Tariceanu demisioneaza din fruntea Senatului si renunta la visul de prezidentiabil in favoarea lui Mircea Diaconu

Luni, 26 August 2019, ora 19:41
5251 citiri
Tariceanu demisioneaza din fruntea Senatului si renunta la visul de prezidentiabil in favoarea lui Mircea Diaconu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat luni, odata cu iesirea de la guvernare, ca va pleca si din fruntea Senatului. Totodata, el a decis si sa nu mai candideze la alegerile prezidentiale din toamna, acceptand sondajele care spun ca romanii vor o altfel de persoana la Cotroceni.

ALDE il va sustine, in schimb, pe fostul actor Mircea Diaconu, sprijinit si de partidul lui Victor Ponta.

"Cred ca este mai corect astazi sa ne despartim civilizat si sa trecem in Opozitie. Am decis sa renunt si la candidatura la prezidentiale si luni imi voi anunta demisia din functia de presedinte al Senatului", a anuntat Tariceanu, intr-o conferinta de presa, in care a spus si ca nu va forma grup comun in Parlament cu Pro Romania.

"Am discutat acest lucru cu cei din Pro Romania, in special cu Victor Ponta. Vom actiona coordonat la nivelul celor doua Camere ale Parlamentului. Initial am vrut sa facem grup parlamentar comun, insa experienta ne invata ca e mai avantajos sa functionam ca douua grupuri decat ca unul singur.

In schimb la Senat se vor alatura cativa senatori membri ai Pro Romania. Pe viitor, avand in vedere scandentele de anul viitor, o actiune politica impreuna, dar nu am hotarat nimic in acest sens. Dar aceasta intentie exista", a explicat Tariceanu si termenii aliantei cu Ponta.

Citeste aici mai multe declaratii si detalii din culisele zilei in care s-a rupt alianta PSD-ALDE

Renunta la Cotroceni: "Diaconu, presedintele tuturor romanilor"

In ce priveste candidatura la Cotroceni, Tariceanu spune ca a inteles ca nu e preferat de romani. La concluzia aceasta pare ca a ajuns dupa ce i-a cerut lui Ponta sa-l sustina la prezidentiale.

"Da, am discutat (cu Ponta despre sustinerea la Cotroceni, n.red.) . Evaluarile ne-au aratat ca exista o asteptare pentru un alt tip de candidatura. Pentru mine e mai important ALDE decat candidatura mea. Si am vrut sa demonstrez ca nu candidatura mea ne desparte de PSD", a spus Tariceanu, aratand ca alianta electorala ALDE-Pro Romania pentru prezidentiale il va sustine pe Mircea Diaconu.

Insa nu toti colegii sai au fost de acord cu sustinerea fostului actor. Tariceanu a dezvaluit ca au fost 2 abtineri si 9 voturi impotriva.

"L-am ascultat pe Mircea Diaconu si m-a impresionat si m-a convins. Cred ca e o buna alternativa. El va putea fi presedintele tuturor romanilor", a conchis Tariceanu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tariceanu demisioneaza Senat, #Tariceanu renunta candidat prezidentiale 2019, #Tariceanu ALDE sustine Mircea Diaconu presedinte , #ALDE