Tariceanu ii acuza pe magistratii care protesteaza: "Au alta agenda politica"

Vineri, 22 Februarie 2019, ora 13:57
5466 citiri
Tariceanu ii acuza pe magistratii care protesteaza: "Au alta agenda politica"

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Cluj, referindu-se la protestele magistratilor, ca sunt anumiti magistrati foarte vocali care, de fapt, au o alta agenda politica.

"Sunt cateva masuri in ordonanta care pe unii dintre magistrati ii nemultumesc. Sa vedem de ce-i nemultumesc. E foarte interesant de vazut. A existat o practica extinsa a delegarii procurorilor in functiile de conducere. (...) Pe unii dintre ei i-au facut si vulnerabili, si dependenti de acele posturi.

Este motivul pentru care intalnim atatea abuzuri grave comise de procurori care nu aveau pregatirea necesara, dar probabil aveau mult drag de a-si mentine posturile si probabil altii ii foloseau ca unelte in ceea ce s-a numit justitia prin binomul SRI-DNA.

Eu cred ca trebuie sa intram in normalitate si iata unul dintre exemplele care dovedesc ca ordonanta face ordine in aceasta privinta si cred ca e foarte bine", sustine Tariceanu.

El a spus ca, daca sunt alte chestiuni controversate, magistratii pot sa discute cu ministrul Justitiei.

"Daca nu mai e calea dialogului, ce urmeaza, razboiul? Ar trebui sa se gandeasca ca aceasta este singura cale de rezolvare a problemelor. Trebuie sa discute in primul cu CSM, cu ministrul", a subliniat liderul ALDE.

Presedintele Senatului a sustinut ca "sunt anumiti magistrati foarte vocali care, de fapt, au o alta agenda politica".

"Sesizez din partea unora, putini din fericire, ideea ca legile ar trebui sa fie facute practic tot de magistrati. Exista un principiu clar si sanatos al separarii puterilor in stat. Legile le face Parlamentul", a adaugat Tariceanu.

Nicolai: Magistratii nu pot refuza sa intre in cauze

La randul ei, Norica Nicolai a tinut sa precizeze ca toti cei care activeaza la sectia de anchetare a magistratilor au participat la un concurs: "Asta iti da si un grad de incredere. Pentru ca una e sa vina cineva pe usa din dos, si alta este sa vina cineva pe baza unui concurs public".

Nicolai s-a referit si la suspendarea activitatii de catre magistrati.

"Recomandarile Comisiei de la Venetia vorbesc despre dreptul la greva al magistratilor, pentru ca a spune ca refuzi sa intri in cauze in instantele de judecata asta e o chestiune care se numeste in drept negare de dreptate. Nu poti sa renunti partilor, nu ai un contencios cu Guvernul. Tu, ca magistrat, trebuie sa judeci niste parti. (...)

Deja am ajuns prea departe. Daca o parte din oamenii din puterea judecatoreasca incearca sa se comporte ca oamenii politici sau ca niste sindicate, eu cred ca de la corpul magistratilor societatea romaneasca are alte asteptari. Au organizatii profesionale, exista CSM", a afirmat eurodeputatul ALDE.

Norica Nicolai a mai spus ca procedura de promovare trebuie sa fie unitara in sistemul de justitie.

"Noi credem ca CSM trebuie sa gestioneze parcursul de cariera al magistratilor. Am si propus, dl presedinte (Tariceanu - n.red.) a facut o propunere legislativa ca toate numirile pana la gradul de procuror general sa fie facute de CSM", a spus Nicolai, Tariceanu precizand ca este vorba despre "scoaterea elementelor politice in afara, in speta presedintele".

Procurorii si judecatorii protesteaza astazi fata de modificarile facute prin OUG de Tudorel Toader la Legile Justitiei, in mai multe instante si parchete din tara. Magistratii au anuntat ca iau in calcul suspendarea activitatii.

Vezi aici LIVE cum se desfasoara protestele

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...