lui Dragnea: Au salvat-o sau nu pe Udrea?

"Imi permit sa ridic o intrebare in spatiul public, faptele pentru care doamna Udrea este acuzata in momentul de fata sunt vechi de sapte-opt ani, de cand doamna era consiliera a presedintelui si de cand era apropiata colaboratoare a lui, cea mai apropiata, dupa cum stim, si nimeni nu s-a atins de ea. Faptele astea sunt cunoscute de atunci, am convingerea ca serviciile stiau despre aceste lucruri atunci, probabil ca aceste informatii, le-au dat si la procuratura. Intreb de ce nu s-a intamplat nimic decat dupa ce Basescu nu mai e presedinte, asta e intrebarea pe care mi-o pun. Adica exista o anumita protectie a celor care erau atunci in functie si in preajma presedintelui, pentru ca atunci ar fi foarte grav, ar insemna ca vorbim de o justitie selectiva", a precizat copresedintele ALDE.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri, referitor la votul din Camera in cazul Elenei Udrea, ca a fost "o actiune organizata de PDL", la care s-au "mai gasit aliati", el sustinand ca "cei de la PDL au votat in bloc impotriva solicitarii justitiei, cei de la UNPR la fel, se pare ca si cei de la ALDE".

Ludovic Orban ii raspunde lui Dragnea: Minte cu nerusinare. Hotul striga hotii!

La votul de miercuri in Camera Deputatilor, cererea de incuviintare a retinerii Elenei Udrea a avut 123 de voturi "pentru" si 119 "impotriva", fiind admisa, in timp ce solicitarea privind arestarea preventiva a fost respinsa.

Initial, surse din Comisia de numarare a voturilor au anuntat ca cererea privind incuviintarea retinerii Elenei Udrea a fost respinsa de Camera Deputatilor. Ulterior, aceleasi surse au precizat ca s-a decis ca voturile sa fie renumarate intrucat au fost cazuri in care unii parlamentari au introdus mai multe bile in aceeasi urna.

Haos in Parlament: Elena Udrea poate fi retinuta, nu si arestata

Rezultatul final a fost anuntat dupa doua ore de discutii si numarare a voturilor.

Decizia de a vota separat solicitarea de retinere si de arestare preventiva a Elenei Udrea a fost luata de Biroul Permanent al Camerei, PSD-UNPR-ALDE insistand pentru introducerea acestei noi practici, in timp ce PNL a avut obiectii, iar secretarul Camerei a avetizat ca va exista confuzie la vot.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Tariceanu vot ALDE arestare Udrea, #Dragnea acuzatii blat arestare Udrea vot , #ALDE