Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, vineri, ca masurile privind cresterile salariale anuntate pentru 2018 sunt sustenabile, avand in vedere ca Produsul Intern Brut al Romaniei s-a dublat de la momentul aderarii Romaniei la UE, iar cresterile salariale au fost de numai 20%.
"Daca PIB-ul Romaniei a crescut, s-a dublat de la momentul aderarii in UE, si salariile au crescut numai cu 20%, eu cred ca sunt sustenabile", a declarat Calin Popescu Tariceanu, fiind intrebat de presa daca masurile avute in vedere de crestere a salariilor si pensiilor sunt sustenabile.
Despre problema unui deficit de 4,1%, mentionat in raportul Comisiei Europene, Tariceanu a spus: "Raportul CE nu vorbeste de perspectiva, ci vorbeste de un trimestru din an in care, sigur, ca e posibil sa ai depasire, dupa cum la fel de posibil este sa ai si excedent, dar nu acesta este lucrul hotarator, ci bilantul la sfarsit de an".
Intrebat daca ALDE sustine in ansamblu modificarile propuse de Ministerul de Finante pentru Codul fiscal, Tariceanu a subliniat ca formatiunea pe care o conduce este interesata de acestea si, de asemenea, de proiectia bugetara pentru anul viitor.
"Avem anumite observatii de facut, ma intereseaza si Codul fiscal, ma intereseaza sau ne intereseaza si modul cum va fi alocat bugetul, lucrurile sunt, as spune, corelate. Eu am prezentat, deja, zilele trecute, cateva lucruri pe care noi le-am hotarat la nivelul coalitiei, nivelul de impozit pe salariu, modul in care vor fi aplicate impozitele, transferul contributiilor de la angajator la salariat. Deci, cu acestea deja am confirmat ca suntem de acord... abordarea in privinta TVA-ului splitat ", a declarat Tariceanu.
El a subliniat ca ALDE nu are obiectii, intrebat in acest sens. "Nu, nu am spus ca avem obiectii, din contra, ma bucur ca s-a tinut cont de punctul nostru de vedere care a fost acela de nu introduce masura care sa fie practic penalizatoare pentru cei care au un comportament corect si vom aplica TVA-ul splitat asa cum s-a si spus, am subliniat si eu, numai pentru firmele care au intarzieri la plata TVA-ului sau la plata contributiilor sociale.
Deci, ele vor fi supuse, daca vreti, unui regim de supraveghere atenta prin aceasta metoda de TVA splitat si avand posibilitatea sa revina la, sa zicem, o situatie fara TVA splitat daca isi indeplinesc obligatiile catre buget. Preocuparea noastra este sa limitam evaziunea fiscala, nu sa introducem masuri care sa afecteze functionarea cat mai simpla a operatorilor economici", a mai afirmat Tariceanu.
Amintim ca in sedinta de Guvern de joi s-au anuntat mai multe masuri fiscale pe care urmeaza sa le ia Executivul. Iata despre ce este vorba:
Ceva este putred in... Teleorman. Vezi tot