Tariceanu il acuza pe George Maior ca nu a aranjat vizite oficiale in SUA. Replica ambasadorului

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 07:32
10860 citiri
Tariceanu il acuza pe George Maior ca nu a aranjat vizite oficiale in SUA. Replica ambasadorului
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca vizita sa in Statele Unite ale Americii a fost aranjata de o firma de consultanta, care a facut activitate de lobby pe langa autoritatile americane.

El l-a acuzat pe ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, ca nu a fost in stare sa aranjeze o vizita oficiala pentru un premier, pentru presedintele Senatului sau al Camerei Deputatilor.

El a declarat, joi seara, la Digi24, ca ambasadorul Maior nu a permis niciunui oficial roman sa aiba contacte directe cu administratia americana.

"Din pacate, aceasta relatie pe latura politica a fost in ultimii ani monopolizata de ambasadorul Romaniei in Statele Unite, care insa nu a mai permis niciunui unui alt oficial roman sa aiba contacte directe cu administratia americana.

Viorica Dancila nu a fost in vizita oficiala in Statele Unite cumva aranjata de ambasada, eu nu m-am dus in Statele Unite pe o vizita aranjata de ambasada", a spus Tariceanu.

El a explicat ca vizita sa a fost aranjata de o firma de consultanta.

"Vizita mi-au aranjat-o cei cu care incercam sa spargem aceasta bariera comunicationala. Am avut o firma de consultanta pe care am angajat-o si care sigur, asa cum se procedeaza in Statele Unite, adica legal si legitim, face activitatea de lobby pe langa autoritatile americane.

Daca nu s-ar face in acest fel, de-abia atunci ar fi ceva in neregula.

Deci eu nu pot sa stau la mana unui ambasador, care de peste patru ani de zile, de cinci ani, nu a fost in stare sa aranjeze o vizita a parlamentarilor romani, a presedintelui Camerei Deputatilor, a presedintelui Senatului sau unui prim-ministru pentru a avea contacte cu cei din administratia americana.

Gasim alte cai, avem solutii, pentru ca eu cred ca imaginea Romaniei trebuie promovata in strainatate", a precizat presedintele Senatului.

Replica lui Maior

Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, raspunde acuzatiilor aduse de Tariceanu, precizand ca presedintele Romaniei a fost primul sef de stat din regiunea central si est europeana care s-a intalnit cu noul presedinte al SUA, iar premierul a avut, pentru prima data in ultimii 15 ani, o intalnire oficiala cu speaker-ul Camerei Reprezentantilori si totodata intalniri la nivel inalt cu membri ai Administratiei americane.

"Legaturile dintre Romania si SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relatiilor diplomatice in urma cu aproape 140 de ani. In ultimii ani, relatia bilaterala dintre Romania si Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungand la un maxim istoric potrivit tuturor evaluarilor.

Apreciem preocuparea unor lideri politici pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic romano-american si ma bucur ca am din nou oportunitatea de a raspunde unor nelinisti ocazionale, prin prezentarea unor date statistice clare care arata indubitabil faptul ca legaturile dintre Romania si SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relatiilor diplomatice in urma cu aproape 140 de ani.

Pe aceasta cale, doresc sa felicit Ministerul de Externe si pe toti diplomatii romani care au lucrat intens in ultimii ani pentru a ajunge in acest punct culminant", afirma Maior, intr-un punct de vedere "cu privire la stadiul relatiilor romano-americane in contextul interesului manifestat de unele voci publice din Romania".

Fara a-l nominaliza pe Calin Popescu Tariceanu, el prezinta date ale mandatului sau in SUA, "pentru a ajuta la o intelegere mai buna a stadiului relatiilor romano-americane si a clarifica anumite confuzii".

Conform datelor prezentate de ambasadorul Romaniei in SUA, "presedintele Romaniei a fost primul sef de stat din regiunea central si est europeana care s-a intalnit cu noul presedinte al SUA, fiind totodata pentru prima data in ultimii 40 de ani cand presedintele Romaniei a sustinut, alaturi de presedintele SUA, o conferinta de presa cu audienta globala pe peluza din fata Casei Albe".

"Primul-ministru al Romaniei a avut, pentru prima data in ultimii 15 ani, o intalnire oficiala cu Speaker-ul Camerei Reprezentantilor, avand totodata intalniri la nivel inalt cu membri ai Administratiei americane. In ultimii ani, Ambasada Romaniei in SUA a organizat peste 25 de vizite oficiale la nivel de prim-ministru, viceprim-ministru si membri ai tuturor Guvernelor Romaniei care s-au succedat in aceasta perioada, indiferent de culoarea politica.

In ultimele doua luni, intensitatea contactelor oficiale la nivel inalt care au avut loc la Washington, intre reprezentantii celor doua tari, este fara precedent", sustine George Maior.

De asemenea, el afirma ca unele dintre ultimele contacte oficiale la nivel inalt ale unor membri ai Guvernului Romaniei cu membri ai Administratiei americane au implicat ministrul roman de Externe care s-a intalnit, saptamana trecuta, cu secretarul de stat al SUA, respectiv ministrul roman al Energiei care s-a intalnit, luna trecuta, cu secretarul american al Energiei.

"In timpul mandatului meu, Ambasada Romaniei in SUA a organizat vizite la Washington DC pentru peste 30 de parlamentari romani. Am reusit sa organizam la Bucuresti, impreuna cu partea americana, cea mai mare misiune economica globala, cu participarea a peste 100 de companii americane.

Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut cu peste 20%, iar exporturile romanesti in SUA s-au intensificat semnificativ, ceea ce raspunde preocuparilor legitime ale liderilor politici de a diversifica parteneriatul romano-american", sustine Maior.

Conform datelor prezentate de ambasador, relatiile culturale dintre cele doua tari s-au intensificat, inclusiv pe fondul celor peste 50 de prezentari analitice, academice sau economice sustinute la universitati, precum Harvard, Carnegie Mellon, George Washington University si centre de gandire si reflectie prestigioase din SUA, in ultimii patru ani.

Ambasadorul Romaniei in SUA mai subliniaza ca imaginea si forta de legitimitate a Romaniei in Statele Unite ale Americii s-au imbunatatit semnificativ, in conditiile in care anul trecut, cu ocazia Centenarului, Romania a fost felicitata prin rezolutii si proclamatii oficiale emise de Camera Reprezentantilor, 45 de guvernatori reprezentand tot atatea state americane si de catre primarul capitalei SUA, Washington DC.

"Aceste documente oficiale emise la 100 de ani de la Marea Unire si 30 de ani de la caderea comunismului legitimeaza aspiratiile nationale ale romanilor pentru libertate si demnitate sustinute de SUA atunci, acum si in viitor. Toate proclamatiile sunt in curs de a fi transmise Muzeului Unirii de la Alba Iulia", mentioneaza George Maior.

"Ambasada Romaniei va lucra intens in perioada urmatoare pentru organizarea unor vizite in SUA ale presedintelui, premierului si a oricarui alt oficial roman. De asemenea, lucram la perfectarea unor vizite la nivel inalt ale reprezentantilor SUA in Romania. Toate aceste repere au facut sa ajungem astazi la punctul culminant al relatiei bilaterale romano-americane din ultimii aproape 140 de ani, cu dezvoltari puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educational", a mai precizat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu vizita oficiala SUA, #Tariceanu acuzatii George Maior, #George Maior raspuns acuzatii Tariceanu , #ALDE